Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

O Διοικητής είναι η αιτία των προβλημάτων για τους φαντάρους του Λόχου Στρατηγείου της ΜΕΡΥΠ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Ως στρατιώτης του Λόχου Στρατηγείου της ΜΕΡΥΠ στο στρατόπεδο Νταλίπη, πρόσφατα απολυθείς, αποφάσισα να καταγγείλω δημόσια την κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεχίζουν να υπηρετούν οι συνάδελφοι, με την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση γι’ αυτούς που μένουν πίσω αλλά και για όσους νέους έρθουν.
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων που υπηρετούν στην συγκεκριμένη μονάδα, και γενικότερα στο στρατόπεδο, είναι με κατ’ εξαίρεση μετάθεση είτε λόγω κοινωνικών - οικονομικών κριτηρίων είτε λόγω προβλημάτων υγείας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και που εξακολουθούν να υφίστανται είναι πολλά, τόσο με τις εγκαταστάσεις και τις συνθήκες υγιεινής, όσο και με τις πολλές υπηρεσίες και αγγαρείες.
Ωστόσο οι καταγγελίες δεν αφορούν τα παραπάνω, καθώς ποτέ δεν υπήρξαμε φυγόπονοι και οι υπηρεσίες εκτελούνταν από μεριά μας πάντα άψογα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα  των στρατιωτών ήταν και είναι ο Διοικητής του Λόχου κ. Λγος και πιο συγκεκριμένα, η απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους, η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, αλλά και η ανύπαρκτη διοίκηση και οργάνωση από μέρους του, με αποτέλεσμα ο λόχος να πηγαίνει στον αυτόματο και η κατάσταση πλέον να είναι οριακή.
Για να τεκμηριώσω τα παραπάνω, χαρακτηριστικά αναφέρω τα εξής:
1.         Ως προς την συμπεριφορά του κ. Λγου απέναντι στους στρατιώτες,
  • Οι προσβολές και οι βρισιές προς τους φαντάρους είναι καθημερινό φαινόμενο, τις περισσότερες φορές αναίτια, με ξαφνικά ξεσπάσματα οργής και θυμού. Η συμπεριφορά του εν λόγω κυρίου ξεφεύγει από τα όρια των ιδιοτροπιών που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος, δεν έχει καμία λογική και ενδεχομένως να υποκρύπτει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.
  • Από την πρώτη μέρα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι θεωρεί άχρηστους όσους από μας δεν ξέραμε να βάφουμε ή να κάνουμε κάποια χειρωνακτική εργασία, λέγοντας κατά λέξη «πάλι άχρηστους μου φέρανε».
  • Κατηγόρησε ευθέως συνάδελφο για υπεξαίρεση χρημάτων από το ΚΨΜ με μοναδικό στοιχείο εις βάρος του την ξενική καταγωγή του.
  • Αναφέρεται συχνά με ρατσιστικό τρόπο σε συναδέλφους με παραπανίσια κιλά.
  • Δεν είναι ποτέ διαθέσιμος στο γραφείο του για τους στρατιώτες και όποιος τολμήσει να τον ενοχλήσει φεύγει με φωνές και κατσάδες.
  • Απορρίπτει αιτήματα συναδέλφων για κίνηση στο 424, απειλώντας πως οποίος ζητήσει γιατρό θα τιμωρείται, ενώ τιμωρεί με μέρες φυλάκισης όσους κάνουν εισαγωγή και αναρρώνουνε κατηγορώντας τους συναδέλφους για την κατάσταση της υγείας τους.
  • Κόβει μέρες από την κανονική άδεια και τις μέρες παραμεθορίου των συναδέλφων, αρνείται να δώσει σε άλλους όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα τα υπηρεσιακά δίνονται με το σταγονόμετρο.
  • Τέλος όταν κάτι από τα παραπάνω φτάσει στην ιεραρχία, προχωράει σε απειλές εναντίον των συναδέλφων με φυλακές, δυσμενείς μεταθέσεις, ακόμα και με μηνύσεις.
Εν κατακλείδι, ο συγκεκριμένος διοικητής αντί να δίνει λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες του Λόχου, δημιουργεί συνεχώς επιπρόσθετα. Δυστυχώς στην ίδια γραμμή ανευθυνότητας και αδιαφορίας με τον Διοικητή, βρίσκονται και  ορισμένα (ευτυχώς λίγα) στελέχη.

2.         Ως προς το οργανωτικό κομμάτι της διοίκησης του Λόχου,
  • Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού από μέρους του, έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχει ο επαρκής αριθμός στρατιωτών για την εκτέλεση των υπηρεσιών.
  • Οι συνεχόμενες μέρες υπηρεσίας είναι πολλές, οι έξοδοι ελάχιστες, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να καταπονούνται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, με κίνδυνο βέβαια να συμβεί κάποιο ατύχημα ή απροσεξία, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους εμπλεκομένους.
  • Ακόμα όμως και όταν υπήρχαν περισσότεροι συνάδελφοι στη δύναμη του Λόχου, η κακή διαχείριση της δύναμης από μέρους του (διάφορα πόστα-αποσπάσεις), δεν βελτίωνε ποτέ την κατάσταση.
  • Στα παράπονα των συναδέλφων για τις συνεχείς υπηρεσίες, τις οποίες πολλές φορές ακολουθούν αγγαρείες, απαντά πάντα ψευδώς ότι η κατάσταση είναι προσωρινή και το πρόβλημα θα λυθεί με τον ερχομό δευτερομετάθετων ή νέας σειράς. Το πρόβλημα όμως συνέχιζε να υπάρχει για όσο διάστημα υπηρετούσα και δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει.
  • Όταν γίνονται προσπάθειες από την ιεραρχία του στρατοπέδου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπηρεσιών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες μονάδες του στρατοπέδου, καθώς υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία και εν μέρει αδικία ως προς τις υπηρεσίες που εκτελούν οι άλλες μονάδες και ως προς το πλήθος και ως προς το βαθμό δυσκολίας, ο Διοικητής είτε θα είναι απών από τις συναντήσεις είτε θα καταλήγουμε να φορτωνόμαστε επιπλέον υπηρεσίες, κάνοντας την κατάσταση για τους φαντάρους απελπιστικά δύσκολη.
Τέλος να αναφέρω ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στην ιεραρχία του στρατοπέδου, με τις επιπλήξεις στο πρόσωπο του Διοικητή να είναι συχνό φαινόμενο. Παρ όλα αυτά η κατάσταση δυστυχώς δεν αλλάζει, με ευθύνη όλων, κυρίως όμως του Στρατοπεδάρχη,  Αντχη κ. Χρυσανθόπουλου και του Επιτελάρχη, Ταξίαρχου κ. Σβερώνη.

Το λάθος μας ίσως ήταν ότι καθυστερήσαμε να κάνουμε αυτή τη δημοσίευση αλλά δυστυχώς, φοβόμασταν πιθανά αντίποινα από μέρους του Λοχαγού π.χ. δημιουργίας νέων αντικειμενικά ανούσιων υπηρεσιών/αγγαρειών  απλά για να απασχολεί τους φαντάρους εντός του στρατοπέδου , απαγόρευσης υπηρεσιακών σημειωμάτων κ.α. 

Επανειλημμένα «εγκλωβίζονταν» οι φαντάροι μέσα στο στρατόπεδο για 10 -15 μέρες
μη μπορώντας να κάνουν ένα μπάνιο  λόγω απαράδεκτων συνθηκών.

Ελπίζουμε με την παρέμβασή μας αυτή, να εισακουστούν τα προβλήματα του Λόχου Στρατηγείου της ΜΕΡΥΠ  και να δοθεί μια λύση, προς όφελος όλων.
Εύχομαι στους συναδέλφους πραγματικά η κατάσταση να αλλάξει.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ"
Τηλ. Επικ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου