Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

FRONTEX: Ο πόλεμος κατά των μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα εικόνα από το γενικευμένο πόλεμο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ευρώπης κατά της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της, η Frontex (η κωδική ονομασία του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το συντονισμό της επιχειρησιακής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, για την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης») αποτελεί σήμερα τον ενορχηστρωτή της στρατιωτικής αντιμετώπισης όλων των ρευμάτων της ανθρώπινης δυστυχίας που προκάλεσαν η καπιταλιστική κρίση, οι εμφύλιοι και η ιμπεριαλιστική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Frontex εκφράζει την προσπάθεια ομογενοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από το Γιβραλτάρ και τη Λαμπεντούζα ως το Αιγαίο και τον Έβρο, κάτω από τον κοινό άξονα της Ευρωπαϊκής πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, σε πλήρη συνεργασία με την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη, το λιμενικό αυτών και τους διακινητές μεταναστών, η Frontex:
συντονίζει τις περιπολίες και τις επιχειρήσεις σε στεριά, θάλασσα και αέρα προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα
·         είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots, την καταγραφή και το διαχωρισμό προσφύγων πολέμου/οικονομικών μεταναστών και τις απελάσεις των δεύτερων
·         διαθέτει πυρομαχικά, υπηρεσιακά όπλα, βιομετρικό εξοπλισμό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης πλαστών εγγράφων και κάθε λογής στρατιωτικό εξοπλισμό
·         διατηρεί δίκτυο ειδικών φυλάκων και ομάδα ταχείας επέμβασης στα σύνορα
·         εκπαιδεύει όλους τους συνοριακούς φρουρούς και στελεχώνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
·         παρακολουθεί και επιτηρεί τις μεταναστευτικές ροές μέσω του συστήματος Eurosur, χρησιμοποιώντας και στοιχεία από δορυφόρους
·         επιλέγει τους προμηθευτές και τις εταιρίες για την ανάπτυξη των στρατηγικών ελέγχου, λειτουργώντας ως σύνδεσμος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ιδιωτικό κεφάλαιο στον τομέα της ασφάλειας

Στα 10 χρόνια της λειτουργίας της, περίπου 30.000 μετανάστες έχουν πεθάνει στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί ή απελαθεί. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να είναι ικανοποιητικό για τη δικιά τους λογική, μιας και τα τελευταία χρόνια η ΕΕ δίνει όλο και περισσότερες εξουσίες και χρήματα στη Frontex. Συγκεκριμένα, ενώ το 2005 ο προϋπολογισμός της ανερχόταν σε 6 εκατομμύρια ευρώ, τις τελευταίες χρονιές αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ετησίως, την ίδια στιγμή που η ΕΕ διαθέτει επιπλέον 430 εκατομμύρια για τα hotspots και 80 εκατομμύρια για τις επαναπροωθήσεις, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020» προβλέπει 4,5 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης των συνόρων. Κι ενώ παρέχει δισεκατομμύρια για την επιτήρηση/καταστολή στα σύνορα, η ΕΕ δίνει μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια!
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, είχε δηλώσει παλιότερα πως «η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της ΕΕ» και πιο πρόσφατα πως «οι συνοριοφύλακες θα πρέπει να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο». Δεν είναι τυχαίες, λοιπόν, οι εικόνες αλλά και οι καταγγελίες για τη Frontex από κατοίκους και διασώστες από τη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά: καταγραφή των προσφύγων με μαρκαδόρο, αδιαφορία και εγκατάλειψη ανθρώπων που πνίγονταν στο Αιγαίο, παρακώλυση του έργου διασώσεων από ανεξάρτητες ομάδες διάσωσης, δολοφονία ενός ανήλικου με σφαίρα έξω από τη Σύμη τον Αύγουστο.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Frontex και η ΕΕ φαίνεται να επεκτείνουν τα όρια δράσης τους, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τη Λιβύη, ενώ πρόσφατα υπήρξε συμφωνία και με την Τουρκία ώστε να διεξάγουν επιχειρήσεις και στις χώρες αυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται ως ο νο1 εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και την οποία πολλοί δήθεν κατονομάζουν ως το βασικό υπεύθυνο των θανάτων στο Αιγαίο (προσπαθώντας να αποσιωπήσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ), συνεργάζεται στο θέμα αυτό εδώ και καιρό με το ελληνικό κράτος και την ΕΕ στον κοινό πόλεμο τους κατά των μεταναστών.
Η Ελλάδα, πέρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εδώ και χρόνια στηρίζει, όντας χώρας υποδοχής μεταναστών και με βάση τις συνθήκες Δουβλίνου και Σένγκεν που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχεται στο έπακρο, έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών: αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο. Με αυτή την έννοια, το άνοιγμα παραρτήματος της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά πριν 5 χρόνια ήρθε να σφραγίσει αυτό ακριβώς το ρόλο. Εξάλλου, στα πέντε αυτά χρόνια, έχει ήδη «προσφέρει» πολλά στην εχθρική αντιμετώπιση των μεταναστών: ήταν αυτή που οργάνωσε το χτίσιμο του τείχους του Έβρου πριν λίγα χρόνια, αλλά είναι και αυτή που συντονίζει τις περιπολίες στο Αιγαίο, οδηγώντας με τη στάση της σε χιλιάδες θανάτους στα νερά του.
Τέλος, το πρόσφατο χτύπημα του ISIS στο Παρίσι αποτέλεσε την ιδανικότερη αφορμή για την ΕΕ και τη Frontex προκειμένου να εντείνουν τη δολοφονική πολιτική κατά των μεταναστών. Μέσα σε λίγες ημέρες, πέρα από την επέκταση των βομβαρδισμών των ευρωπαϊκών πολέμων στη Συρία και άλλες χώρες, η στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών με πρώτα παραδείγματα τη Γαλλία και το Βέλγιο αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στη Frontex, να οδηγήσει στο χτίσιμο και άλλων τειχών στα σύνορα μεταξύ των κρατών, να ισχυροποιήσει τη συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ ως προς την τεχνογνωσία μεθόδων άμυνας και ασφάλειας και να ενισχύσει το κλίμα ισλαμοφοβίας και ρατσισμού. Το μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης είναι εδώ και προσπαθεί να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις του κόσμου της εργασίας προκειμένου το κεφάλαιο να ξεπεράσει ανέπαφο την κρίση του.
Όσο για τους μετανάστες, το πλαίσιο που καιρό τώρα επιδιώκει το κεφάλαιο των δυτικών χωρών για την αντιμετώπιση και εκμετάλλευση τους είναι πιο κοντά από ποτέ στο στόχο του: ένας μέρος αυτών θα πνίγεται στο Αιγαίο ή στα σύνορα μεταξύ των κρατών, ένα άλλο μέρος θα κρατείται εντός συνόρων ώστε να αποτελέσει το φτωχό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και όσοι «περισσεύουν» θα πρέπει να συλλαμβάνονται ώστε να βιώνουν τον αποκλεισμό από την κοινωνία και τη δυνατότητα εργασίας και στη συνέχεια να επαναπροωθούνται στη χώρα τους. Αυτό το ρόλο εξυπηρετεί η Frontex και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από το εργατικό-λαϊκό, διεθνιστικό κίνημα.
Η αντιμετώπιση των μεταναστών συναντάει την αντιμετώπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκτείνεται μέσα κι έξω από τα σύνορα. Από τον μετανάστη ως τον άνεργο (που ζουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες την απώλεια της ένταξής τους σε κάποιον κοινωνικό ιστό) και από τον πρόσφυγα ως τον κοινωνικό αγωνιστή (που ζουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες την εκδίωξη από το κυρίαρχο νομικό πλαίσιο), το προλεταριάτο σήμερα συμπιέζεται στο περιθώριο της κοινωνικής ένταξης. Εκεί που διεξάγεται ένας πόλεμος για τη διαρκώς μεγαλύτερη πλειοψηφία, η οποία για μια σειρά από λόγους (γεωπολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς) δεν χωράει στον εθνικό κορμό των κρατών όπου βρίσκεται. Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και ταξική πολιτική, μνημόνια, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση.
Απαιτούμε:
Ø  Να κλείσουν εδώ και τώρα τα γραφεία της Frontex στην Ελλάδα.
Ø  Έξοδος από ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ευρωστρατό-Frontex με στόχο να διαλυθούν οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί μηχανισμοί.
Ø  Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου. Απρόσκοπτη είσοδος-έξοδος των μεταναστών από τα σύνορα.
Ø  Νομιμοποίση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε όλους μετανάστες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στην FRONTEX, το Σαββάτο 28 Νοεμβρίου, με συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 11.00 π.μ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου