Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Israeli Publicist Says Israel’s Pro-Russian Stance Problematic for US, UK

Φωτογραφίες καταγράφουν επιζώντα θύματα του τράφικινγκ στη Ρουμανία και τη Μολδαβία

H Tunde, 24 ετών, Cluj-Napoca, Ρουμανία

Το Γεφύρι της Πλάκας δεν έπεσε από τη βροχή-Τα γεφύρια της ιστορίας δεν πέφτουν από μία μπόρα. Ούτε καν από έναν κατακλυσμό.

Γεφύρι της Πλάκας

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την UNESCO, έχει 210 αρχαιολογικά μουσεία, πάνω από 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους (και εκατοντάδες ανοργάνωτους και εγκαταλελειμμένους), πάνω από 19.000 κηρυγμένα μνημεία και χώρους. Όμως στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής… «σωτηρίας» της χώρας, που εφαρμόστηκαν πιστά τα προηγούμενα χρόνια, η μοίρα τους ήταν αντίστοιχη με αυτή του λαού μας: Κατάρρευση, αποδιοργάνωση, διάλυση, ξεπούλημα. 

Ίμια: Τα λάθη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ


Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1996, κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων. Ποια ήταν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην κλιμάκωση της έντασης; Η μελέτη της Μαρίας Τουρή, καθηγήτριας στοΠανεπιστήμιο του Leicester, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της κρίσης. Της Κατρίν Αλαμάνου. 
Ακολουθεί περίληψη αποσπασμάτων από το επιστημονικό άρθρο της Μαρίας Τουρή: «Domestic Institutions and Decision making in Foreign Policy and Conflict Situations: The Role of the News Media and the Greek-Turkish Paradigm». 

«Ανθρώπινα μικροκυμάτα»: Κινέζικο αμφιλεγόμενη όπλο ακτίνων προκαλεί αφόρητο πόνο

Poly WB-1 (Photo: Top 81)
China has presented Poly WB-1, a non-lethal ray gun that can be used for crowd dispersal, by making its targets feel like their skin is on fire. The US version of the weapon was shelved due to practical difficulties and the potential public backlash.
According to the authoritative Jane’s magazine, the WB-1, presented at the Airshow China 2014 in Zhuhai last month, has a current range of about 80 meters, though it can be expanded to 1 kilometer. Using a similar principle to a microwave oven it incites movement in the fat and water molecules located just below the skin surface, making the target feel like they are burning from the inside. As soon as the target steps away from the ray, the pain ceases, purportedly leaving no damage to nerve endings and blood vessels, which are located deeper below the epidermis.

Υπηρέτης πολλών αφεντάδων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα έντυπα του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη) έκλεψαν την παράσταση την περασμένη εβδομάδα. Η θεαματική στροφή του «Βήματος» [1] και των «Νέων» [2] υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και μπέρδεψε ακόμα και τους φανατικούς τους αναγνώστες. Τη Δευτέρα τα «Νέα» αφιέρωσαν το πρωτοσέλιδό τους στη νίκη της Αριστεράς με μια ολοσέλιδη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και αλλάζοντας επιδεικτικά το λογότυπό τους προκειμένου να το εντάξουν σε κόκκινο φόντο.

Στα 5 τρισ. ευρώ ανέρχεται η περιουσία της εκκλησίας της Ελλάδας


[αποσπάσματα κειμένου]
H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.
Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Συγκέντρωση στελεχών παλαιστινιακών κομμάτων στη Γάζα προς υποστήριξη της λιβανέζικης Χεζμπολά

Ηγετικά στελέχη που εκπροσωπούν τα μεγαλύτερα παλαιστινιακά κόμματα και αντιστασιακές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο χτύπημα της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά εναντίον του ισραηλινού στρατού, νωρίτερα την ίδια μέρα, καλώντας σε «κοινό μέτωπο» με το λιβανέζικο κίνημα. Η εκδήλωση, που έφερε στον ίδιο χώρο εκπροσώπους της Χαμάς, της Φατάχ, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), και άλλων οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε για να γιορτάσει την επίθεση που άφησε τουλάχιστον δύο ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα [στο νότιο Λίβανο].

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΚΟΚΟΥΘΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ!

Detailed information about the political activities of campaigners is being stored on IT systems. Photograph: Fiona Hanson/PA
Police are gathering the personal details of thousands of activists who attend political meetings and protests, and storing their data on a network of nationwide intelligence databases.
The hidden apparatus has been constructed to monitor "domestic extremists", the Guardian can reveal in the first of a three-day series into the policing of protests. Detailed information about the political activities of campaigners is being stored on a number of overlapping IT systems, even if they have not committed a crime.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΛΕMΕ ΟΧΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ!

αβραμόπουλος7
«Έφαγες κι εσύ από το φαγητό που δίνει ο Στρατός ε
Τις τελευταίες μέρες έχουν φουντώσει οι φήμες ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προεδρία της δημοκρατίας ακούει στο όνομα Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εμείς οφείλουμε να υπενθυμίσουμε μερικές στιγμές από τις δύο θητείες του στο Πεντάγωνο.

Καμία υπόκλιση στην τρομοϋστερία

galliastratos_0Το 2001, πάνω στο φόβο που γέννησε η 11η Σεπτέμβρη, βρέθηκε η λαϊκή νομιμοποίηση για τον δρακόντειο «Πατριωτικό Νόμο». Αντίστοιχα με την επίθεση στο Μετρό του Λονδίνου το 2005, η βρετανική αστυνομία βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει «ρόμποκοπ» που δεν διέθετε μέχρι τότε και η βρετανική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να γεμίσει το Νησί με κάμερες παρακολούθησης. 

Η ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ "ΓΡΑΝΑΖΙ" ΜΙΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ: "Κυπριακή ΑΟΖ: αέρας κοπανιστός¨"!


Από σήμερα Κυριακή 1/2/2015 κυκλοφορεί η κυπριακή αριστερή εφημερίδα ΓΡΑΝΑΖΙ
Όπως γράφει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ΓΡΑΝΑΖΙ (από την οποία πήρε και το όνομα της η έκδοση) η νέα αριστερή εφημερίδα της Κύπρου «φιλοδοξεί να βρίσκεται στα χέρια αγωνιστών και αγωνιστριών, συνοδοιπόρος τους στην καθημερινή πάλη για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση».

Ισλαμικό Κράτος: «ασύμμετρη απειλή για την Τουρκία»

Γράφει ο  Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής*

Image«Εν υπνώσει» τζιχαντιστικοί πυρήνες
Μια αναφορά πληροφοριών της τουρκικής εθνικής αστυνομίας (Turkish National Police), που διέρρευσε πρόσφατα από το Jane's Intelligence Weekly [1], κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα, από τζιχαντιστές οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αναφορά προειδοποιεί για την παρουσία περίπου 3.000 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (εν υπνώσει τζιχαντιστικοί πυρήνες) σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα Άδανα, την Αρχελαΐδα (Aksaray), την Άγκυρα, την Gaziantep, την Kilis, το Ικόνιο (Konya), τη Μερσίνη (Mersin) και την Έδεσσα (Sanliurfa). 

Σοκ στην Ήπειρο: Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας από τις βροχές

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Μία είδηση που πραγματικά έχει γεμίσει θλίψη τους απανταχού Ηπειρώτες. Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους κατοίκους της περιοχής για τους οποίους το ιστορικό γεφύρι αποτελεί την δική τους "Ακροπόλη". 

Ψηφιακό περιοδικό - Charlie Hebdo: Σκέψεις πέρα από το θάνατο

Το blog "Κοίτα τον Ουρανό" δημιούργησε ψηφιακό θεματικό περιοδικό με αφιέρωμα στην επίθεση στο Charlie Hebdo


Το περιοδικό περιέχει σύντομο ιστορικό του Charlie Hebdo, μεταφρασμένα κείμενα των Etienne Balibar, Slavoj Zizek, Toni Negri, Zygmunt Bauman, Philippe Marliere, Owen Jones και άρθρο του συγγραφέα Μάκη Μαλαφέκα από το Παρίσι.

Η κίνησή μας απαντά στην ανάγκη μεγαλύτερης ανάλυσης και κατανόησης των αιτίων που οδήγησαν στις δολοφονίες στο Charlie Hebdo, των αντιδράσεων και των συνεπειών που αυτές θα φέρουν.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας εργάζεται πάνω στο σχέδιο ανάπτυξης του στρατού στην ΑρκτικήΦωτογραφία: ΡΙΑ Νόβοστι
Το Γενικό Επιτελείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας πρέπει να συντάξει το σχέδιο εγγράφου, το οποίο θα διέπει την ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στην Αρκτική, ενημέρωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
Σχετικά με τη δημιουργία το 2014 μιας ομάδας στρατευμάτων για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Αρκτική ο Σεργκέι Σόιγκου είχε ανακοινώσει περίπου μια εβδομάδα πριν. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των στρατιωτικών υποδομών στην αρκτική περιοχή. Επίσης έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες αποκατάστασης των βόρειων αεροδρομίων.

Παλαιστίνιος νεκρός στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν το Σάββατο έναν Παλαιστίνιο στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφάλειας αλλά και σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός. 
Μία εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε ότι στρατιώτες είδαν δύο Παλαιστινίους να εκτοξεύουν μια βόμβα μολότοφ προς την κατεύθυνση μιας οδικής αρτηρίας κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς.
Οι στρατιώτες «αναγνώρισαν τον άμεσο κίνδυνο και πυροβόλησαν προς τα κάτω άκρα των υπόπτων». 

Ιράκ: Διεξαγωγή έρευνας για τις μαζικές εκτελέσεις στην επαρχία Ντιγιάλα Πηγή:www.capital.gr

Έρευνα για τις μαζικές εκτελέσεις ζητούν Iρακινοί ηγέτες
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κατηγόρησε ως «εγκληματίες» σιίτες αντάρτες για τις πρόσφατες μαζικές εκτελέσεις, μετά από αναφορές ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην επαρχία Ντιγιάλα. 
«Δεν είναι επιτρεπτό οι άνθρωποι να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να τιμωρούν άλλους όποτε επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση», δήλωσε ο αλ-Αμπάντι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης σουνιτών και σιιτών θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη. 

Βρετανοί απεχθάνονται το Ισραήλ πάνω από το Ιράν διαπιστώνει δημοσκόπηση

Britain's Prime Minister David Cameron, with Deputy Prime Minister Nick Clegg and Leader of the opposition Labour Party, Ed Miliband, attend a Holocaust Memorial Day ceremony at Central Hall Westminster, Tuesday Jan. 27, 2015, in London. The event in London with invited guests and dignitaries marks the International Holocaust Remembrance Day and commemorates the 70th anniversary of the liberation of the Nazi Auschwitz death camp. (photo credit: AP Photo / Chris Jackson, Pool)
Britain's Prime Minister David Cameron, with Deputy Prime Minister Nick Clegg and Leader of the opposition Labour Party, Ed Miliband, attend a Holocaust Memorial Day ceremony at Central Hall Westminster, Tuesday Jan. 27, 2015, in London. The event in London with invited guests and dignitaries marks the International Holocaust Remembrance Day and commemorates the 70th anniversary of the liberation of the Nazi Auschwitz death camp. (photo credit: AP Photo / Chris Jackson, Pool)


Read more: Britons loathe Israel more than Iran, survey finds | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/britons-loathe-israel-more-than-iran-survey-finds/#ixzz3QTjeK4gf
Follow us: @timesofisrael on Twitter | timesofisrael on Facebook

Βritons feel more “unfavorable” to Israel than any other country worldwide except North Korea, a survey found.

Ο ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ: Ισραήλ ανακοινώνει σχέδια για την κατασκευή 450 νέων κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη

Illegal construction announced ahead of March elections; Palestinian officials condemn move as 'war crime'

Israel on Friday announced tenders to build 450 new settler homes in the occupied West Bank, a watchdog said, in a plan denounced by Palestinian officials as a "war crime."
Settlements watchdog organization Peace Now linked the move to Israel's March 17 parliamentary election, in which Prime Minister Benjamin Netanyahu's Likud party is competing with other right-wing parties for the settler vote. He is seeking a fourth term.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Πώς το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τα σπίτια στη Γάζα σκοτώνοντας πάνω από 500 παιδιά

Gaza home bombed by IsraelIsraeli human rights organization says the hallmark of Israel's brutal assault on Gaza in Summer 2014 was its bombing of Palestinian residential homes.

ATTACKS in which the Israeli military deliberately targeted Palestinian homes were an "appalling hallmark" of the military offensive this summer and had the backing of top Israeli officials, an Israeli human rights organization charges in a report released Wednesday.
For its report, Black Flag: The legal and moral implications of the policy of attacking residential buildings in the Gaza Strip, summer 2014 (pdf), B’Tselem investigated 70 incidents in which at least three people were killed while inside their home during what Israel called Operation Protective Edge.

Hundreds of thousands of children shell-shocked after Israel's assault on Gaza

No shortage in Gaza of stories of severely traumatised children still gripped by the after-effects of Israel's 50-day attack that left 539 Palestinian children dead.

Traumatised child in Gaza
Sayed Bakr saw four of his friends killed by an Israeli drone, as they were playing football on the beach

SAYED BAKR lived through a deadly missile bombardment in the darkest days of the war in Gaza.

Σύμβουλος του Βαρουφάκη για το χρέος η εταιρεία LAZARD

Σύμβουλος του Βαρουφάκη για το χρέος η εταιρεία LAZARDΤην ανάθεση στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε εκφράζει την προσωπική του άποψη, καθώς «δεν είναι κάτι που έχει προκύψει μέσα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος, δεν έχει συζητηθεί και δεν χρειάστηκε να συζητηθεί και ελπίζω να μην χρειαστεί να συζητηθεί». Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ:Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς για την Αίγυπτο – Συνεργάτης με το Ισλαμικό Κράτος

Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς για την Αίγυπτο – Συνεργάτης με το Ισλαμικό Κράτος
Το Ειδικό Δικαστήριο της Αιγύπτου που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας αποφάσισε να εντάξει τον ένοπλο βραχίονα της παλαιστινιακής Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ οργάνωσαν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο να υποστηρίξουν την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και πραγματοποίησαν μία βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2014 σε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα με τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά, την Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μαγκντίς.

Σκληρές μάχες στην Ουκρανία, 15 νεκροί στρατιώτες του Κιέβου

Σκληρές μάχες στην Ουκρανία, 15 νεκροί στρατιώτες του Κιέβου
Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και τωνΡώσων αυτονομιστών, όπου σε διάστημα μόλις 24 ωρών τουλάχιστον 15 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς σε διάστημα μίας ημέρας για τον ουκρανικό στρατό από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από 9 μήνες. «Δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 30 τραυματίστηκαν σε όλη τη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο υπουργός άμυνας Στέπαν Πόλτορακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δίδυμα του Άουσβιτς μιλούν για τα πιο φρικτά πειράματα

Δίδυμα του Άουσβιτς μιλούν για τα πιο φρικτά πειράματαΜε την θεωρία ότι όλα τα εγκλήματα που διέπραττε, γίνονταν "στο όνομα της επιστήμης", ο γιατρός του Άουσβιτς, ο γνωστός και ως “άγγελος του θανάτου”, Γιόζεφ Μένγκελε, πίστευε ότι όταν προχωρούσε σε ειδεχθή πειράματα, “ολοκλήρωνε μια πολύ σοβαρή δουλειά”. Από τις μεγαλύτερες πειραματικές του εμμονές υπήρξαν μεταξύ άλλων, πολλά δίδυμα από τα οποία όσα διασώθηκαν, εξομολογούνται σήμερα στο BBC, όσα βίωσαν μες στα εφιαλτικά εργαστήρια του στρατοπέδου.