Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Εισβολή και κατοχή μόνο στην Κριμαία… όχι στην Κύπρο;

Με ντρίμπλες αλά… Μέσι προσπάθησε να ξεφύγει την ουσία της ερώτησης του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον.
Για μια ακόμη φορά, ο Ιγνατίου ρώτησε στην αμερικανική πρωτεύουσα το αυτονόητο, με μια ερώτηση που υπέκρυπτε βολή για τη χρησιμοποίηση δυο μέτρων και δυο σταθμών στην πολιτική των ΗΠΑ στα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει διεθνώς, εν προκειμένω στο Κυπριακό από τη μία και το ζήτημα της Κριμαίας από την άλλη.
Του ζήτησε εξηγήσεις για ποιον λόγο οι ΗΠΑ δεν ζητούν από την Τουρκία να τερματίσουν την «ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ» κυπριακού εδάφους ως βάση επίλυσης της διένεξης, ενώ στην περίπτωση της Κριμαίας πράττουν ακριβώς αυτό. Εν ολίγοις, ΠΟΙΑ είναι η διαφορά ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις;

Ο προεδρικός σύμβουλος επέλεξε τα πολιτικώς ορθά και ανούσια, αναφέροντας ότι, «έχουμε βαθιά επενδύσει διπλωματικά υποστηρίζοντας τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του προβλήματος. Επιθυμούμε να δούμε την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει κάποια πρόοδο».

Πρόσθεσε δε, ότι με το θέμα ασχολείται ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ευελπιστώντας ότι η δήλωση αυτή θα δράσει κατευναστικά στην ελληνική, ελλαδική και κυπριακή πλευρά, καθώς ο Μπάιντεν θεωρείται πολιτικός που κατανοεί καλά την υπόθεση και δεν διάκειται αρνητικά απέναντι στις ελληνικές θέσεις, παρότι το περιοριστικό πλαίσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κυρίως όμως η σχεδόν ιδεοληπτική εμμονή στη χρησιμότητα της Τουρκίας που οδηγεί σε ανοχή έναντι και των πλέον κραυγαλέων συμπεριφορών, δεν του επιτρέπει και μεγάλη ευελιξία.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν η ρωσική εξωτερική πολιτική «σήκωνε» το εν λόγω θέμα και έλεγε στους Αμερικανούς ότι θα συζητήσουν ενδεχομένως λύση αφού πρώτα δουν τις προστάσεις που θα υιοθετηθούν στο Κυπριακό, οπότε το «μπαλάκι» θα ήταν στο γήπεδο της Ουάσιγκτον, να εξηγήσει στους Ουκρανούς με ποια λογική θα πρέπει να δεχθούν τους πειραματισμούς στην Κύπρο…
http://www.defence-point.gr/news/?p=144978

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου