Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Διεθνές σχέδιο για τη σωτηρία της Λιβύης

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί το status quo τόνισε ο Τζον Κέρι, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η πλειοψηφία των δύο κυβερνήσεων θα εγκρίνει το σχέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ | CARLOS BARRIA/ POOL, VIA AP
Την κήρυξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης στη Λιβύη ζητούν με κοινό ανακοινωθέν υπουργοί Εξωτερικών και διπλωματικοί εκπρόσωποι 17 χωρών και διεθνών οργανισμών από Ευρώπη, Αφρική και αραβικό κόσμο, μετά τη χθεσινή σύνοδο στη Ρώμη με τη συμμετοχή 15 Λίβυων αξιωματούχων και από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της εμπόλεμης χώρας.
Το χάος και το κενό εξουσίας έχει συμβάλει στην απειλητική εξάπλωση του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» και σε λιβυκά εδάφη.

«Το μήνυμα της συνάντησης είναι ξεκάθαρο. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, αφού και αυτή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, προεδρεύων της συνόδου μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί το status quo» τόνισε με τη σειρά του ο Τζον Κέρι, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η πλειοψηφία των δύο κυβερνήσεων θα εγκρίνει το σχέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα υπογράψει συμφωνία στις 16 Δεκεμβρίου στο Μαρόκο.

Θεωρείται πάντως αμφίβολο ότι θα υπάρξει καθολική συμφωνία μεταξύ όλων των κατακερματισμένων πλευρών της λιβυκής κρίσης, με αστάθμητο παράγοντα και τις αντιδράσεις των αντιμαχόμενων ένοπλων πολιτοφυλακών.

Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης σε 40 μέρες από την υπογραφή, εντός των οποίων προβλέπεται να σχηματιστεί 9μελές προεδρικό συμβούλιο που θα διορίσει υπουργούς αλλά και τους διοικητές της κεντρικής τράπεζας και της εθνικής εταιρείας πετρελαίου.

Θα ακολουθήσει διαδικασία μετακίνησης της (αναγνωρισμένης διεθνώς) κυβέρνησης του Τομπρούκ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εξαιρετικά ρευστή.

Αναμένεται να υπάρξει έγκριση της συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να ζητήσει επίσημα οικονομική και τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς και συνδρομή σε θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας –βλέπε του «Ι.Κ.» που ελέγχει ήδη την πόλη Σύρτη στα παράλια, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Εξαιτίας των ευθέων απειλών του «Ι.Κ.» εναντίον της Ρώμης αλλά και της πληγής της ανεξέλεγκτης παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία, η κυβέρνηση Ρέντσι ζητά επίμονα την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο να έχουν ήδη προχωρήσει σε μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον «τρομοκρατικών» στόχων στη Λιβύη και τη Γαλλία να εντείνει τελευταία τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη λιβυκή επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου