Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Επιπλέον 10 δισ. δολ. για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων

Το Κοινοβούλιο του Κουβέιτ αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τη διάθεση ποσού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια οπλικών συστημάτων που έχουν επιλεγεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στην ιρανική απειλή…
Το ποσό που θα προέλθει από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας θα διατεθεί σε βάθος 10 ετών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με τον υπουργό Άμυνας σεΐχη Khaled Jarrah Al-Sabah να αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν σε ειδικό ταμείο εκτός αμυντικού προϋπολογισμού και θα κατευθυνθούν για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και αντιαεροπορικών συστημάτων.
Αν ψάξει κανείς για ιδιαίτερη διαφάνεια δεν πρόκειται να βρει, αφού η χώρα του Κόλπου δεν δημοσιεύει συγκεκριμένα χρήματα για τον προϋπολογισμό. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η απόφαση προμήθειας 28 μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς EF-2000 Typhoon (Eurofighter) έναντι 8-9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε καλύπτεται μεγάλο μέρος του ποσού.
Τον Νοέμβριο το Κουβέιτ υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων για άλλες προμήθειες, με κορυφαία αυτή 24 ελικοπτέρων της Airbus τύπου Caracal (ένα δισεκατομμύριο αξία συμβολαίου) με δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλα έξι.
Επιπρόσθετα, θα γίνει προμήθεια γαλλικών ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ δαπάνη έχει εγκριθεί και για τη συντήρηση περιπολικών σκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου