Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία...

Πάνοπλοι Γερμανοί αστυνομικοί σε ειδικές ασκήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις | AP PHOTO/ MICHALE SOHN
Σε κλίμα αστυνομοκρατίας ένεκα του διαρκούς πια φόβου για τρομοκρατικά χτυπήματα –συνέπεια και της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεών τους– οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν «μουδιασμένα» μία νέα, ακόμη πιο... τρομολαγνική χρονιά.
Πολλοί αναλυτές, όπως ο Βρετανός ειδικός σε αμυντικά θέματα Πολ Μπίβερ, προβλέπουν ακόμη έναν χρόνο σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας θα προσπαθούν να αποτρέψουν «γηγενείς τρομοκράτες», που συνδέονται με το «Ισλαμικό κράτος», από το να εξαπολύσουν επιθέσεις ανάλογες με αυτές του Παρισιού.
Ηδη στις Βρυξέλλες, οι αρχές αποφάσισαν την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος και στη «σκιά» των προχθεσινών συλλήψεων δύο υπόπτων.

Από το Λονδίνο και τη Ρώμη έως τη Βιέννη και το Βερολίνο, οι εορτασμοί για το νέο έτος θα γίνουν υπό ασφυκτικούς ελέγχους και σε αστυνομικό κλοιό.

Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία θα είναι για πρώτη φορά αύριο το βράδυ κλειστή για το κοινό, με τις αρχές να προφασίζονται ως αιτιολογία τις ανάγκες κινηματογράφησης συναυλίας, με κλειστή λίστα προσκεκλημένων, για λογαριασμό του κρατικού δικτύου Channel One.

Υπό την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος και παρουσία 6.000 πάνοπλων αστυνομικών και στρατιωτών θα υποδεχθούν το 2016 τα εκατομμύρια των συγκεντρωμένων στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης: της καλύτερα προετοιμασμένης πόλη των ΗΠΑ –κατά τον δήμαρχό της, Μπιλ ντε Μπλάζιο– για την αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ζήλεψε η Αγκυρα

Την ίδια εικόνα επιχειρούν να παρουσιάσουν τώρα και οι τουρκικές αρχές, που –μετά το φιάσκο (;) του περασμένου Οκτωβρίου, με την πολύνεκρη επίθεση καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη– ανακοίνωσαν χθες ότι απέτρεψαν ανάλογη σχεδιαζόμενη για την Πρωτοχρονιά επίθεση στην Αγκυρα, με τη σύλληψη δύο Τούρκων υπηκόων, υπόπτων για διασυνδέσεις με το «Ι.Κ.».

Συγκριτικά πάντως με το 2015, υπάρχουν τουλάχιστον «30.000 περισσότεροι λόγοι ανησυχίας για την τρομοκρατία μέσα στο 2016» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Τόσοι εκτιμάται ότι είναι οι ξένοι τζιχαντιστές που μάχονται στις τάξεις του «Ι.Κ.», διευκρινίζει.

Και «θεωρείται πολύ πιθανό να επιστρέψουν μέσα στο νέο έτος στις πατρίδες τους», λόγω των απωλειών που υφίσταται στο Ιράκ και τη Συρία το αυτοαποκαλούμενο «Χαλιφάτο», επισημαίνει σε τελευταία έκθεσή της η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

Σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας» για το 2015, οι περισσότεροι από αυτούς τους ξένους μαχητές προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Μαρόκο και η Τουρκία.

Ωστόσο τους συναγωνίζονται πια σε αριθμό όσοι προέρχονται από τη Δύση: τουλάχιστον 2.700 από τη Ρωσία, περίπου 1.750 από τη Γαλλία, εκατοντάδες άλλοι από τη Γερμανία, τη Βρετανία και το Βέλγιο.

«Ο φόβος είναι ότι αυτοί θα γίνουν πιο ευρηματικοί, σε αναζήτηση νέων μεθόδων για την καταστροφή του δυτικού τρόπου ζωής», επισημαίνει ο Πολ Μπίβερ.

Αντανακλαστικά, προσθέτει, αυτό θα οδηγήσει στην εκχώρηση «ολοένα και περισσότερων πόρων και εξουσιών στις υπηρεσίες ασφαλείας για τον έλεγχο των συνόρων, των διαβατηρίων, των τηλεπικοινωνιών. Θα υπάρξει μεγαλύτερη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Οι κίνδυνοι θα αυξηθούν, μαζί όμως και με τις υποχωρήσεις σε απαιτήσεις που η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων σήμερα θεωρεί αποκρουστικές».
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου