Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Για ποιο λόγο τελικά επένδυσαν οι ξένοι 5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες; - Μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί

Για ποιο λόγο τελικά επένδυσαν οι ξένοι 5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες; - Μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθείΟ βασικός λόγος για τον οποίο επένδυσαν οι ξένοι ξανά στις τράπεζες είναι τα NPLs και πως αυτά θα μεταφραστούν σε κέρδη.
Αν σήμερα είχαμε να αποφασίσουμε σε ποια τράπεζα θα επενδύσουμε και είχαμε να επιλέξουμε δύο περιπτώσεις την BNP Paribas και τις 4 ελληνικές τράπεζες που θα τις ενοποιήσουμε σε μια για λόγους σύγκρισης θα βρισκόμασταν εμπρός σε ένα μεγάλο δίλλημα.
Η BNP Paribas με ενεργητικό 2 τρισεκ ευρώ και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 630 δισεκ. εμφανίζει σε ετήσια βάση 8 δισεκ. κέρδη και 67 δισεκ. ίδια κεφάλαια common equity. 
Οι επενδυτές στο Γαλλικό χρηματιστήριο αποτιμούν όλη αυτή την αξία 64 δισεκ. τόση είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση της BNP Paribas. 
Οι 4 ελληνικές τράπεζες – που τις ενοποιούμε ως μια – εμφανίζουν 344 δισεκ. ενεργητικό μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 206 δισεκ. ευρώ κεφάλαια 34 δισεκ. και ζημίες λόγω της ελληνικής κρίσης. 
Στο χρηματιστήριο όμως οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται 10 δισεκ….
Με όρους συγκρισιμότητας λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται P/BV περίπου 0,3 δηλαδή το 1 ευρώ αποτιμάται 0,3 ευρώ και στην BNP Paribas αποτιμάται 0,95 δηλαδή το 1 ευρώ της BNP Paribas αποτιμάται 0,95 ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αποτιμώνται 1 φορά το book είναι κατανοητό γιατί ακόμη έχουν δρόμο εξυγίανσης αλλά 0,4 με 0,5 το BV την λογιστική αξία θα μπορούσαν να αποτιμώνται. 
Η πραγματική αξία των ελληνικών τραπεζών είναι ουσιαστικά μεταξύ 13,5 και 17 δισεκ. ευρώ δηλαδή +35% έως +70% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. 
Άρα ο πρώτος λόγος και όχι ο βασικότερος που δίνει μια εξήγηση γιατί οι ξένοι επένδυσαν 5 δισεκ. ξανά στις ελληνικές τράπεζες είναι αυτός η χαμηλή αποτίμηση και τα περιθώρια ανόδου. 
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την στρατηγική ορισμένων funds τα οποία μετά την απώλεια του 95% της αξίας τους αποφάσισαν να ρισκάρουν ξανά με στόχο να καλύψουν τις παρελθούσες ζημίες. 
Ο τρίτος λόγος όμως που καθιστά τις ελληνικές τράπεζες ελκυστικές για αγορά δεν είναι προφανώς η αποτίμηση τους. 
Δεν αποκλείεται βραχυχρόνια οι μετοχές των τραπεζών να παραμείνουν εγκλωβισμένες μεταξύ 6,5 και 10 δισεκ. χρηματιστηριακής αξίας. 
Ο βασικός λόγος για τον οποίο επένδυσαν οι ξένοι ξανά στις τράπεζες είναι τα NPLs και πως αυτά θα μεταφραστούν σε κέρδη. 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για τους δανειολήπτες των ελληνικών τραπεζών που για πλείστους λόγους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. 
Ο νέος νόμος για την σύσταση εταιριών διαχείρισης δανείων είναι έως εκτρωματικός, επιβάλλει άρση του τραπεζικού απορρήτου και το χειρότερο με 100 χιλιάδες ευρώ κάποιος μπορεί να συστήσει εταιρία να διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια στα οποία μπορούν να ενταχθούν και υγιή δάνεια. 
Ένας δανειολήπτης με 50.000 ευρώ προβληματικό δάνειο και 70.000 ευρώ υγιές δάνειο με βάση τον νέο νόμο μπορεί να ενταχθεί στην εταιρία διαχείρισης και με τα 120 χιλιάδες ευρώ εξέλιξη προφανώς απαράδεκτη. 
Τα μεγάλα κέρδη θα βγουν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Ήδη έχει εκτιμηθεί ότι θα μπορούσαν να βγουν σε βάθος 3-5 ετών περίπου 10-14 δισεκ. κέρδη από την διαχείριση των NPLs. 
Αν και τα 10-14 δισεκ. θεωρούνται αισιόδοξο σενάριο αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα άνοιγμα των τραπεζών, τον αναβαλλόμενο φόρο το DTA που φθάνει τα 17,8 δισεκ. ευρώ στο σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες με όρους αναλογικούς με τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης θα έπρεπε να είχαν 8,5 με 9 δισεκ. DTA και όχι 17,8-18 δισεκ. ευρώ. 
Σκεφθείτε ότι από κάθε 10.000 ευρώ καταναλωτικό μη εξυπηρετούμενο δάνειο – το παράδειγμα είναι τελείως τυχαίο – θα μπορούσε να βγει κέρδος για την τράπεζα 2.000 ευρώ και για την εταιρία άλλα 1000 ή 1500 ευρώ.
Οι μπίζνες είναι μεγάλες λοιπόν. 
Δεν αγάπησαν ξαφνικά το τραπεζικό σύστημα οι ξένοι επενδυτές απλά προβλέπουν ότι θα βγουν κέρδη που θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ενώ θα βγουν και ακόμη περισσότερα κέρδη από την διαχείριση των NPLs.
H Ελλάδα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια χώρα ακραίας κερδοσκοπίας των NPLs της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. 
Από εδώ και στο εξής τα δακρύβρεχτα πρωτοσέλιδα για νοικοκυριά που οδηγούνται σε απόγνωση και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο λόγω της διαχείρισης των NPLs θα είναι συστηματικά.
Πως είπατε η ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθήσει να ορθοποδήσει η εθνική οικονομία; 
Χαλαρώστε αυτά θα συμβεί μετά το 2020, από το 2016 έως το 2020 θα οργιάζει η κερδοσκοπία κατά του αδύναμου. 

www.bankingnews.gr

3 σχόλια:

  1. H ... ΛΑΔΙΚΗ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

    O THΣ Κοζάνης Παύλος: "Προσπαθούν TO Aφύσικο NA TO KANOYN Φυσικό"

    O Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης, τη δική του άποψη επί του θέματος, καθώς και για το «Σύμφωνο Συμβίωσης (ΣΣ-SS)».

    Όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος: «Η εκκλησία στέκεται απέναντι στον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό. Η εκκλησία, δεν πολεμάει αυτή τη στιγμή και δεν υποτιμά τον άνθρωπο και εν προκειμένω τους συγκεκριμένους ανθρώπους, είτε είναι γυναίκες, είτε άνδρες. Βδελύσσεται όμως τις πράξεις τους. Αυτό το οποίο προσπαθούν να νομιμοποιήσουν είναι το αφύσικο, να γίνει φυσικό. Εγώ στέκομαι με σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Δε μπορώ να νομιμοποιήσω όμως πράγματα, που μέσα στο πέρασμα των αιώνων, δεν είναι φυσιολογικά».

    Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο Συμβίωσης (SS)» ο κ. Παύλος μίλησε ως Νομικός, αφού έχει σπουδάσει Νομική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημειώνοντας: «Εντάξει, τα ξεφτιλίσαμε όλα. Φύγαμε από την ορολογία του γάμου, πήγαμε στον πολιτικό γάμο και τώρα φτάσαμε στο σύμφωνο συμβίωσης. Ε, που θα φτάσουμε στο τέλος; Είμαστε Έλληνες (NOHMONA ONTA). Γιατι το λέω Έλληνες; Γιατί η Ελλάδα έδωσε πολιτισμό και ευγένεια σε όλο τον κόσμο. Και τώρα ξεπέσαμε πλέον, δεν μας ανεβάζουν αυτά, δε μας δίνουν πολιτισμό, αλλά οπισθοδρόμηση….».

    ΣΩΣTA NAI MEN ! AΛΛA !
    EINAI ΦYΣIKOΣ O KAΠITAΛIΣMOΣ ;;; OXI ! EINAI A-ΦYΣIKOΣ ! EINAI ZOYΓKΛA ΔAPBINIΣMOY ! AYTO TO A-ΦYΣIKO ΘΕΛOYME NA EΞAΓOYMAI ΩΣ ... "ΔHMOKPATIA" ΣE AΣIA KAI YΠOΛOIΠO KOΣMO !!! TPOMAPA MAΣ !!!

    TO A-ΦYΣIKO EINAI KAI ... ΣATANIKO ! EITE ... «Σύμφωνο Συμβίωσης (SS)» EITE .... KAΠITAΛIΣMOΣ !!!


    KAΛHMEPA ΣAΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή