Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Frontex, EE, ευρωπαϊκά κράτη και Κεφάλαιο κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά των μεταναστών στη Μεσόγειο και στα σύνορα μεταξύ των κρατών.

Η χάραξη κοινής αντι-μεταναστευτικής πολιτικής, η ενίσχυση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και η υιοθέτηση αντίστοιχων δογμάτων άμυνας και ασφάλειας, είναι υποθέσεις που απασχολούν χρόνια τώρα το κεφάλαιο, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που το υπηρετούν, αλλά και τους υπερεθνικούς οργανισμούς αυτών (ΕΕ, ΝΑΤΟ). Υπό αυτήν την έννοια, η δημιουργία της Frontex πριν 10 χρόνια ήταν στρατηγικής σημασίας: ουσιαστικά αποτελεί τον ενορχηστρωτή της στρατιωτικής αντιμετώπισης όλων των ρευμάτων της ανθρώπινης δυστυχίας που προκάλεσαν η καπιταλιστική κρίση, οι εμφύλιοι και η ιμπεριαλιστική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Στα 10 χρόνια της λειτουργίας της, περίπου 30.000 μετανάστες έχουν πεθάνει στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί ή απελαθεί.
Τον τελευταία χρόνο, κυρίως λόγω του πολέμου της Συρίας, τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη αυξήθηκαν. Σε αυτήν την αύξηση, η ΕΕ επέλεξε φυσικά να απαντήσει με περισσότερη καταστολή, πνιγμούς, συλλήψεις, απελάσεις, εργασιακή εκμετάλλευση όσων καταφέρνουν να μείνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι προσφέρει όλο και περισσότερες εξουσίες και όλο και μεγαλύτερους πόρους στη Frontex για την επιτήρηση/καταστολή, την ώρα που δίνει ελάχιστα για ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, ήδη Γαλλία και Γερμανία απηύθυναν επιστολή με την οποία ζητούν τη δυνατότητα επέμβασης της Frontex ακόμα και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το χτύπημα του ISIS στο Παρίσι, η στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στους μετανάστες και τους κάθε λογής εχθρούς προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το χτίσιμο πολλών νέων φραχτών μεταξύ των συνόρων των κρατών, ανάμεσα τους και ο φράχτης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Ειδομένη. Το χτίσιμο του συγκεκριμένου φράκτη ξεκίνησε λίγο καιρό μετά τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή, οι οποίοι παρέμεναν εκεί επειδή απαγορεύθηκε η είσοδος σε όσους δεν είναι πρόσφυγες πολέμου.
Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες επιχείρησαν αρκετές φορές να εισβάλλουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ, ένας σκοτώθηκε από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ σχεδόν όλοι αναγκάστηκαν να περιμένουν στην περιοχή για μέρες ή και εβδομάδες, στεκόμενοι στις τοπικές σιδηροδρομικές γραμμές. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έμεινε αναπάντητο από τις αστυνομίες Ελλάδας και ΠΔΓΜ, καθώς με ξύλο και δακρυγόνα επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να διώξουν τους μετανάστες, ενώ μετά από πιέσεις επιχειρηματικών ομίλων (COSCO κ.ά) και της ΕΕ, σήμερα με μια γκεσταπίστικη επίθεση των ΜΑΤ, με πολύ ξύλο, με συλλήψεις αλληλέγγυων και δημοσιογράφων και με αποκλεισμό της περιοχής κατάφεραν αυτό που ήθελαν: να μην αφήσουν κανένα μετανάστη στις ράγες προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η εισαγωγή και εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, δημοσιεύματα κάνουν λόγο είτε για εγκατάλειψη, από μέρους της Frontex, των γραφείων της στον Πειραιά είτε για απειλή διαγραφής, από μέρους της ΕΕ, της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι συνεργάτες της βρίσκουν τρόπους να εκβιάσουν την κοινή γνώμη προκειμένου στη συνέχεια να προβληθεί ως μόνη λύση η ενίσχυση της παρουσίας και των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα. Έτσι, αμέσως μετά από αυτές τις απειλές, η Ελλάδα ‘συμβιβάστηκε’ όπως μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και δέχθηκε την αποστολή 500 περίπου συνοριοφυλάκων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τη συνδρομή της δύναμης ταχείας επέμβασης RABIT για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και την απενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υλικής βοήθειας.
Αλήθεια, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν εκεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί δεν έστειλαν σήμερα 400 αστυνομικούς προκειμένου να συλλάβουν και να χτυπήσουν τους μετανάστες στην Ειδομένη; Αυτοί δεν είναι που καιρό τώρα βγαίνουν με περίσσεια υπερηφάνεια να μας βεβαιώσουν ότι θα είναι έτοιμα σε λίγο καιρό και τα 7 hotspots που θα καταγράφουν τους μετανάστες και θα επαναπροωθούν τους οικονομικούς μετανάστες στις χώρες τους; Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτός που δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι εδώ και καιρό ζητείται επιπλέον βοήθεια από τη Frontex η οποία έρχεται μισή και καθυστερημένα;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση του δεν είναι απλά συνυπεύθυνοι. Ανήκουν στους επίσημους διοργανωτές τόσο των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγει η Δύση και σπέρνει πολέμους και ρεύματα μεταναστών όσο και της στρατιωτικής αντιμετώπισης των τελευταίων. Δεν είναι τυχαίο ότι προκειμένου να αποκρουσθεί η είσοδος μεταναστών, Ελλάδα και ΕΕ ξεκίνησαν ήδη τη συνεργασία με την Τουρκία η οποία και έλαβε 3 δις ευρώ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ως βοήθεια για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Την ίδια ώρα, όσο και αν δεν το παραδέχεται επισήμως η κυβέρνηση, λειαίνεται το έδαφος για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο κατά των μεταναστών.
Η αντιμετώπιση των μεταναστών συναντάει την αντιμετώπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκτείνεται μέσα κι έξω από τα σύνορα. Από τον μετανάστη ως τον άνεργο (που ζουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες την απώλεια της ένταξής τους σε κάποιον κοινωνικό ιστό) και από τον πρόσφυγα ως τον κοινωνικό αγωνιστή (που ζουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες την εκδίωξη από το κυρίαρχο νομικό πλαίσιο), το προλεταριάτο σήμερα συμπιέζεται στο περιθώριο της κοινωνικής ένταξης. Εκεί που διεξάγεται ένας πόλεμος για τη διαρκώς μεγαλύτερη πλειοψηφία, η οποία για μια σειρά από λόγους (γεωπολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς) δεν χωράει στον εθνικό κορμό των κρατών όπου βρίσκεται. Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και ταξική πολιτική, μνημόνια, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση.


Απαιτούμε:

·         Να φύγουν οι δυνάμεις της Frontex από την Ελλάδα. Να κλείσουν εδώ και τώρα τα γραφεία της στον Πειραιά.
·         Έξοδος από ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ευρωστρατό-Frontex με στόχο να διαλυθούν οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί μηχανισμοί.
·         Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου. Απρόσκοπτη είσοδος-έξοδος των μεταναστών από τα σύνορα.
·         Κανένας διαχωρισμός πρόσφυγα – μετανάστη. Νομιμοποίηση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε όλους μετανάστες.


Μπροστά στην κλιμάκωση του πολέμου κατά των μεταναστών, να κλιμακώσουμε τις δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης.
Ετοιμαζόμαστε για άμεση απάντηση σε κάθε κατασταλτική κίνηση κυβέρνησης, ΕΕ και Frontex.   
Προετοιμάζουμε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 18 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια ημέρα μεταναστών) και στον φράχτη του Έβρου στις 23-24 Ιανουαρίου.
Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στον ανοιχτό πόλεμο κατά των μεταναστών που μαίνεται σε όλα τα επίπεδα και ενάντια στον αντίστοιχο πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον κάθε εργαζόμενου, άνεργου, νεολαίου και συνταξιούχου.


                                        ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο: