Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Β. Ιράκ: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους Κούρδους για εγκλήματα πολέμου

Image

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει, έχουν ανατινάξει και έχουν κάψει χιλιάδες σπίτια Αράβων στο βόρειο Ιράκ, κάτι που μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, αναφέρει η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.
Στην έκθεσή της η Αμνηστία αναφέρει πως διαθέτει στοιχεία για "συντονισμένη εκστρατεία" των Κούρδων με σκοπό το ξερίζωμα των αραβικών κοινοτήτων σε αντίποινα για την υποστήριξη που φέρεται να παρείχαν στο Ισλαμικό Κράτος που κατέλαβε περίπου το ένα τρίτο της χώρας το καλοκαίρι του 2014.
Οι Κούρδοι πεσμεργκά έχουν απωθήσει από τότε τους αντάρτες προς βορρά με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους σε εθνοτικά μικτές περιοχές που διεκδικούν ως δικές τους.
"Οι δυνάμεις της KRG (Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης) φαίνεται πως ηγούνται μιας συντονισμένης εκστρατείας για τον αναγκαστικό εκτοπισμό των αραβικών κοινοτήτων καταστρέφοντας ολόκληρα χωριά σε περιοχές που έχουν ανακαταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ", δήλωσε η Ντονατέλα Ριβέρα, υψηλόβαθμη σύμβουλος για τις καταστάσεις κρίσης στη Διεθνή Αμνηστία.
"Ο αναγκαστικός εκτοπισμός αμάχων και η σκόπιμη καταστροφή σπιτιών και περιουσίας χωρίς στρατιωτικό λόγο, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου".

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα επί του πεδίου σε 13 πόλεις και χωριά και σε μαρτυρίες από περισσότερους από 100 μάρτυρες, περιλαμβάνει επίσης δορυφορικές εικόνες που δείχνουν μεγάλης κλίμακας καταστροφή σπιτιών στις επαρχίες Νινευή, Κιρκούκ και Ντιγιάλα.
Άραβες κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εμποδίζονται επίσης από κουρδικές δυνάμεις να επιστρέψουν στις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν, ανέφερε η Αμνηστία.

Ο Ντίνταρ Ζεμπάρι, επικεφαλής της επιτροπής της KRG που είναι επικεφαλής της επιτροπής που ασχολείται με τις διεθνείς εκθέσεις, δήλωσε πως οι καταστροφές που τεκμηριώνονται από τη Δεθνή Αμνηστία είναι αποτέλεσμα μαχών ανάμεσα στους πεσμεργκά και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καθώς και αεροπορικών επιδρομών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που αφήνουν πίσω τους οι μαχητές.

Όσο για τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Αράβων, ο Ζεμπάρι είπε πως ο συνασπισμός έχει ζητήσει από τους αμάχους να μείνουν μακριά από περιοχές που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και πως και οι ίδιοι οι Κούρδοι εμποδίζονται να επιστρέψουν σε κάποια από τα χωριά που έχουν ανακαταληφθεί για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Ζεμπάρι σημείωσε πως η περιοχή του Κουρδιστάν φιλοξενεί 700.000 Άραβες που διέφυγαν από τη βία στην υπόλοιπη χώρα.

Η Αμνηστία κάλεσε τον συνασπισμό να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια παρέχεται στην KPG δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραβιάσεις σε μια απόπειρα αντιστροφής των αποτελεσμάτων της εκστρατείας αραβοποίησης που διενεργήθηκε από τον πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν κατά τη διάρκεια της οποίας χιλιάδες Κούρδοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους.
"Οι δυνάμεις της KRG έχουν υποχρέωση να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη για δίκαιη δίκη άτομα που είναι ύποπτα ότι βοήθησαν και ενθάρρυναν εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους", είπε η Ροβέρα.

"Αλλά δεν πρέπει να τιμωρούν ολόκληρες κοινότητες για εγκλήματα που έκαναν ορισμένα από τα μέλη τους ή στη βάση ασαφών, μεροληπτικών και αναπόδεικτων υποψιών ότι υποστηρίζουν το ΙΚ", ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου