Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Παιχνίδι Ρωσίας και Ιαπωνίας για την τροφοδοσία με LNG

Μπορεί να έχουν ανοιχτό το μέτωπο των Κουρίλων νήσων, η Ρωσία όμως εκφράζει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να προμηθεύσει την Ιαπωνία, με όσο φυσικό αέριο χρειαστεί. Αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση του Ίγκορ Σέχιν, ισχυρού επικεφαλής του κολοσσού Rosneft, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με αντικείμενο τις ρωσο-ιαπωνικές ενεργειακές σχέσεις.
Για να γίνει αυτό εφικτό, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, χρειάζονται συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα παραγωγής φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ιαπωνίας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG: liquefied natural gas) το καλύπτει ο έτερος κολοσσός, η Gazprom, που ελέγχει το ενεργειακό πεδίο Sakhalin-2.

Η Gazprom έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να συμφωνήσει με τις Exxon και Rosneft για να αγοράσει και το πεδίο Sakhalin-1 που θα επεκτείνει δια της ενοποίησης, το πρώτο πεδίο. Η αμερικανική Exxon όμως, αρνήθηκε να πουλήσει στην τιμή του φυσικού αερίου της εσωτερικής ρωσικής αγοράς, ενώ η Gazprom αρνείται να καταβάλει χρήματα με βάση τις εξαγωγικές τιμές.
Ο Σέχιν πάντως, απηύθυνε έκκληση στις ιαπωνικές εταιρίες να βοηθήσουν στην κατασκευή εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή. Υπήρχε σχέδιο να φτιαχτεί τέτοια εγκατάσταση στη νότια Σαχαλίνη από τη Rosneft σε συνεργασία με την ExxonMobi που δεν έχει προχωρήσει, εξ ου και η έκκληση του Σέχιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου