Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το Ισραήλ σκοπεύει να προσαρτήσει σχεδόν 1.600 στρέμματα παλαιστινιακής γης

Φωτό αρχείου ΑΡ
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι προτίθεται να προσαρτήσει μεγάλο μέρος γεωργικών εκτάσεων στηνΚοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια πολιτική απόφαση που προκαλεί νέα ένταση με τους Παλαιστίνιους και καταδικάζεται ήδη από τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό COGAT του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιο για τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, «η πολιτική απόφαση για την κατάσχεση των γεωργικών γαιών έχει ήδη ληφθεί και είμαστε στο τελικό στάδιο πριν τα εδάφη αυτά κηρυχθούν γη του κράτους του Ισραήλ». 
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η οικειοποίηση των εδαφών, αφορά 1.540 στρέμματα στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ιεριχώ και τον εβραϊκό οικισμό Αλμόγκ. Η γη που ήδη καλλιεργείται εν μέρει από εβραίους εποίκους σε μια περιοχή που τελεί υπό πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο, βρίσκεται κοντά στο βόρειο άκρο της Νεκράς Θάλασσας. Σήμερα κανένας Παλαιστίνιος δεν ζει εκεί. Κατά το παρελθόν, το Ισραήλ δικαιολόγησε τέτοιου είδους προσαρτήσεις επικαλούμενο τη νομοθεσία που επιτρέπει την οικειοποίηση παλαιστινιακών εδαφών που έχουν εγκαταλειφθεί από πολύ καιρό.
Σφοδρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Η απόφαση του Ισραήλ έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Παλαιστινίων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την κατάσχεση της γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, με την Χάναν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να μιλά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του ο Σαέμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, μετέβη στην περιοχή με δημοσιογράφους και κατηγόρησε το Ισραήλ για κλοπή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε μέσω Twitter ότι η ανακοίνωση αυτή «μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδια για την προώθηση της ειρήνης».

«Κροκοδείλια δάκρυα» έχυσαν από την άλλη ΗΠΑ και ΕΕ, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αποθράσυνση του Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη Δευτέρα την «αντίθεσή τους στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ».

http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου