Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ, Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ, Η ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύμφωνα με την αρθρογραφία, από 8 έως και 10 Ιανουαρίου 2016, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος πραγματοποίησε επίσκεψη στην αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EU Military Advisory Mission- EUMAM RCA). Έγινε δεκτός από το Διοικητή της αποστολής Γάλλο Ταξίαρχο Dominique LAUGEL, όπου και τον ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και για το έργο της αποστολής, ενώ κατόπιν επισκέφθηκε το στρατόπεδο KASSAI στο Μπανγκί. Ο Έλληνας Στρατηγός συναντήθηκε επίσης τόσο με την μεταβατική Πρόεδρο της χώρας κ. Catherine SAMBA-PANZA  όσο και με τον Υπουργό Άμυνας  κ. Joseph BIDOUMI, όπου του παρουσίασαν τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα, αλλά και με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που έχουν αποφοιτήσει κατά καιρούς από τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.
Η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση εξυπηρετεί συμφέροντα γαλλικών κολοσσών, όπως της πετρελαϊκής Total, της Castel και της Areva, με τους Μισθοφόρους της Λεγεώνας των Ξένων να αναλαμβάνουν ρόλο ειρηνοποιού σε έναν εμφύλιο ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των Ex-Selekas (Μουσουλμάνων) και των AntiBalakas (Χριστιανών) –προκαλώντας αρχικά 44000 πρόσφυγες. Είναι ένας αιματηρός πόλεμος που παρακίνησε το γαλλικό κράτος, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε συμφωνίες εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων με την Κίνα που αναπτύσσει ανταγωνιστική δράση την Αφρική. Μάλιστα δημοσίευμα του Βρετανικού Guardian ανέφερε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών αρωγής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απομακρύνθηκε από την θέση του, καθώς αποκάλυψε στους εισαγγελείς μια εσωτερική έκθεση που αφορούσε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Γάλλους μισθοφόρους στρατιώτες.
Φυσικά όλα αυτά δεν απασχόλησαν τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος έχει άλλες προτεραιότητες: την συγκρότηση Ευρωστρατού, όπως πιέζει με ιδιαίτερη σφοδρότητα η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να διευρύνει την ιμπεριαλιστική της παρέμβαση σε Μ.Ανατολή-Αφρική, αλλά και να μονιμοποιήσει τη δράση του στρατού της ως δύναμη Καταστολής στο εσωτερικό της χώρας.
Γιατί έχει επομένως τόσο σημασία η επέμβαση των Γάλλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πως συνδέεται με τις παραπάνω απαιτήσεις αναβάθμισης του ρόλου των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών; Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την εφαρμογή των δογμάτων Άμυνας-Ασφάλειας, από τον συνδυασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις που αφορούσαν την Στρατοχωροφυλακή; Είναι άσχετα όλα αυτά με την τρομοκρατική υστερία των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, την καλλιέργεια ισλαμοφοβίας και την στοχοποίηση των μεταναστών;
Την απάντηση την βρίσκουμε στο άρθρο της Ιωάννας Ηλιάδη με τίτλο «Το ''πείραμα της Λάρισας'' και ο Ευρωστρατός», όπου επιχείρησε να διαπιστώσει τον ρόλο της συγκεκριμένης επιχείρησης της EUFOR RCA, η οποία καθοδηγήθηκε από την έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα. Είναι ένα κείμενο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να θυμηθούμε τον ρόλο του Έλληνα στρατηγού και να πάρουμε μια γεύση από τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Διαβάζουμε:
«Πλέον οι πρώτες σκέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δείχνουν ότι το επιτυχές "πείραμα της Λάρισας" ίσως να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Στρατού. Το θέμα της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα υποστηρίζει την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag υποστήριξε ότι «η ύπαρξη του Ευρωστρατού θα βοηθήσει την ΕΕ να χτίσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Επίσης, με την ύπαρξη του, η Ευρώπη θα μπορεί να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της προς τον κόσμο, τη διεθνή κοινότητα». Το “πείραμα” της Λάρισας είναι δυνατόν να αποτελέσει τη βάση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εκτελέστηκαν επιχειρήσεις άμυνας και ασφάλειας. […] Ο Στρατηγός Κωσταράκος είναι ουσιαστικά αυτός που έχει  πιστωθεί την εμπλοκή του ευρωπαϊκού στρατηγείου της Λάρισας στην επιχείρηση EUFOR RCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».
Το κείμενο αναφέρεται στις δηλώσεις του  Διοικητή του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας και των δυνάμεων στο Bangui, Γάλλου Υποστράτηγου Philippe Pontiès, σχετικά με την εμπειρία που αποκτήθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο από μια αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία:
«Η Ευρώπη διαθέτει πέντε στρατηγεία όπως αυτό της Λάρισας, τα οποία όμως δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εμπειρία σε πραγματική επιχείρηση. Η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο, ήταν πολύτιμη, καθώς υπήρχε συνδυασμός στρατιωτικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις που αφορούσαν την στρατοχωροφυλακή. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση και οι απειλές για τους πολίτες ήταν τόσο τρομοκρατικές όσο και εγκληματικές δραστηριότητες και ληστείες. Η Επιχείρηση EUFOR RCA συστάθηκε, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, σε συνέχεια του ψηφίσματος 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις 1 Απριλίου 2014 τα πρώτα στρατεύματα αφίχθησαν στο Bangui. Ωστόσο ακόμα και όταν έφθασαν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα υποστηρίζει ο Γάλλος Στρατηγός, καθώς, δεν είχαν απελευθερωθεί οι κανόνες εμπλοκής. “Δεν υπήρχαν από την πρώτη στιγμή οι κανόνες εμπλοκής. Βρεθήκαμε στο πεδίο της μάχης χωρίς κανόνες. Εάν για παράδειγμα μας βομβάρδιζαν τις πρώτες ημέρες της παρουσίας μας εκεί, δεν είχαμε οδηγίες πώς να αντιδράσουμε. Χρειάστηκε να συζητήσουμε με τις Βρυξέλλες και  έτσι είχαμε στη συνέχεια κανόνες εμπλοκής που μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε στην περιοχή”, λέει χαρακτηριστικά ο Philippe Pontiès. Μια ακόμα αδυναμία ήταν η συνήθης απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η επιχείρηση συνέπεσε με τις πρώτες ημέρες της έναρξης της κρίσης στην Ουκρανία και πολλές χώρες προτίμησαν να κρατήσουν τις δυνάμεις τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη ανοίχτηκε σε τρίτες χώρες κι έτσι η Γεωργία ήταν η χώρα η οποία συμμετείχε με στρατιωτικό προσωπικό, η δεύτερη ουσιαστικά δύναμη μετά τη Γαλλία. Η Ελλάδα είχε επίσης αποφασίσει να μην συνεισφέρει σε στρατιώτες, αλλά να παραχώρησε το στρατηγείο στη Λάρισα.
3Η αποκτηθείσα τεχνογνωσία κρίνεται πολύτιμη από τον στρατηγό ο οποίος προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε αυτή η εμπειρία να μεταλαμπαδευτεί και στα άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά στρατηγεία και να μην την αφήσουν να χαθεί. “Θεωρώ ότι και η ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία των πέντε στρατηγείων ώστε να διατηρηθεί η υψηλή ικανότητα και αξιοπιστία των στρατηγείων, ακόμα κι όταν δεν  είναι ενεργά. Παράλληλα λειτουργούν και τα battle groups. Εκτιμώ ότι υπάρχει  μια αντανάκλαση αρκετά ώριμη ανάμεσα στα κράτη, η οποία τίθεται κυρίως από τη Γαλλία. Να προσφεύγουμε στα battle groups όταν υπάρχει ανάγκη και να μην διστάζουμε να εξοπλίσουμε αυτά τα στρατηγεία ώστε να διαχειρίζονται κρίσεις όταν υπάρχει ανάγκη. Είναι δυο εργαλεία που από τη φύση τους ενισχύουν την αξιοπιστία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια”.
«Ο Γάλλος στρατηγός ουσιαστικά περιγράφει μια ενδεχόμενη δομή ενός ευρωπαϊκού στρατού, (με στρατηγεία και δυνάμεις ταχείας αντίδρασης) τη δημιουργία του οποίου στηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Ο σχεδιασμός θα μπορούσε να προχωρήσει κατά την περίοδο της προεδρίας του Έλληνα Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος από την αρχή πρότεινε τη Λάρισα ως ιδανικό τόπο λειτουργίας του στρατηγείου και στη συνέχεια παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις», διαπίστωνε τότε η Ηλιάδη. Τώρα βλέπουμε τον Αντιστράτηγο Κωσταράκο, ως Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, να επισκέπτεται την αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το κείμενο μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τον τρόπο που η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα για να επιβάλλει την ιμπεριαλιστική της πολιτική.  Καθώς η συντάκτης του άρθρου μας ενημερώνει για την συμβολή της Λεγεώνας των Ξένων στην ειρήνευση και στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος που είχε λάβει τραγικές διαστάσεις. Διαβάζουμε: «Η συνεχής βελτίωση της ασφάλειας στο Bangui, αποτέλεσε τον κυριότερο καταλύτη για την μείωση του αριθμού των προσφύγων, οι όποιοι σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. (UNOCHA 07/02/2015), μειώθηκαν στους 51.000 σε 34 στρατόπεδα, ενώ κατά τον περασμένο μήνα, σε όλη την χώρα ήταν 440.000. Επιπλέον 225.360 άνθρωποι φιλοξενούνταν σε συγγενείς, ενώ 35.650 διέμεναν στα δάση. Η μείωση των προσφύγων στο Bangui κατά 82% το τελευταίο χρόνο, αποδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο, την επιτυχία της Επιχείρησης EUFOR RCA».
Το επισημαίνουμε αυτό γιατί πρόσφατα ξεκίνησε η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση στα χωρικά της Λιβύης, όπου με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων στοχεύει στην όρθωση ανυπέρβλητων εμποδίων σε πρόσφυγες-μετανάστες που διεκδικούν την σωτηρία στις ευρωπαϊκές ακτές και με επόμενο στόχο την στρατιωτική επέμβαση εκ νέου στην Λιβύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, που επικαλείται ανώνυμες πηγές στο υπουργείο Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος το πρώτο εξάμηνο του 2016 και έχει ξεκινήσει ενέργειες για τον σχηματισμό συνασπισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ η γαλλική κυβέρνηση δίνει την στήριξή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβύη, μέσω της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, ο γαλλικός στρατός ετοιμάζει ένα προληπτικό στρατιωτικό σχέδιο δράσης, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Όπως προσθέτει, η Ιταλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια συμμαχία για την καταπολέμηση του ISIS στη Λιβύη, ενώ η Γαλλία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για κοινή δράση με τη Βρετανία, τα κράτη του Περσικού Κόλπου και ορισμένες χώρες της Β. Αφρικής, όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ
Κρίνουμε σκόπιμο να θυμίσουμε την σχετική ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την αγωνιστική δράση των στρατιωτών ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς πηγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα τόσο για τη δυναμική και την σημασία της δράσης στον Στρατό, όσο και για τους σχεδιασμούς του αστικού κατεστημένου:
10 ΜΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΦΑΝΤΑΡΟ ΓΙΑΤΙ «ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ-ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΦΑΝΤΑΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ
Η κυβέρνηση όχι μόνο εμμένει στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην νέα τυχοδιωκτική ευρωπαϊκή επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επειδή υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό τις λαϊκές αντιδράσεις, δρα με διπλό τρόπο: από τη μια μεριά επιχειρεί να καταστείλει κάθε εναντίωση, ενώ από την άλλη απομακρύνει κάθε φωνή αμφισβήτησης ώστε να προλάβει την κλιμάκωση της έμπρακτης αμφισβήτησης μέσα στον Στρατό. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνάδελφος φαντάρος που είχε ζητήσει τη μετάθεση του σε άλλη μονάδα μη θέλοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του «στο νέο πόλεμο του ευρωστρατού» και «στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που εξυπηρετεί συμφέροντα γαλλικών κολοσσών, όπως της πετρελαϊκής Total, της Castel και της Areva», πήρε φύλλο πορείας για άλλη μονάδα. Ταυτόχρονα τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση γιατί «έκρινε την απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας». Θυμίζουμε ότι με είκοσι ημέρες φυλακή τιμωρήθηκαν φαντάροι που βγήκαν παραπονούμενοι στην αναφορά εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο και στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σε βάρος τους ξεκίνησαν διαδικασίες ώστε να οδηγηθούν και σε στρατοδικείο. Οι στρατιώτες βγήκαν παραπονούμενοι δηλώνοντας πως ο όρκος που έδωσαν ήταν να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και την Άμυνα της χώρας και πως η επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον όρκο. Με επείγον σήμα προς μονάδες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας το Γενικό Επιτελείο Στρατού απαίτησε τη μετάθεση φαντάρων έως τις 31/01/2014 στο 485 Τάγμα Διαβιβάσεων στη Λάρισα για να τεθούν στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, που θα καθοδηγήσει τη συνδρομή ευρωπαίων στρατιωτών στις γαλλικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην αποικία της Γαλλίας. Το ΓΕΣ ζήτησε τη μετάθεση στη Λάρισα 19 διαβιβαστών, 10 στρατιωτών με ειδικότητα έρευνα και πληροφορική και 6 τυφεκιοφόρων. «Οι φαντάροι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια ακόμη επέμβαση που βυθίζει έναν ακόμη λαό στον εμφύλιο και την προσφυγιά, προκαλώντας αργά ή γρήγορα νέα εγκλήματα κατά μεταναστών όπως στον Έβρο, στη Λαμπεντούζα και το Αγαθονήσι».
Εμείς καλούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες Μέσα και Έξω από τον Στρατό για το μπλοκάρισμα των πολεμικών και κατασταλτικών σχεδιασμών της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κόσμου.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου