Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ανοίγουν τα αρχεία των συνεργατών των Ναζί στη Γαλλία – Στο φως ονόματα προδοτών και καταδοτών (Photos)


Φως στις πιο σκοτεινές σελίδες της Γαλλίας αναμένεται να ρίξει η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων των συνεργατών των Ναζί στη χώρα.
Τα έγγραφα που περιλαμβάνουν χιλιάδες ονόματα παρέμεναν απόρρητα για 71 χρόνια και αφορούν το καθεστώς του Βισί που κυβέρνησε τη νότια Γαλλία και κάποιες γαλλικές αποικίες την περίοδο 1940-1944.
Το καθεστώς αυτό ήταν ανοιχτά φιλικό απέναντι στους Ναζί και Γάλλοι ακροδεξιοί, δωσίλογοι και παραστρατιωτικοί συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό με τους Γερμανούς, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Γερμανία και Πολωνία.

Το ανώτατο γαλλικό δικαστήριο που αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων, ανέλαβε την ιστορική ευθύνη για το καθεστώς του Βισί, αναφέροντας ότι οι μαζικές εκτοπίσεις δεν ήταν έργο μόνο των Γερμανών αλλά και του γαλλικού καθεστώτος.
Στα έγγραφα θα έχουν πρόσβαση δημόσιοι λειτουργοί και ιστορικοί ερευνητές.
Στη Γαλλία μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι γυναίκες που διατηρούσαν σχέσεις με τους εισβολείς στιγματίστηκαν δια παντός, πολλές ξυλοκοπήθηκαν και οι περισσότερες κουρεύτηκαν με τη βία και διαπομπεύθηκαν.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου