Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Διπλωματικές και στρατιωτικές μάχες

Ετοιμοπόλεμες εμφανίζονται τόσο οι αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Συρία όσο και οι ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται ενόψει της διαδικασίας για πολιτική διευθέτηση του εμφυλίου η οποία ξεκινά τον Ιανουάριο
Θέση ετοιμότητας στο στρατιωτικό αλλά και στο διπλωματικό πεδίο παίρνουν «πρωταγωνιστές» και «κομπάρσοι» στην πολυσχιδή συριακή κρίση, με φόντο τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους» στα ιρακινο-συριακά εδάφη και χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η απαρχή μιας μακράς διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση του εμφυλίου στη Συρία.
Ετσι, έπειτα από ισχυρές αμερικανικές πιέσεις κι ενώ τα ανοιχτά της μέτωπα πολλαπλασιάζονται στη γεωπολιτική περιφέρειά της, η Τουρκία άρχισε από χθες -σύμφωνα με το πρακτορείο DHA- τις εργασίες για την ανέγερση τείχους στα πορώδη σύνορα με τη βορειοδυτική Συρία.

Υψους 4 μ. και μήκους 82 χλμ., το τείχος λέγεται ότι θα εκτείνεται μεταξύ των τουρκικών επαρχιών Κιλίς και Γκαζιαντέπ, όπου -όπως ένθεν κακείθεν καταγγέλλεται- οι εξτρεμιστές του «Ι.Κ.»... αλωνίζουν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων» που έχουν αναπτυχθεί στο Βόρειο Ιράκ, στα περίχωρα της Μοσούλης (επισήμως για να εκπαιδεύσουν Κούρδους πεσμεργκά στη μάχη κατά του «Ι.Κ.»).

Αντίθετα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και της κουρδικής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ στις 21 Δεκεμβρίου, απούση της Βαγδάτης - την ώρα που η Ουάσινγκτον δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει τις ιρακινές δυνάμεις με «συμβούλους και επιθετικά ελικόπτερα» για την ανακατάληψη από το «Ι.Κ.» της κεντρικής πόλης Ραμάντι, κομβικής λόγω του τοπικού φράγματος στον ποταμό Ευφράτη.

Την ίδια ώρα στη βορειοανατολική Συρία οι μαχητές των -υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ- «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων-SDF» (Σύροι Κούρδοι, ένοπλες αραβικές ομάδες και πολιτοφυλακές Ασσυρίων χριστιανών) ανακοίνωναν τη συγκρότηση και πολιτικής πτέρυγας: του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου».

Στη διήμερη διάσκεψή τους στην πόλη Αλ Μαλικίγια, οι Σύροι Κούρδοι τάχθηκαν υπέρ μιας «ομοσπονδιακής Συρίας».

Σε σύνολο, οι συμμετάσχοντες χαρακτήρισαν το καθεστώς Ασαντ εν μέρει υπεύθυνο για τον εμφύλιο, πλην όμως αναγκαίο συνομιλητή για τον τερματισμό της κρίσης. Και κάπως έτσι το SDF δήλωσε «παρών» στις δρομολογούμενες διαπραγματεύσεις για την «επόμενη ημέρα».

Με την ίδια επιδίωξη, αλλά με διαμετρικά αντίθετες... στοχεύσεις έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού, ολοκλήρωναν χθες την παράλληλη σύνοδό τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έτερες αντικαθεστωτικές ομάδες της Συρίας: από τους λεγόμενους «μετριοπαθείς», έως σαλαφιστές που συμμαχούν με το «Ι.Κ.» ή το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το «Μέτωπο αλ Νούσρα».

Σύμφωνα με το Reuters, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ «ενός πλουραλιστικού καθεστώτος που να αντιπροσωπεύει το σύνολο του συριακού λαού», της αναδιάρθρωσης του συριακού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας και -κυρίως- της άμεσης αποχώρησης από το πολιτικό προσκήνιο του ίδιου του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τη θέση της ωστόσο διαχώρισε η σαλαφιστική Αχράρ αλ Σαμ, υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία, φίλα προσκείμενη στην Τουρκία και σύμμαχος της Αλ Νούσρα.

Αποχωρώντας από τη σύνοδο του Ριάντ, η εξτρεμιστική οργάνωση κατήγγειλε ότι δόθηκε βήμα σε «προσωπικότητες που συνδέονται με το συριακό καθεστώς». Κι έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία το καθάρισμα «των συριακών εδαφών από Ιρανούς, Ρώσους και τις θρησκευτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν».
Ο επόμενος γύρος

Τηρώντας στο προσκήνιο αποστάσεις και στάση αναμονής στις προφανείς «ζυμώσεις», η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται ήδη για τον επόμενο γύρο διεθνών διαπραγματεύσεων για το συριακό, που πιθανότητα θα διεξαχθεί στις 18 του μηνός, στη Νέα Υόρκη.

Ζητούμενο είναι η οριστικοποίηση των συμπεφωνημένων του Νοεμβρίου στη Βιέννη (έναρξη συνομιλιών μεταξύ συριακής αντιπολίτευσης και καθεστώτος από 1ης Ιανουαρίου για επίτευξη εκεχειρίας, σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης έως τα μέσα του 2016 και διεξαγωγή εκλογών εντός 18μήνου).

Για να αρχίσει πάντως αυτός ο διάλογος -υπενθύμισε χθες εμφατικά το ρωσικό ΥΠΕΞ- η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει πρώτα συμφωνήσει στον διαχωρισμό «της ήρας από το στάρι»: ποιοι δηλαδή από τους σημερινούς ντόπιους «παίκτες» στον συριακό εμφύλιο θα θεωρηθεί ότι ανήκουν στην εγχώρια αντιπολίτευση και ποιοι στους τρομοκράτες.

Ανεβάζοντας πάντως κι άλλο τον πήχη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έθεσε ξεκάθαρα, με χθεσινή συνέντευξή του στη «Repubblica», ακόμη δύο βασικούς όρους.

Για να συγκροτηθεί ένας ισχυρός συνασπισμός κατά του «Ι.Κ.» μεταξύ των ρωσικών, αμερικανικών και αραβικών δυνάμεων που εμπλέκονται σήμερα στη Συρία -ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ- θα πρέπει να έχει πρώτα επιτευχθεί συμφωνία για το μέλλον του Σύρου προέδρου Ασαντ.
Τα «καυτά» μέτωπα

Και για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, προσέθεσε, θα πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να άρει τη στήριξή της στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

Τα δύο «καυτά» αυτά μέτωπα αναμένεται μάλιστα να πέσουν μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών που πρόκειται να έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την επόμενη εβδομάδα, στη Μόσχα.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η κατάσταση επί του συριακού εδάφους ολοένα και αλλάζει.

Χθες, ομάδες του «Ι.Κ.» ανακατέλαβαν από τον συριακό στρατό δύο περιοχές στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, ενώ στα βορειοανατολικά τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τριπλή επίθεση καμικάζι -πιθανότατα του «Ι.Κ.»- στην πόλη Ταλ Ταμέρ, η οποία ελέγχεται σήμερα από τους Σύρους Κούρδους.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου