Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ FEDEX ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η εταιρεία έχει ξοδέψει πάνω από $21 εκατομμύρια για να αποτρέψει τους εργαζόμενούς της από το να δημιουργήσουν συνδικάτα.
Την Δευτέρα πάνω από 80 εργαζόμενοι στην Gardenia, τις εγκαταστάσεις φόρτωσης της FedEx στην Καλιφόρνια, διοργάνωσαν την πρώτη τους απεργία, μετά από τα 42 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας της FedEx και ωθούν και άλλους εργαζόμενους σε άλλες εγκαταστάσεις να κάνουν το ίδιο.
Στην απεργία οδηγήθηκαν λόγω έντονων παραπόνων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, στα επιδόματα, και στη συντριβή του συνδικαλισμού. Η απεργία αυτή θα επηρεάσει τις παραδόσεις σε ολόκληρη την περιοχή του South Bay αλλά και σε άλλες περιοχές. Οι εργαζόμενοι λένε ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματά τους σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία.

Η FedEx είναι μια από τις πιο ιστορικές αντι-συνδικαλιστικές εταιρείες στην Αμερική. Η διοίκησή της για πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε τα περίπλοκα παραθυράκια της Πράξης για την Εργασία σε Σιδηρόδρομο (RLA) ώστε να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να συνδικαλιστούν, και καθιστώντας αδύνατη την πληροφόρηση των εργαζομένων της από οργανωτές συνδικάτων. O Fred Smith, ιδρυτής και CEO της εταιρείας, έχει παραμείνει ρητά ενάντιος με τα συνδικάτα, από την ίδρυση της εταιρείας έως τώρα, δηλώνοντας: «δεν έχω καμία πρόθεση να αναγνωρίσω τυχόν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Federal Express.»


Η εταιρεία άρχισε να αντιστέκεται βίαια στον συνδικαλισμό κατά τη δεκαετία του ’80 και πολλές φορές οι διευθυντές των εγκαταστάσεων φόρτωσης λάμβαναν φυλλάδια με τίτλους όπως «Αχρηστεύοντας τα Συνδικάτα», γεμάτα με πληροφορίες για την αποτροπή των συνδικάτων. Μέσα σε μια περίοδο 15 μηνών, η FedEx ξόδεψε πάνω από $21,1 εκατομμύρια, πιέζοντας το Κογκρέσο κατά νέων κανονισμών που θα επέτρεπαν στους οδηγούς φορτηγών τον συνδικαλισμό.


Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι έκαναν πρόοδο πέρσι στην Πενσιλβάνια κατά την πρώτη επιτυχή οργάνωση συνδικάτου στην ιστορία της εταιρίας. Μια ομάδα 47 εργατών υπερψήφισε την ένταξη στο συνδικάτο Teamsters Local 107, δηλώνοντας ότι «κουραστήκαμε με τους άδικους και άγραφους κανόνες της εργασίας μας, που συνεχώς αλλάζουν.»


Από τότε που η FedEx μετέβη στην υπαγωγή της από τους κανόνες του RLA στους κανόνες του NRLA (Νόμος Εθνικών Εργασιακών Σχέσεων), οι οργανωτές συνδικάτων αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλη τη χώρα είναι ένοχες για την παραβίαση των νόμιμων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών με το να αρνούνται να διαπραγματευτούν μαζί τους.


«Η FedEx έχει κάνει τα πάντα για να αντιταχθεί στο δικαίωμα των εργαζομένων της να οργανωθεί,» ανέφερε σε δημόσια δήλωση το συνδικάτο Teamsters. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τακτικών εκφοβισμού κάτι που είναι κοινότοπο στις εταιρείες που απαγορεύουν τον συνδικαλισμό, όπως οι υποχρεωτικές συναντήσεις ενάντια στον συνδικαλισμό και το να θέτουν τους εργαζόμενους που τον υπερασπίζονται κάτω από υψηλά επίπεδα ελέγχου.


Η FedEx Freight αποκάλεσε την απεργία της Gardenia «καταναγκαστική και δυνητικά παράνομη δραστηριότητα,» αλλά το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εκεί εργαζόμενους, το Teamsters Joint Council 42, αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς αυτούς, θυμίζοντας στη διοίκηση την νομική υποχρέωσή της απέναντι στις απαιτήσεις των συνδικαλισμένων εργαζομένων. Η συγκρουσιακή δημόσια δήλωση της FedEx δεν έχει σταματήσει τους εργαζόμενους από το σχεδιασμό περαιτέρω άμεσης δράσης και προτίθενται να συνεχίσουν την απεργία τους καθ’όλη την εορταστική περίοδο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αυτή η δυνητικά πανεθνική απεργία θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη της εταιρείας και να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία δεμάτων της.


Οι εργαζόμενοι της Gardenia ισχυρίζονται ότι αυτό που έγινε είναι μόνο η αρχή, προειδοποιώντας την εταιρεία ότι οι παράνομές δραστηριότητές της πρέπει να τελειώσουν.


Πηγή: US Uncut


Μετάφραση – επιμέλεια αποκλειστικά για το Kollect: Διαστημόγατο


http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου