Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Δικάζοντας την αλληλεγγύη

Βοήθησε προσφυγόπουλο και κινδυνεύει με 5ετή φυλάκιση | AP Photo/Jon Super
Συντάκτης: 
Ο Ρομπ Λόρι δεν είναι ούτε ήρωας, ούτε επαναστάτης. Είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ευρώπη που, συγκινημένοι από το ατελείωτο δράμα που εκτυλίσσεται σε πολλές περιοχές της ηπείρου, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες ακροβατώντας αρκετές φορές στα όρια της νομιμότητας και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ξεπερνώντας τα.
Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Κατηγορείται για υποκίνηση και συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση σε μια νομική υπόθεση η οποία αποτελεί κλασικό παράδειγμα σύγκρουσης μεταξύ της αλληλεγγύης και του νόμου, δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στη σκιά της προσφυγικής κρίσης.

AP Photo/Jon Super

Η σύλληψη του Λόρι πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο Καλαί, όταν, απαντώντας στην έκκληση του πατέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν, έβαλε το παιδάκι στο βαν του και προσπάθησε να περάσει στη Βρετανία.

Ήδη η υπόθεση του Ρομπ Λόρι έχει πάρει διαστάσεις στη Βρετανία όπου έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα υποστήριξης και αλληλεγγύης, ενώ ο ίδιος ο 49χρονος σημειώνει ότι έδρασε σε «μια στιγμή τρέλας» από συμπόνοια προς το κορίτσι από τη ζούγκλα του Καλαί.

Γνώριζε την 4χρονη Μπαχάρ Αχμάντι, την οποία αποκαλεί «Μπρου», όταν συμμετείχε σε μια αποστολή παραδίδοντας σκηνές στην κατασκήνωση του Καλαί. Ο πατέρας του κοριτσιού τον παρακάλεσε να πάρει την κόρη του και να την μεταφέρει στο Λιντς όπου ζουν συγγενείς του.


Η 4χρονη «Μπρου» από το Αφγανιστάν έγινε άθελά της πρωταγωνίστρια σε μια δικαστική διαμάχη που δοκιμάζει τις δυνατότητες αλληλεγγύης της «νομοταγούς» Ευρώπης | AP Photo/Jon Super

Ο Λόρι δήλωσε ότι στην αρχή αρνήθηκε, αλλά μια νύχτα προτού επιστρέψει στη Βρετανία αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αφήσει το κοριτσάκι σε αυτές τις συνθήκες και το έκρυψε στο βαν του.

Συνελήφθη στον συνοριακό έλεγχο όταν σκυλιά της αστυνομίας ανακάλυψαν δύο γυναίκες από την Ερυθραία οι οποίες είχαν επίσης μπει στο βαν του, χωρίς να το γνωρίζει ο Λόρι. 

Ήδη περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να είναι επιεικείς με τον Λόρι. 

Ο 49χρονος έκλεισε την επιχείρησή του ως καθαριστής χαλιών, αγόρασε ένα βαν και αποφάσισε να μεταφέρει σκηνές και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης στο Καλαί όταν παρακολούθησε τις σκηνές με τον νεκρό Αλάν Κούρντιλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις ακτές της Τουρκίας.


Η «Ζούγκλα»του Καλαί. Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Γαλλίας - Βρετανίας | AP Photo/Emilio Morenatti, File

«Δεν ήξερα να μπορούσα να κάνω τη διαφορά. Απλά ήξερα ότι έπρεπε να πάω στην Ευρώπη, να κατέβω στα ουγγρικά σύνορα. Να κάνω κάτι» είπε ο Λόρι, ενώ μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παραβίασε το νόμο: «Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους, αλλά όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον και εκείνη έγινε η δική μου κάποια. Το έκανα γιατί δεν μπορούσα να τη βλέπω άλλω να ζει σε αυτό το περιβάλλον. Είναι ένα ξεχωριστό κορίτσι και όλους τους μήνες που πέρασα μαζί της δεν την είδα ποτέ χωρίς χαμόγελο».

«Το μετανιώνω. Το μετανιώνω γιατί μου κόστισε τα πάντα. Κόστισε την οικογένειά μου, ενώ με χρεοκόπησε. Αλλά αυτό είναι δικό μου ζήτημα. Το έκανα πάνω σε μια στιγμή τρέλλας από συμπόνοια» πρόσθεσε. 


Οι εθελοντές της περιοχής καταγγέλλουν τις γαλλικές αρχές για προσπάθειες εκφοβισμού | AP Photo/Michel Spingler

Ο Λόρι θα δηλώσει ένοχος, αλλά η Γαλλίδα δικηγόρος, Λουσίλ Αμπασάντ, θα ζητήσει από το δικαστήριο να τον αφήσει ελεύθερο επιχειρηματολογώντας πως εάν αγνοούσε την έκκληση του πατέρα της «Μπρου» θα παραβίαζε τη γαλλική νομοθεσία που απαιτεί οι άνθρωποι να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά της η Μαρτίν Ντεβρίς, μια Γαλλίδα εθελόντρια που βοηθάει στη «ζούγκλα» του Καλαί δήλωσε στον Guardian ότι η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και καταδιώκει και εκφοβίζει εκείνους που προσπαθούν να βοηθήσουν.

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου