Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

EΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ISIS-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Προετοιμασίες πολέμου της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας που κινδυνεύουν να συντριβούν στον νέο  "Proxy" πόλεμο Τουρκίας-Ρωσίας

Εξακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας προσθέτοντας ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία. Οι τούρκοι στρατιώτες έφθασαν στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης, ανέφερε ημίδια πηγή αυτή. Τυπικά, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο εκπαίδευσης των Κούρδων Πεσμεργκά και τοπικών δυνάμεων πολιτοφυλακής. http://news.in.gr/

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί  παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.
Aνακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού η οποία μεταδόθηκε και από την ιρακινή κρατική τηλεόραση με την οποία επιβεβαιώνει ότι ο τουρκικός Στρατός εισέβαλε στο Ιράκ (για εισβολή κάνει λόγο και το RT) με άρματα μάχης και πυροβολικό ειδικά στο προάστιο της Νινευή και χωρίς αίτημα ή έγκριση από  τις αρμόδιες αρχές του Ιράκ και αυτό θεωρείται σοβαρή παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και δεν συνάδει με τις καλές σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας. Το Ιράκ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις καλές σχέσεις γειτονίας και να απομακρυνθεί άμεσα από το ιρακινό έδαφος καταλήγει η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Haider al- Abadi. Ο Ιρακινός πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μ.Abadi να προωθηθούν άμεσα ιρακινά στρατεύματα στην περιοχή για να απωθήσουν τις τουρκικές δυνάμεις!
Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που έδωσε η Άγκυρα είναι συγκεχυμένος. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 1200 στρατιώτες έπειτα ο αριθμός τους έπεσε σε μόλις 130, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως πρόκειται για 300 στρατιώτες με πυροβολικό και 25 άρματα μάχης ενώ οι Κούρδοι εμμένουν στην αρχική πληροφορία πως είναι 1200 με στόχο τους ίδιους. Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι οι στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης έφτασαν στην Μοσούλη, για "κοινή επιχείρηση εναντίον του ISIS με τον υπό τον ΗΠΑ συνασπισμό"!
Την ίδια στιγμή 20.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ο στόχος είναι με το πρόσχημα καταπολέμησης του ISIS να πολεμήσουν εναντίον των Κούρδων της Συρίας και να δημιουργήσουν "ζώνη ασφαλείας" στα βόρεια της χώρας για να υποδεχτούν 5 εκατ. πρόσφυγες! Θυμίζουμε ότι από την ζώνη ευθύνης του 1ου τουρκικού σώματος στρατού στην Ανατολική Θράκη μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Συρία, επιλαρχίες αρμάτων μάχης Leopard 2A4  και ΜΤ-60 Sabra,TOMA, 36 κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Yildirim, 12 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών M270, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ44Τ1, Μ107, Μ110 Α2, Firtina. 
 Αναλυτές επισημαίνουν ότι η  «Τουρκία αντιπαρατάσσει χερσαίες δυνάμεις που η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ενώ και στον αέρα είναι σαφής η τουρκική υπεροχή, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η άφιξη των αεροπορικών ενισχύσεων. Το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει ανάληψη δράσης σε 7 περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία με προέλαση 40 χλμ μέσα στο συριακό έδαφος!

 Η τουρκική ανάληψη δράσης έρχεται λίγο μετά την κίνηση της Ρωσίας να εφοδιάσει με όπλα τους Κούρδους του PYD στο Χαλέπι. Για την εξέλιξη αυτή είχαν προειδοποιήσει οι Τούρκοι, αφού απείλησαν ότι αν οι Κούρδοι περάσουν τον Ευφράτη και εισέλθουν στην βορειοδυτική Συρία θα τους χτυπήσει για να μην καταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς που κατέχει το ISIS και είναι η πύλη ανεφοδιασμού του από την Τουρκία και την πόλη Αζαζ! Η Αζαζ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί ελέγχει τα συνοριακά περάσματα στην βορειοδυτική Συρία. Oι Τούρκοι τόνιζαν ότι "ρωσικά μαχητικά επιτέθηκαν στους ισλαμιστές στις πόλεις Malikiye και Ziyara, βόρεια του Χαλεπίου προς υποστήριξη του YPG ενώ τους παρείχαν αεροπορική καλυψη και επιτέθηκαν στους ισλαμιστές και στις πόλεις Deir Cemal και Meryemeyn για να τους ανοίξουν διαδρόμους" (για το τελευταίο σας είχαμε ενημερώσει εδώ). Το YPG έχει επεκτείνει το έδαφος του προς τα δυτικά μετά την κατάληψη της πόλης Tal Abyad από το ISIS τον Ιούνιο μιας περιοχής που κατοικείται κυρίως από Άραβες και Τουρκμένους. Παρ’  όλα αυτά για να ενώσει το Κομπάνι με την Αφρίν το YPG πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Τζαραμπλούς και της Αζαζ γι αυτό και η Ρωσία τους υποστηρίζει. (πληροφορίες από http://newsnea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου