Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Καταστολή και απελάσεις για χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες αναγγέλλει η κυβέρνηση (ΦΩΤΟ)

http://www.902.gr/
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις επιταγές της ΕΕ για ένταση της καταστολής με την ανάθεση της φύλαξης των συνόρων στη FRONTEX. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες. 
Καλλιεργούν κλίμα για βίαιη επέμβαση
Κυβέρνηση, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν την ένταση της καταστολής που θα ακολουθήσει. Επιπλέον, κλιμακώνεται η πίεση των πολυεθνικών (COSCO κ.α.), μεγαλοεπιχειρηματιών και επιχειρηματικών φορέων προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία έκλεισε από τις 19 Νοέμβρη, και να ξεκινήσει και πάλι η εισαγωγή και εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Ταυτόχρονα, μετά τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, άρχισαν να καλλιεργούν πολεμικό κλίμα και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης. Έτσι, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης χθες δήλωνε ότι «αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες από την Ειδομένη, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Παιονίας που προαναγγέλλει αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς, λέγοντας «θα γίνει πόλεμος».
Για λύση τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο ο Γ. Μουζάλας

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «MEGA» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει αφήνοντας ανοικτό για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο αυτό να γίνει με τη χρήση βίας. Όπως είπε, «κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο, μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις».

Είπε ακόμα ότι στο θέμα παροχής ασύλου σε οικονομικούς μετανάστες θα εφαρμοστούν οι νόμοι και ότι θα δίνεται η δυνατότητα να γίνονται αιτήσεις, ενώ εκτίμησε ότι πολλοί μετανάστες θέλουν να γυρίσουν πίσω, εννοώντας την Αθήνα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι μετανάστες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της Αστυνομίας και ανθρώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τις προηγούμενες μέρες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Μέσα στην εβδομάδα η ανάπτυξη της Frontex

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Ειδομένη 470 συνοριοφύλακες της FRONTEX οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) Οι συγκεκριμένοι θα προέρχονται από τη Γερμανία και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο Γ. Μουζάλας είπε ότι έχουν ζητηθεί 1.600 άτομα.
Συνεχίζεται η «οδύσσεια» των θυμάτων του ιμπεριαλισμού

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καλούσαν τους εγκλωβισμένους να μαζέψουν τα πράγματά τους και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα. Εθελοντές προσέγγιζαν τις οικογένειες των προσφύγων - μεταναστών και τους έλεγαν πως δεν έχουν ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, την Κυριακή περίπου 300 μετανάστες πείσθηκαν και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα και χθες αναμένονταν να αναχωρήσουν άλλοι περίπου 200.

Την Κυριακή πέρασαν τα σύνορα 3.500 πρόσφυγες. Η Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση στην ουδέτερη ζώνη, από την περασμένη Παρασκευή έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο «καθυστέρησης». Έτσι σταματάει τα λεωφορεία σε ένα πάρκινγκ έξω από το Πολύκαστρο και από εκεί μετά από πολύωρη παραμονή και κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, η αναχώρηση των λεωφορείων γίνεται ανά 4 ή 5 οχήματα.

Μόνο την Κυριακή έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην Ειδομένη οξύνοντας το πρόβλημα, δείχνοντας ωστόσο ότι μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση.
1 / 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου