Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τη Σούδα επισκέφθηκε το βαρύ αντιτορπιλικό των ΗΠΑ Donald Cook

Το βαρύ αντιτορπιλικό των ΗΠΑ Donald Cook (DDG 75) βρέθηκε τις προάλλες στην αμερικανική βάση της Σουδας , στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης. 
Το Donald Cook, είναι ένα Arleigh Burke κατηγορίας σκάφος με ισχυρούς πυραύλους και έχει κύρια βάση την Rota, Ισπανίας, απ΄όπου διεξάγει μια περιπολία ρουτίνας στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. 
Στο ίδιο πλαίσιο βρέθηκε στην Σουδα και το σκάφος ανεφοδιασμού και υποστήριξης USNS Leroy Grumman (Τ-AO 195). Τα πλοία κλάσης Arleigh Burke είναι εφοδιασμένα με το το σύστημα μάχης Aegis και το ρανταρ SPY-1D πολλαπλών λειτουργιών.Πέραν του αντιαεροπορικού , αντιβαλλιστικού ρόλου τους , έχουν και ανθυποβρυχιακες δυνατότητες.



Το πρώτο πλοίο της κλάσης καθελκύστηκε το 1991- το εν λόγω το 1998. Με συνολικό μήκος 505 πόδια (154 μ) έχει ισχυρό οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 90 πυραύλων και πυραύλων κρουζ,τα πλοία της κλάσης Arleigh Burke - είναι τα μεγαλύτερα και πιο βαριά οπλισμένα καταδρομικά.
Οι ''βόλτες'' από πάνω του του ρωσικού Su-24 
Το 2003, το πλοίο Donald Cook (DDG 75) εξαπέλυσε πυραύλους Τόμαχοκ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά του Ιράκ.Aπό τo 2009 λειτουργεί - με αναβάθμιση - ως μέρος του συστήματος άμυνας Aegis βαλλιστικών πυραύλων. Από τις 16 Φεβρουαρίου 2012,το Donald Cook είναι ένα από τα τέσσερα πλοία που φιλοξενούνται στο Ναυτικό Σταθμό Rota, Ισπανίας.Τον Απρίλιο του 2014, Donald Cook αναπτύχθηκε στον Εύξεινο Πόντο, ως μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής προσπάθεια να δείξει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Τότε ένα άοπλο ρωσικό Su-24 έκανε δώδεκα close-range περάσματα πάνω από το USS Cook κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στον δυτικο Εύξεινο Πόντο.Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, «Το αεροσκάφος δεν απάντησε σε πολλαπλά ερωτήματα και τις προειδοποιήσεις από το Donald Cook, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια μετά από περίπου 90 λεπτά. 




Σε ασκήσεις με το Τουρκικό Ναυτικό
Τον Δεκέμβριο του 2014, για δεύτερη φορά, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το αντιτορπιλικό πήγε στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να καθησυχάσει και να αποδείξει την δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Το Donald Cook συμμετείχε σε ασκήσεις με το Τουρκικό Ναυτικό.Το πλοίο επισκέφθηκε την Κονστάντα, της Ρουμανία στις 30 Δεκεμβρίου και τη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 8 Ιανουαρίου 2015. Το Donald Cook συμμετείχε σε ασκήσεις με το Hetman Sahaydachniy του Ουκρανικού Ναυτικού στις 11 Ιανουαρίου 2015=- και μετά αναχώρησε από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι περιπολίες του στην Αν Μεσόγειο είναι συχνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου