Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

*Στην Αθήνα, σε όλο το διάστημα του Νοεμβρίου 1944, η εντυπωσιακή κινητοποίηση των καταπιεζόμενων τάξεων, που υπήρξαν η κινητήρια δύναμη της Αντίστασης, απαιτεί «λαοκρατία», τιμωρία των δοσιλόγων και κοινωνική δικαιοσύνη· η «αστική παράταξη», στην συντριπτική της πλειονότητα ευμενώς απαθής απέναντι στην ναζιστική κατοχή ή ακόμα περισσότερο ενεργά εμπλεγμένη στους μηχανισμούς της κατοχικής λεηλεσίας υπέρ κερδοφορίας της, επιδιώκει τη σύγκρουση με την κάλυψη και την ενίσχυση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων: η «Στρέλνα», το «Σε-Νου», η «Νέα Μονμάρτρη» διαλαλούν τώρα τον «φιλοβρετανισμό» τους, όπως και η «Συμμαχική Γωνιά» και η «Τριάνα», εκεί που βρετανοί παράγοντες γλεντούν και συζητούν με διάφορους γαλαντόμους συνεργάτες του ναζισμού και άλλους επιχειρηματίες.
Ήδη από την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οι υποτίθεται «περιορισμένοι» ταγματασφαλίτες (και λοιπά ελληνόφωνα SS) στο ξενοδοχείο «Ερμής» (Πανεπιστημίου 44α) και σε άλλα τρία ξενοδοχεία στην περιοχή της Ομόνοιας, πυροβολούσαν πάνω σε κόσμο από την μαζικότατη λαϊκή διαδήλωση εκείνης της ημέρας, προκαλώντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Η ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ συστήνουν αυτοσυγκράτηση. Αντιθέτως, η «αστική παράταξη» δεν διστάζει σε όλο το επόμενο διάστημα να καλύπτει, να δικαιολογεί και να υποβαθμίζει απόπειρες δολοφονίας εκ μέρους Χιτών του Θησείου, προκλήσεις και τραυματισμούς με δράστες συνεργάτες των ναζί, αυθαιρεσίες της Χωροφυλακής. Οι αξιωματικοί από το «Πρότυπον Τάγμα Ευζώνων» του Πλυτζανόπουλου δραπετεύουν χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι, ενώ οι γδάρτες και δολοφόνοι της Ειδικής Ασφάλειας αποπειρώνται να δραπετεύσουν με ΕΔΕΣίτικα χαρτιά και προορισμό την Πρέβεζα. Κυρίως, όμως, η «αστική παράταξη» μέσα στην κυβέρνηση της «εθνικής ενότητας» προωθεί μεθοδικά και με θράσος την τοποθέτηση στα υπό συγκρότηση Τάγματα Εθνοφυλακής φασιστών εγκληματιών, μεταξικών, βασανιστών, ταγματασφαλιτών, τσιρίζοντας συγχρόνως περί «αναρχοκομμουνιστών».

Γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης: «οι «αναρχοκομμουνισταί» πήγαιναν με την αγιαστούρα. Αυτοί που κάνανε τους Γερμανούς να σπάει η χολή τους, τώρα κλαουρίζανε στο κατώφλι του πρωθυπουργού ν’ αποδώσει δικαιοσύνη, να τους προστατέψει, κι ο παταγώδης αυτός Φαρισαίος, δώσ’ του φούσκωνε και δώσ’ του και ζητούσε «πίστωσιν ολίγου εισέτι χρόνου». Πίστωση χρόνου για να μαζέψει αρκετές δάφνες και αρκετά αποβράσματα»· η κατάσταση αυτή θα κορυφωθεί ακόμα πιο αιματηρά εναντίον του λαού και θα προκαλέσει το ξέσπασμα που οδήγησε στα Δεκεμβριανά, τη Μάχη της Αθήνας. Κι ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτό που πολύ σωστά είχε επισημάνει η Μέλπω Αξιώτη: «γιατί όλα εκείνα τα προηγούμενα, ετούτα φέραν. Γι’ αυτό έχει τόση σημασία το τι προηγήθηκε απ’ τα γεγονότα του Δεκέμβρη». Γι’ αυτό έχει σημασία να κατανοούνται τα Δεκεμβριανά σε σχέση με την εμπειρία της κατοχής και όσα συνέβησαν αμέσως μετά τις 12 Οκτωβρίου 1944.

**ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (έχουν τραβηχτεί στο διάστημα από 19 Νοεμβρίου με 2 Δεκ. 1944)

1η: πολυπληθής συγκέντρωση για να εορταστούν τα 26 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Ο κόσμος άκουσε την ομιλία του Σιάντου και τους χαιρετισμούς εκπροσώπων από τα άλλα ΕΑΜικά κόμματα. Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της Γεωργίου Α΄, της Καραγεώργη Σερβίας και η αρχή της Σταδίου, με το «Κίνγκ Τζορτζ» και το «Γκραν Οτέλ» (ένα από τα παλιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, που βρισκόταν στη γωνία της πλατείας με την Σταδίου, γνωστό και ως «μέγαρο Γιαννοπούλου-Καλαμάρα»). Ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία, η οικία Βούρου, στο ισόγειο της οποίας βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο του «Ζαχαράτου».

2η: το ίδιο περίπου τμήμα της πλατείας Συντάγματος, με ΕΑΜικό πλακάτ στον φανοστάτη για την τιμωρία των δοσιλόγων.

3η: φωτογραφία του Ντμίτρι Κέσελ, τραβηγμένη μάλλον στις 2 Δεκ., στον κήπο της πλατείας· το ξενοδοχείο «Κινγκ Τζορτζ», που διακρίνεται στο βάθος, σημείο προσανατολισμού.

4η: κι αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον Ντμίτρι Κέσελ την 1η Δεκ. Με τον Λυκαβηττό στο βάθος και τις παρυφές της Νεαπόλεως προς τ’ αριστερά, φαίνεται μεγάλο τμήμα της περιοχής που θα αποκληθεί «Σκομπία». Η ίδια φωτογραφία έχει τραβηχτεί και με έγχρωμο φιλμ, αλλά δεν μου είναι ακόμα διαθέσιμη. Στα δεξιά, στη σκεπή του νεοκλασικού ξενοδοχείου, φωτεινή διαφήμιση τσιγάρων: «άριστα Ματσάγγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου