Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Όλοι-ες στις 23- 24 Γενάρη στις κινητοποιήσεις στον Έβρο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Όλοι-ες στις 23- 24 Γενάρη στις κινητοποιήσεις στον Έβρο
Ενώ και τη νέα χρονιά συνεχίζονται τα ναυάγια και οι πνιγμοί στο Αιγαίο, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο καταιγισμός μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα για το ασφαλιστικό, τη φοροεισφορομπηξία, την καθιέρωση της ελαστικής δουλειάς, τη μονιμοποίηση της ανεργίας εξελίσσεται παράλληλα με την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών.
Η αστυνομία εδώ και ένα μήνα σταματά τους πρόσφυγες, που θέλουν να περάσουν τα σύνορα της Ειδομένης,περίπου 20 χιλιόμετρα νωρίτερα σε ένα βενζινάδικο και τους επιβάλλει να μένουν χωρίς κατάλυμα μέσα στο κρύο ή στα πούλμαν ακόμα και μία ολόκληρη μέρα προκειμένου να περάσουν από έλεγχο. Παιδιά, έγκυες, άρρωστοι, ταλαιπωρημένοι δεν έχουν πού να μείνουν εκτός αν καταναλώνουν στο καφενείο του βενζινάδικου, προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σαδιστικό καψόνι της κυβέρνησης.

Και πρόκειται για καψόνι γιατί, όπως καταγγέλλουν μαζικές οργανώσεις : α. εμποδίζονται να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες με ένα πιάτο φαγητό ή κάποια κουβέρτα, αφού ο χώρος του βενζινάδικου θεωρείται ιδιωτικός και β. επιβάλλεται αυτό, παρόλο που έχουν δημιουργηθεί από εθελοντές εγκαταστάσεις αναμονής που πληρούν στοιχειώδεις όρους (θέρμανση, ιατρεία, χώροι ατομικής υγιεινής, πρόσβαση στο ίντερνετ, ηλεκτρικές παροχές κ.ά.), δίπλα στα σύνορα της Ειδομένης. Αυτός καταυλισμός είναι αποκλεισμένος από την αστυνομία και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα.

Η κυβέρνηση έχει κρατούμενους 383 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ανήλικους, από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία στο στρατόπεδο της Κορίνθου, εφαρμόζοντας επιλεκτικά μια απαράδεκτη στενή νομική ερμηνεία με βάση την εθνικότητα και αποκλείοντάς τους από τη διαδικασία του ασύλου και άλλα νομικά δικαιώματα. Είναι κλεισμένοι σε θαλάμους-πτέρυγες με βαριά κάγκελα, πόρτες που κλειδώνουν, σε άθλιες συνθήκες χωρίς θέρμανση, ιατρική περίθαλψη, επαρκή σίτιση, στοιχειώδεις συνθήκες καθαριότητας. Διαμαρτύρονται και ζητούν βοήθεια, χωρίς μεταφραστές, χωρίς καν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο και σε δωμάτιο κοινών δραστηριοτήτων και δυνατότητας ενημέρωσης. Ενώ, εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες κρατούνται και σε άλλες φυλακές-προαναχωρησιακά κέντρα, σε τμήματα μεταγωγών, σε αστυνομικά τμήματα.

Η ποινικοποίηση-δαιμονοποίηση των προσφύγων-μεταναστών από τη νέα κυβέρνηση συνεχίζεται στα χνάρια των ρατσιστικών ξενοφοβικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εφαρμόζονται πλήρως όλες οι αντιπροσφυγικές αποφάσεις και πολιτικές της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της απαγόρευσης εισόδου-εξόδου από τα σύνορα των προσφύγων, επιχειρήσεις αποτροπής από τη Frontex με συμμετοχή και 520 κομάντος των ομάδων ταχείας επέμβασης (rabit) της Ε.Ε., επαναπροωθήσεις. Συλλαμβάνει μετανάστες, εκδίδει εντολές απέλασης και μη παραμονής στην Αθήνα και κοντά σε σύνορα. Προχωρά σε εγκλεισμούς, απελάσεις, ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες παραμονής, διαμονής, αναμονής, μετακίνησης, απαγορεύει την παραμονή προσφύγων στο χώρο διαμονής στο Ελληνικό ανάλογα με τη χώρα καταγωγής, δεν εξασφαλίζει ακόμα και τις ημέρες της κακοκαιρίας χώρους για παραμονή όλων των προσφύγων. Ταυτόχρονα, αφήνει ανεξέλεγκτες εταιρείες και επιτήδειους να κερδοσκοπούν με το δράμα των προσφύγων, με ενδεικτικότερο τους εφοπλιστές που πωλούν στους πρόσφυγες ακριβότερα τα εισιτήρια των πλοίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οριοθετεί αυστηρά με το ν. 4332/2015 το έργο της διάσωσης, ορίζοντας ότι οι διασώσεις προσφύγων δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, μόνο με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί η άδεια των λιμενικών και αστυνομικών αρχών. Και προχωρά με βάση αυτό σε συλλήψεις και σε διώξεις εθελοντών. Διώκει εθελοντή ακόμα και με την κατηγορία της κατασκοπίας, επειδή φωτογράφισε μέλη πληρώματος ολλανδικού σκάφους της Frontex. Η νομοθετική αυτή αντιμετώπιση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων ξενοφοβικών-ρατσιστικών νόμων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ για όσους διασώζουν και βοηθούν πρόσφυγες, ενώ χρίζει ως ειδικούς της προσφυγικής προστασίας τις «διαπιστευμένες οργανώσεις», προωθώντας άλλο ένα πεδίο επιχειρηματικής, κάθε άλλο παρά «μη κερδοσκοπικής», δραστηριότητας.

Ο κυνισμός της δήλωσης Μουζάλα «Ο Μαροκινός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε» είναι αποκαλυπτικός της στυγνής πολιτικής, που χρησιμοποιεί μεθοδευμένα την κακομεταχείριση των προσφύγων και ως εργαλείο δυσφήμισης για την αποτροπή εισόδου νέων προσφύγων. Οργή προκαλεί η ταυτόχρονη δήλωση του Υπουργού περί της θλίψης του για τη δήθεν ανάγκη σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Οι δηλώσεις του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες εγκλεισμού στην Κόρινθο, για ανάληψη πρωτοβουλίας για σχετική παράσταση στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπενθύμιση ότι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στη λειτουργία κέντρων κράτησης για μετανάστες αποτελούν θέατρο του παραλόγου.

Από την άλλη το κάλεσμα από οργανώσεις νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης στις κινητοποιήσεις στις 23-24 Γενάρη στον Έβρο, αποτελούν είτε μεθοδευμένο επικοινωνιακό παιχνίδι είτε υποκριτική διγλωσσία. Δεν μπορεί από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει αντιπροσφυγική πολιτική και από την άλλη να καλεί σε διαδηλώσεις ενάντια σε αυτήν. Η αντιμεταναστευτική-αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Είναι επιλογή. Ξέπλυμα αυτής της πολιτικής δεν γίνεται με καλέσματα σε διαδηλώσεις που έχουν σαφή αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιΕΕ, αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Όσοι επικαλούνται ευαισθησίες για το δράμα των προσφύγων που συνεχίζεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης στα νερά του Αιγαίου, στα σύνορα και μέσα στη χώρα μας, οφείλουν να διαχωριστούν αποχωρώντας από το ΣΥΡΙΖΑ και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός νικηφόρου μαζικού κινήματος και μιας ανατρεπτικής Αριστεράς.


Όλοι-ες στις 23- 24 Γενάρη στις κινητοποιήσεις στον Έβρο



Να διαδηλώσουμε ενάντια:

·   στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας.
·   να κλείσουν οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
·   στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης

Να απαιτήσουμε:
·   Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
·   Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία στην Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής
·   Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·   Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
·   Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·   Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·   Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
·   Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
·   Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.

Eπιτροπή για θέματα προσφύγων και μεταναστών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Γενάρης 2016

 ΝΑΡ γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου