Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Aντιδράσεις των εργαζομένων για το εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο της ΔΕΗ


Βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αφού συνεχή είναι τα εργατικά ατυχήματα. Το πιο πρόσφατο από αυτά που στοίχισε τη ζωή σε ένα εργαζόμενο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 4/12/2015 σε ορυχείο τηςΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Άμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου.
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Διοίκηση και Κυβέρνηση θεατές στο νέο θανατηφόρο ατύχημα», επισημαίνει: «Το νέο τραγικό θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη στο Νότιο Πεδίο, έχει συγκλονίσει τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ και πλέον οι ευθύνες όλων είναι μεγάλες, ενώ καθοριστική είναι η ανικανότητα των αρμοδίων να εφαρμόσουν με αυστηρότητα την Υγεία και την Ασφάλεια, στους χώρους εργασίας του Ομίλου ΔΕΗ.
Από το σύνθημα της διοίκησης, «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων», φτάσαμε τους τελευταίους μήνες στο λυπηρό γεγονός να θρηνούμε τρεις συναδέλφους.
Η ανήμπορη διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ, αδυνατεί πλέον να δώσει τις απαραίτητες λύσεις ώστε να εκλείψουν αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα, ενώ η κυβερνητική αναλγησία που δεν επιτρέπει νέες προσλήψεις για να περιοριστεί το φαινόμενο της εντατικοποίησης της εργασίας, σε συνδυασμό με την συνεχή εργολαβοποίηση καίριων τομέων της Επιχείρησης, συμβάλει ώστε να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις γνώσεων και μέτρων προφύλαξης στα θέματα ασφάλειας.
Καλούμε την σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό να σοβαρευτούν, να περιορίσουν τα μεγάλα λόγια και τις υποσχεσιολογίες και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε συναδέλφους.
Η ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του συναδέλφου και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την τραγική ολιγωρία και την ευθύνη που βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τη ΔΕΗ, πλήρωσε δυστυχώς για μία ακόμα φορά ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ εργαζόμενος στη ΔΕΗ (απασχολούμενος σε εργολάβο).
Πολλές φορές, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που έχουν εμπλακεί σε φρικτά εργατικά ατυχήματα, κατά το παρελθόν, στάθηκαν τυχεροί επειδή είχαν την εύνοια των Αγίων. Ανήμερα όμως της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδα των λιγνιτωρύχων, η τύχη επεφύλασσε άλλη εξέλιξη για τον άτυχο εργαζόμενο στις αποθέσεις του Νοτίου Πεδίου.
Την τραγικότητα του ιδίου του γεγονότος έρχεται να ενισχύσει ο απόηχος των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν (ούτε καν πριν από δύο μήνες) από την Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με θέμα «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων». Αντί όμως για μηδέν ατυχήματα, περισσότερη μέριμνα, εφαρμογή αυστηρών μέτρων, και δραστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, «εισπράξαμε» τρϊα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική αδιαφορία και πλημμελή λειτουργία της Επιχείρησης που επιμένει να αναλώνεται στην εξαγγελία μέτρων, αμελώντας να προβεί και να επιβάλει την τήρησή τους στους χώρους εργασίας.
Περαιτέρω, τεράστια ευθύνη φέρει στις πλάτες της και η Κυβέρνηση που με το καθεστώς απαγόρευσης των προσλήψεων που έχει επιβάλλει στη ΔΕΗ, υπεραύξησε τις εργολαβίες, διόγκωσε την έλλειψη τεχνογνωσίας με αποτέλεσμα να έχει καταστήσει ¨φυσιολογική εξέλιξη¨ τα εργατικά ατυχήματα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗΚΗΕ καλεί, άπαντες τους φέροντες την ευθύνη της απάνθρωπης και εγκληματικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, να αναλάβουν το κόστος των πράξεών τους και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να παρέμβουν με τρόπο που θα αποδεικνύει επί του πρακτέου την επικαλούμενη πρόθεσή τους να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας».

Το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΔΕΗ με έδρα την Πτολεμαΐδα, σχολιάζει: «Ανήμερα της γιορτής της προστάτιδας των λιγνιτωρύχων Αγίας Βαρβάρας και λίγες μόνον ημέρες πριν από την γιορτή των Χριστουγέννων με την οποία προσδοκούμε αναγέννηση της ελπίδας για όλα όσα επιδιώκουμε, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ, έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και να μας επαναφέρει στην τραγική πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την χρόνια και συστηματική ολιγωρία της Επιχείρησης που με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει (ή μάλλον, με τον τρόπο με τον οποίο ΔΕΝ αντιμετωπίζει) την κατάσταση που επικρατεί, πυροδοτεί διαρκώς επεισόδια με αποδέκτες τους εργαζόμενους που πληρώνουν πολύ ακριβά αυτή της την εμμονή.

Το νέο εργατικό ατύχημα στις αποθέσεις του Νοτίου Πεδίου με θύμα εργαζόμενο σε εργολάβο, δεν κρούει απλά τον κώδωνα του κινδύνου και δεν ξεπερνά απλά «κόκκινες γραμμές».

Το νέο εργατικό ατύχημα, φέρνει πλέον προ των ευθυνών τους ΔΕΗ και Κυβέρνηση που αδιαφορούν εγκληματικά εφαρμόζοντας πρακτικές που αποδεδειγμένα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα που κοστίζουν ακριβά τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μία σειρά άλλων καταστάσεων.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία, η ΔΕΗ να υλοποιεί δράσεις με θέμα ««Μηδέν ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων» και την ίδια ώρα ο απολογισμός του τελευταίου χρονικού διαστήματος να μετρά απώλεια για 3 ανθρώπινες ζωές

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στέλνει μήνυμα στους υπευθύνους της συντηρούμενης κατάστασης στους χώρους εργασίας ότι «το αδιάφορο βλέμμα τους είναι ένα διαρκές αντίο σε συναδέλφους που θα πληρώνουν με τη ζωή τους την ολιγωρία και την αδιαφορία τους».

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του συναδέλφου και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου