Η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν στην Συρία μπορεί να είναι βαθύτερη από όσο πιστευόταν. Φαίνεται πως το Ιράν επιτρέπει την χρήση αεροδρομίων του στα ρωσικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις τους στην Συρία.
Αντίθετα με την άποψη πολλών δυτικών αναλυτών, φαίνεται πως η Ρωσία εξαρτάται, όσον αφορά τις επιχειρήσεις της στην Συρία, από το Ιράν. Ιρανικά μαχητικά συνοδεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά κατά τη διέλευσή τους από τον ιρανικό εναέριο χώρο.
Είναι γνωστό ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95M Bear, Tu-160 Blackjack, and Tu-22M Backfire πέταξαν διαμέσου του ιρανικού εναέριου χώρου κατά την εκτέλεση αποστολών στην Συρία. Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν όμως τώρα ότι και ρωσικά μαχητικά χρησιμοποιούν ιρανικές αεροπορικές βάσεις κατά τη διάρκεια των αποστολών τους στην Συρία.
Σε μια φωτογραφία εικονίζεται ένα ρωσικό Su-34 στην ιρανική βάση Σαχίντ Νογέχ στο Χαμεντάν του Ιράν. Το αεροσκάφος φωτογραφήθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Στις 24 Νοεμβρίου εντοπίστηκε ένα II-76 στην ίδια βάση. Τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο χρόνος παραμονής του Su-34 υποδηλώνει πως μάλλον καθηλώθηκε από μηχανική βλάβη και το ΙΙ-76 μετέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους τεχνικούς για την επισκευή του. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία και δύο ρωσικών ιπτάμενων τάνκερ ΙΙ-78 στο Ιράν.
Η βάση του Σαχίντ Νογέχ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα ρωσικά αεροσκάφη, εάν πράγματι το Ιράν, προτίθεται μυστικά να τη διαθέσει για την εκτέλεση ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων και από το δικό του έδαφος. η βάση απέχει 50 χλμ. από την κοντινότερη πόλη και είναι κατά συνέπεια ιδανική για την εκτέλεση επιχειρήσεων που πρέπει να παραμείνουν κρυφές.
Τη βάση σταθμεύει η 31η Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης της Αεροπορίας του Ιράν η οποία διαθέτει αεροσκάφη RF-4 και F-4D/E. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία αεροσκαφών F-14 στη μεγάλη αυτή βάση της οποίας ο διάδρομος αποπροσγείωσης έχει μήκος 5 χλμ. Επίσης η βάση διαθέτει πλήθος υπόστεγων και καταφυγίων.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης τον εναέριο χώρο του Ιράν για να προσβάλει με πυραύλους κρουζ, από την Κασπία, στόχους στην Συρία. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Συρία δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τη ένταση που έχουν χωρίς την προκλητική, σύμφωνα με ορισμένους, χρησιμοποίηση ακόμα και των ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα βομβαρδιστικών, τα οποία αν στάθμευαν στη Λατάκια θα κινδύνευαν από τους αντικαθεστωτικούς.
Ο Πούτιν, κατά συνέπεια, προσβλέπει στην ύπαρξη ενός καθαρού και αξιόπιστου αεροδιαδρόμου από τη Ρωσία στην Συρία. Ο αεροδιάδρομος αυτός περνά μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου, δεδομένης και έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Επειδή όμως οι πτήσεις είναι μακράς διάρκειας καλό είναι να υπάρχει και μια διαθέσιμη βάση για κάθε ενδεχόμενο, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούν σε μια επικίνδυνη περιοχή.
Μια κάποια σχετική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης είναι απαραίτητη, η οποία όμως αυξάνει τη ρωσική εξάρτηση από το Ιράν γεγονός που με την σειρά του σημαίνει πως ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους δικούς του όρους στην Συρία, αγνοώντας το Ιράν.http://www.defence-point.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου