Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Όπλα 1,3 δισ. € πούλησε η Βρετανία στη Σαουδ. Αραβία μέσα σε τρεις μήνες

Πυραύλους και ρουκέτες αξίας που ξεπερνά το 1 δισ. λίρες (1,3 δισ.€) πούλησε η Βρετανία στη Σ. Αραβία μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι και ενώ υπάρχουν αδιάσειστα πλέον στοιχεία πως η συμμαχία της οποίας ηγείται η συγκεκριμένη αραβική χώρα παραβιάζει καθημερινά τους διεθνείς κανόνες στην Υεμένη, βομβαρδίζοντας σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία

Photo: EPA
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως η βρετανική κυβερνητική οργάνωση«Department of Business, Innovation and Skills» οι συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών οι οποίες έγιναν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 έχοντας μάλιστα τύχει και της έγκρισης πέντε ακόμη κυβερνήσεων άλλων χωρών, ήταν αυξημένες κατά 1.100% σε σχέση με το μόλις προηγούμενο τρίμηνο που, μετά βίας, είχαν φτάσει τα 9 εκατ. λίρες.


Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αύξηση πωλήσεων όπλων ως«βαθύτατα ανησυχητική», αναφέροντας τις επανειλημμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει η Σαουδική Αραβία, που φαίνεται πως συστηματικά βάλλει εναντίον άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι βαθύτατα ανησυχητικά και δείχνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να πουλάει τεράστιες ποσότητες όπλων και βομβών στη σαουδαραβική πολεμική μηχανή και ενώ αυτή καθημερινά πλήττει στην Υεμένη σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία» λέει συγκεκριμένα ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Βρετανία, Allan Hogarth.

Photo: EPA
«Κάθε επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού, είτε γίνεται εκ προθέσεως είτε όχι, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» προσέθεσε ο Hogarth, τονίζοντας πως «η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων προς τη συγκεκριμένη χώρα».

Λίγο πριν, ο ίδιος ο διεθνής οργανισμός είχε απορρίψει ως απαράδεκτες τις «εξηγήσεις» που έδωσε η Βρετανική Κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς της ως «υπεκφυγές», και κατηγορώντας την πως πουλάει όπλα στη συγκεκριμένη χώρα του Περσικού Κόλπου έχοντας πλήρη γνώση για το ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.
http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου