Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αλλού οι πρόσφυγες κι αλλού η ΕΛ.ΑΣ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αστυνομικής δύναμης για τη διαχείριση της κρίσης διατίθεται στον Εβρο, ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου | AP Photo/Boris Grdanoski Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης, Μάνος Τσαλδάρης
Η αστυνομική δύναμη που διατίθεται για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, εκεί όπου παραμένει πολύ μειωμένος ο αριθμός των εισερχομένων, ξεπερνά σε αριθμό την αστυνομική δύναμη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ολόκληρο το Αιγαίο, εκεί όπου δοκιμάζεται η αντοχή της τοπικής κοινωνίας από την τεράστια προσφυγική και μεταναστευτική ροή.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στα 12 νησιά του βόρειου και νότιου Αιγαίου διατίθενται για το προσφυγικό 223 αστυνομικοί από την υπάρχουσα δύναμη, ενισχυμένοι με άλλους 435, ενώ επιχειρούν και 192 υπάλληλοι της Frontex. Στους τέσσερις νομούς του Εβρου διατίθενται 580 αστυνομικοί από την υπάρχουσα δύναμη, ενισχυμένοι από 514 συναδέλφους τους, ενώ επιχειρούν δέκα υπάλληλοι της Frontex.

Η κατανομή της αστυνομικής δύναμης φαίνεται να βρίσκεται σε τεράστια αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες που υποδεικνύουν οι αριθμοί: 858.809 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το 2015 στο Αιγαίο, έναντι μόλις 4.963 στον Εβρο. Ο αριθμός των εισερχομένων στον Εβρο σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2014, παραμένει όμως στατιστικά αμελητέος (αποτελεί περίπου το 0,5% του συνόλου της ροής), καθώς ο αριθμός υπερδεκαπλασιάστηκε στο Αιγαίο.

Την ώρα, δηλαδή, που δοκιμάζονταν τα νησιά από τις καθυστερήσεις της καταγραφής και ταυτοποίησης και την προχειρότητα της διαδικασίας, καθώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των λίγων αστυνομικών δεν μπορούσαν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε αναδιάταξη δυνάμεων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά προτίμησε να κρατά τις δυνάμεις της εκεί όπου ήταν πολύ λιγότερο χρήσιμες.

Μάλιστα, οι πολλές καταγγελίες ότι συνεχίζονταν αμείωτες οι άτυπες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φράχτη, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ. το προσφυγικό. Οπως επισημαίνουν οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, η ανυπαρξία ασφαλούς διόδου για τους πρόσφυγες στα χερσαία σύνορα τους οδηγεί στην πολύ επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή, όπου μέρα παρά μέρα χάνονται ζωές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, 668.593 άνθρωποι, έφυγε από την Ελλάδα μέσω της Ειδομένης, όπου η ροή φαίνεται να συνεχίζεται και μετά το μερικό κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων: 78.893 πέρασαν τον Δεκέμβριο τα σύνορα της Ειδομένης.

Τα κέντρα κράτησης

Κατά τα άλλα, οι αριθμοί των κρατούμενων στα κέντρα κράτησης με χτεσινή ημερομηνία αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη μείωση των κρατουμένων (402 κρατούνται στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη και στα κέντρα κράτησης εκτός της Κορίνθου, ενώ πέρσι ανέρχονταν σε περίπου 5.000).
Εξαίρεση αποτελεί το κέντρο της Κορίνθου, όπου σήμερα κρατούνται 386 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί, στο πλαίσιο της επανεμφάνισης της πολιτικής κράτησης για τους προερχόμενους από το Μαγκρέμπ.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις απελάσεις, τόσο τις αναγκαστικές όσο και τις υποστηριζόμενες μέσω του ΔΟΜ, τον Δεκέμβριο απελάθηκαν 1.193 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 829 στην Αλβανία, διαδικασία σχετικά εύκολη αλλά και αδιέξοδη, καθώς είναι το ίδιο εύκολο να ξαναέρθουν στην Ελλάδα.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου