Ο στρατός της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει την ανέγερση συρμάτινου φράχτη στην περιοχή της Μετζίλια, στο τμήμα της συνοριακής γραμμής με την Ελλάδα, απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας (νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ).
« Από χθες, ο στρατός της χώρας, ξεκίνησε την ανέγερση συρμάτινου φράχτη στη συνοριακή διέλευση της Μετζίτλια, παρόμοιου με αυτόν στη Γευγελή, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ Τόνι Γιάνεφσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στρατός της ΠΓΔΜ έχει τοποθετήσει μεταλλικούς και ξύλινους στύλους σε μήκος περίπου έξι χιλιομέτρων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Μετζίλια-Νίκης και άρχισε να ξεδιπλώνει συρματόπλεγμα ύψους δύο μέτρων.
Πρόκειται για το δεύτερο φράχτη που εγείρει η ΠΓΔΜ, στα σύνορα με την Ελλάδα, ύστερα από αυτόν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Γευγελής με την Ειδομένη, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και το μήκος του, μέχρι στιγμής, φθάνει τα περίπου 15 χιλιόμετρα.
Στο μεταξύ, η Eurostat ( Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία), ανακοίνωσε ότι μόνον στο τρίτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκαν410.000 νέες αιτήσεις ασύλου, με έναν στους τρεις αιτούντες να είναι Σύρος πρόσφυγας.
Μάλιστα η Eurostat επισημαίνει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ο αριθμός των Σύρων και Ιρακινών αιτούντων άσυλουπερτριπλασιάστηκε, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας τους 138.000, από 44.500. Παράλληλα, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Αφγανών αιτούντων άσυλο, ξεπερνώντας τις 56.500 αιτήσεις.
Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ουγγαρία (περίπου 108.000 νέες αιτήσεις στην κάθε χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 26% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2015). Ακολουθούν η Σουηδία, η Ιταλία και η Αυστρία.
Στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκαν 2.890 νέες αιτήσεις ασύλου (έναντι 2.865 το δεύτερο τρίμηνο), αντιπροσωπεύοντας το 0,7% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ. Σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας, αντιστοιχούν 267 αιτήσεις ασύλου ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία να υλοποιήσουν πλήρως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά την εφαρμογή Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Ειδικότερα κάλεσε την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία να εφαρμόσουν ορθά τον κανονισμό Eurodac, ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών.
Η Επιτροπή καλεί επίσης την Ελλάδα και τη Μάλτα να κοινοποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, http://www.ert.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου