Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ξηλώνεται το πουλόβερ από τις δουλειές του Λιακουνάκου

Ασκήθηκαν νέες διώξεις | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη φέρνει και πάλι τον ήδη προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο ακόμα μία εισαγγελική διερεύνηση σύμβασης εξοπλιστικών προγραμμάτων, την οποία η έρευνα κατέδειξε ως επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο.
Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που ερεύνησαν τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρεία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι 594 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετούν στο επίκεντρο κακουργηματικής δίωξης τον επιχειρηματία, ενώ η δικογραφία πήρε τον δρόμο για τη Βουλή προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών του τότε υπουργού Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Δίωξη για απιστία
Πιο συγκεκριμένα, για τη συγκεκριμένη σύμβαση, από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ολοι διώκονται για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην απιστία. Οι ποινές για τα αδικήματα αυτά φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ τις διώξεις άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίοι χειρίστηκαν και την έρευνα κατόπιν παραγγελίας της πρώτης.

Ευρήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ζημία σε βάρος του Δημοσίου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα κατά την ανάλυση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς προέκυψε ότι:

■ Στη σύμβαση 22/2003 που φέρεται να υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατ. δολ. σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των αντισταθμιστικών ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατ. δολ. σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε, εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

■ Παράλληλα, τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» εκτελέστηκαν κατά τρόπο, ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατ. δολ., αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρείας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνά τους για τη σύμβαση κύριας προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache.

■ Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ήδη προφυλακισμένος και αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρεις ακόμα υποθέσεις αγοράς οπλικών συστημάτων (την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου ERIEYE).
Ενα sms και μια κατάθεση που «καίνε» τον επιχειρηματία

Την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας («Πρώτο Θέμα») ένα sms που έστειλε στις 10 Ιουνίου 2014 ο προφυλακισμένος σήμερα Θωμάς Λιακουνάκος στον πρώην συνεργάτη και συγκατηγορούμενό του σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Βρετανό δικηγόρο, Πίτερ Κόλεριτζ, μόνιμο κάτοικο Μονακό.

Στο sms, που κατέθεσε ο ίδιος ο Κόλεριτζ στον εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του (η οποία περιλαμβάνει πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων εις βάρος του κ. Λιακουνάκου), ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας προσπαθεί να πείσει τον πρώην συνεργάτη του και διαχειριστή των επίμαχων εξωχώριων εταιρειών, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μαύρο χρήμα και μίζες, να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, είτε αυτοβούλως είτε έπειτα από πρόσκληση του εισαγγελέα, και να κάνει χρήση των ευεργετημάτων που δίνει ο νόμος.

Στο sms o κ. Λιακουνάκος φέρεται να δίνει στον Κόλεριτζ τα στοιχεία του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού.

Αυτό που βεβαίως δεν υπάρχει στο γραπτό μήνυμα, αλλά το κατέθεσε ο Κόλεριτζ, είναι πως ο Λιακουνάκος τού είχε ζητήσει να καταθέσει πως δεν λειτουργούσε εξ ονόματος του κατηγορουμένου και προφυλακισμένου σήμερα επιχειρηματία, αλλά για λογαριασμό άλλου, τρίτου προσώπου, του εφοπλιστή Ιωάννη Τοπούζη.

Ομως ο Τοπούζης έχει εξαιρετικά βεβαρημένη υγεία, έχει υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κακοποιούς κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας στο σπίτι του και είναι κλινικά νεκρός.

Ο Τοπούζης δεν θα μπορούσε φυσικά να καταθέσει και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς όσων τον εμπλέκουν. Αυτό ήταν το πλαίσιο της «διευθέτησης» που ζητούσε ο Λιακουνάκος από τον Κόλεριτζ, ώστε να απεμπλακεί ο ίδιος από τις κατηγορίες και να μεταθέσει τις ευθύνες του σε έναν ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι ο κατηγορούμενος Λιακουνάκος προσπαθεί να εμφανιστεί πως έχει υπόγειες διασυνδέσεις με τον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση («θα κλείσει τους φακέλους») και μ’ αυτόν τον τρόπο να τον απαξιώσει και να τον κάνει αναξιόπιστο.

Τελικά, ο Κόλεριτζ κατέθεσε εις βάρος του Λιακουνάκου και ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις και δεν «έθαψε» την υπόθεση. Η δημοσιοποίηση του επίμαχου sms προκάλεσε την ταχύτατη, αν όχι ακαριαία, αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και δήλωσε πως «η ενδελεχής έρευνα που θα ακολουθήσει θα αποκαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το θέμα».

Πράγματι, πρέπει να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει συγκάλυψη. Να στηριχτούν οι έντιμοι εισαγγελείς που έστειλαν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη και όχι να τους ρίχνουν λάσπη οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να αποσείσουν οι ευθύνες τους. Να αποκαλυφθούν όσοι αποδομούν το κύρος της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αδιάφθορους. Και αυτή η έρευνα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου