Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Άρχισε συζήτηση για στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας…

Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν τα πρώτα δημοσιεύματα για την αναβίωση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, με τους αναλυτές βέβαια να προβλέπουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, ακόμα κι αν η εν λόγω δραστηριότητα θεωρείται εκατέρωθεν ότι είναι προς όφελος και των δύο.
Στις σχετικές αναφορές, όλοι υπενθυμίζουν την εκπαίδευση των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων στο Ικόνιο κάνοντας χρήση τον εκτεταμένο τουρκικό εναέριο χώρο, καθώς ο ισραηλινός δεν επαρκεί αφού η χώρα είναι κυριολεκτικά μια λωρίδα γης.
Η λύση που βρέθηκε περνούσε μέσα από τη στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, όπου οι Ισραηλινοί πιλότοι μετέφεραν ενθουσιώδη σχόλια στην ηγεσία για τα οφέλη, αφού υπήρχε χώρος για άσκηση πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ και τα σενάρια στον ελλαδικό ηπειρωτικό κορμό παρουσίαζαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Μεγάλο δε μέρος της επιτυχίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας οφειλόταν στην επιχειρησιακή αξία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας…
Επιστρέφοντας όμως στο θέμα της αναβίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας, οι αναλυτές επισημαίνουν τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν, αφού η «ανθρωπιστική» [δικάμνας τα εισαγωγικά] οργάνωση IHH υπεύθυνη για την αποστολή του στολίσκου που οδήγησε στην τραγωδία του Μαβί Μαρμαρά, ήδη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις κινήσεις εξομάλυνσης με τους Ισραηλινούς.
Είναι οι ίδιοι που κατέβαλλαν εργώδεις προσπάθειες για να δυναμιτίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δυο πλευρές, πείθοντας εμπλεκόμενους να μη δεχθούν αποζημίωση, όσο πλούσια και να είναι. Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν και οι συν αυτώ ισλαμιστές, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν απολύτως καμιά ένσταση στη στάση της IHH.

Οπότε, κατά βάθος εξυπηρετούνται για να «πουλήσουν το τομάρι τους» πιο ακριβά, λέγοντας προς τη Δύση, πόσο μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πόσο μεγάλο κόστος καταβάλουν για την εξομάλυνση, με μόνιμη επωδό την απαίτηση για ανταλλάγματα…

Τα σημάδια που περιμένουν πλέον οι αναλυτές, είναι η πρόσκληση της ισραηλινής Αεροπορίας στην άσκηση Αετός της Ανατολίας (Anatolian Eagle), αλλά και η χαλάρωση της τουρκικής στάσης στη συμμετοχή των Ισραηλινών σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες.

Εν κατακλείδι, δε λείπουν αναφορές για το πόσο χρήσιμη θα ήταν και για τις δυο πλευρές η επανέναρξη των συναλλαγών στο επίπεδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τους Τούρκους να φέρονται να επιθυμούν την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ακούγεται εύσχημο αφού η τουρκική βιομηχανία δεν τα έχει καταφέρει και πολύ καλά σε αυτό τον τομέα), καθώς επίσης και στην τεχνολογία εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Το προσεχές διάστημα θα προσφέρει τη δυνατότητα να ελεγχθούν οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις απέναντι στη γεωστρατηγική πραγματικότητα, αλλά και στην παρουσία ηγετών με καταγεγραμμένο ιστορικό παρορμητικής συμπεριφοράς που έχει τινάξει γέφυρες στον αέρα κατ’ επανάληψη…
http://www.defence-point.gr/news/?p=143872

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου