Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Γιουχαρίσματα και φραστικές επιθέσεις κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου (PICS) Μεγάλη διαδήλωση για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο


Μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Μυτιλήνη, με συμμετοχή άνω των 1.000 διαδηλωτών. Κεντρικό αίτημα ήταν να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί των προσφύγων στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Πολλά ήταν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική που ακολουθούν στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, καθώς η πλειοψηφία των διαδηλωτών θεωρούσε ότι η πολιτική τους είναι εκείνη που ευθύνεται για τους πνιγμούς. Το κλίμα στην κινητοποίηση ήταν πολύ τεταμένο από το ξεκίνημα της, είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία της Βασιλικής Ανδρεαδέλλη, που εκπροσωπούσε «Το Χωριό του όλοι μαζί» διακόπηκε από τις φραστικές επιθέσεις και τα γιουχαρίσματα διαδηλωτών που προέρχονταν από την Λαϊκή Ενότητα, τον αναρχικό χώρο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ κάποιος της φώναξε: «πως είναι δυνατόν να μιλάς εσύ που ήσουν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει κλειστό το φράχτη».
Λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε η πορεία, επικεφαλής μπήκε ένα πανό χωρίς υπογραφή με τα συνθήματα «Όχι στα Pushback – Όχι σε νέες παγανές», πίσω του είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούσε άλλο πανό με σύνθημα «Να ‘στε ρεαλιστές ζητήστε το αδύνατο: Να σταματήσουν οι πόλεμοι» κι αυτό δεν είχε υπογραφή, είδαμε να το κρατάνε άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην κίνηση «Το χωριό του όλοι μαζί». Αμέσως μετά σε αρκετή απόσταση ακολουθούσε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πανό που έγραφε «Δολοφόνοι !!! – Κυβέρνηση και Ε.Ε. υπεύθυνοι για το έγκλημα διαρκείας». Στο ίδιο μπλοκ ήταν και αρκετά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.
Αμέσως μετά ακολουθούσε το πανό της «Λεσβιακής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες» με το σύνθημα «Το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο δολοφόνοι θα πληρώσετε». Η Πρωτοβουλία εξέφραζε τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο της Μυτιλήνης.
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή από κόσμο, ιδιαίτερα νέους, που δεν ανήκε σε κάποιες από τις προαναφερόμενες οργανώσεις, κόμματα ή πολιτικούς χώρους. Ήταν οι άνθρωποι που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική των κλειστών συνόρων, την αντίθεση τους στα ρατσιστικά κρούσματα και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί μας.
Οι διοργανωτές είχαν την έμπνευση η πορεία να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου ήταν συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός προσφύγων που ανέμενε να φύγει από το νησί με τα πλοία Νήσος Ρόδος και Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όταν η πορεία έφθασε στο ύψος της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης οι πρόσφυγες που βρίσκονταν κατά μήκος των πεζοδρομίων άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η διαδήλωση τους αφορούσε. Λίγη ώρα αργότερα κάποιος από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε την ντουντούκα σε ένα πρόσφυγα ο οποίος άρχισε να μιλά στα αραβικά. Όσοι τον άκουσαν μπήκαν στην πορεία. Αμέσως μετά όλα τα μπλοκ της πορείας μπήκαν στην χερσαία ζώνη του λιμανιού και έγιναν ένα με τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί. Μέσα σε λίγα λεπτά πρόσφυγες και διαδηλωτές έγιναν ένα. Οι πρόσφυγες φωτογραφίζονταν μπροστά από τα πανό, πήραν τις σημαίες τις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις κουνούσαν με πάθος. Λίγο πιο πέρα στο μπλοκ της Λεσβιακής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης πρόσφυγες και διαδηλωτές φώναζαν μαζί «Αζαντί – Αζαντί». Χαμόγελα, φωτογραφίες, προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ προσφύγων και διαδηλωτών έβλεπε κανείς και στα δύο προπορευόμενα μπλοκ της διαδήλωσης.
Για αρκετή ώρα το λιμάνι είχε μια γιορτινή εικόνα.
Η πορεία ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην πλατεία Σαπφούς. Εξαίρεση αποτέλεσε η Λεσβιακή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που συνέχισε την πορεία στις γειτονιές της Μυτιλήνης.
Άναψαν τα αίματα
Ήταν 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς βρίσκονταν λιγότεροι από 10 διαδηλωτές. Εκείνη την ώρα φθάνει ο πρώην συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάντζαρης, μόλις τον βλέπει ο Παναγιώτης Πατσελής (από την Λαϊκή Ενότητα) του φωνάζει «Δολοφόνοι, δεν έχετε καμία δουλειά στην διαδήλωση», ο κ. Μάντζαρης κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, εκείνη την στιγμή μπαίνει στην πλατεία το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Κακαρώνης ο οποίος έσπευσε να συγκρατήσει τον κ. Μάντζαρη. Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο ανδρών κράτησαν για αρκετή ώρα.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Μάκης Αξιώτης ενοχλημένος από το σύνθημα στο πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρωτάει «γιατί δεν γράφετε τίποτα για τους Τούρκους», εννοώντας ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τους πνιγμούς των προσφύγων. Η απάντηση που έλαβε ήταν δεν μας φταίνε οι Τούρκοι αλλά η κυβέρνηση σας που κρατάει κλειστό το φράχτη. Ακολούθησαν νέοι διαπληκτισμοί μεταξύ του κ. Αξιώτης και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η κορύφωση των ενδοαριστερών αντιπαραθέσεων ήρθε λίγο αργότερα, κατά την ομιλία της κ. Ανδρεαδέλλη, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Από εκεί και μετά δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση. Οι ψυχραιμότεροι όλων των πλευρών ανέλαβαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.
http://www.emprosnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου