Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

IHS Jane’s: Διασώζει Μπασάρ Αλ Άσαντ η Ρωσία, αλλά…

Ο άμεσος στόχος της Ρωσίας στην Συρία, η στρατιωτική διάσωση του καθεστώτος Άσαντ έχει, σε μεγάλο βαθμό, επιτευχθεί, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο έγκυρος οργανισμός αμυντικών πληροφοριών IHS Jane’s. Το γεγονός αυτό έθεσε τις βάσεις για την επίτευξη τοπικών εκεχειριών, αλλά αφήνει μικρά περιθώρια για την επίτευξη μακρόπνοης ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βιέννη.

Η επιτυχία των συριακών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο αλ Μπαπμ θα οδηγήσει τη Δύση να υποστηρίξει μια πολιτική λύση η οποία θα διατηρεί την υφιστάμενη δομή εξουσίας στην Συρία, όπως επιθυμεί η Ρωσία. Παρά τη ρωσική βοήθεια πάντως τα εδαφικά κέρδη του συριακού καθεστώτος είναι μικρά. Μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου 2015 και 11 Ιανουαρίου 2016 το κέρδος αυτό είναι της τάξης του 1,3%.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συριακές δυνάμεις είχαν απολέσει το 18% των εδαφών που ήλεγχαν το 2014, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 και είχαν σχεδόν χάσει το Χαλέπι ενώ κινδύνευε και η Λατάκια. Κατά συνέπεια ο ρωσικός στόχος επετεύχθη και αυτή τη στιγμή οι συριακές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι, σημειώνοντας αργές προόδους, υποστηριζόμενες από τους Ρώσους και τη Χεζμπολάχ.
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου