Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

HAWK Θεσσαλονίκης: Μιας μακρόχρονη ιστορία χωσίματος, αγρύπνιας και υποστελέχωσης

Η επιστολή που δημοσιοποιούμε αναφέρεται στο σήμερα των μονάδων των HAWK φορτισμένη από την εμπειρία και τα παθήματα του χθες.
Πρόκειται για την κατάθεση ψυχής ενός απολυμένου εδώ και χρόνια συναδέλφου που πέρασε και έπαθε στα HAWK Θεσσαλονίκης. Ένα παλικάρι που πίστευσε ότι με το πέρασμα των χρόνων θα άλλαζαν τα πράγματα, για να διαπιστώσει μέσα και από τις πρόσφατες καταγγελίες φαντάρων ότι το χώσιμο, η αγρύπνια και η υποστελέχωση συνεχίζονται. Και η ευθύνη για το γεγονός ότι τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα βαραίνει τις πλάτες των Υπουργών Άμυνας Π.Καμμένου-Δ.Βίτσα με το ολέθριο ποσοστό του 8% μεταθέσεων στα αστικά κέντρα. Φυσικά, με πλήρη γνώση αυτού που υποστηρίζουμε, λέμε αυτό δεν ισχύει για τα βύσματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές τις δύσκολες εποχές, που αντικειμενικά εντείνουν τον ανταγωνισμό και τον ατομισμό, μέσα και έξω από τον στρατό οικοδομούνται κάποιες υπόγειες αλλά σημαντικότατες διαδρομές αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
Στεκόμαστε λοιπόν με σεβασμό, απέραντη εκτίμηση και με ευχές για κάθε επιτυχία στην πορεία του πολίτη πλέον, χθεσινού και παντοτινού συναδέλφου, που μας έστειλε την παρακάτω επιστολή.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΟ-ΣΕΙΡΟΥΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ  HAWK Θεσσαλονίκης        
Τα γεγονότα δεν είναι επίκαιρα καθώς αφορούν καταστάσεις χρόνια πριν.
Τα ΧΩΚ Θεσσαλονίκης όπως και της Αθήνας είναι πολλά στρατόπεδα, σε εμάς ήταν 7. Νομίζω πιο παλιά ήταν περισσότερα, αλλά έκλεισαν κάποια λόγω υποστελέχωσης (Υπάρχουν βέβαια κάποια ακόμη στρατόπεδα που δεν έπρεπε να είναι ανοιχτά).
Ας πω εν συντομία κάποια πράγματα.
Στα ΧΩΚ αρχιφύλακα πύλης έχει μόνο η μονάδα στο Χορτιάτη. Σε όλες τις άλλες οι φαντάροι ανοιγοκλείνουν πόρτες υπό σκοπιά και όπλα, και ταυτόχρονα έχουν και τον έλεγχο βιβλίων εισόδου εξόδου. Τις περισσότερες φορές όμως είχαμε ΑΜ όλο το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όντας μόνος του στην είσοδο και με θερμοκρασίες πολύ χαμηλές. Οι υπηρεσίες είχαν φτάσει σε κάτι προηγούμενους 60-1 και το υπηρεσιακό κάθε 7η μέρα όπου συνδυαζόταν με ΑΜ και 4ο νούμερο. Φρουρές αναφορές κρατούσαν αρκετή ώρα πάντα διότι το 3ο σώμα ήταν λίγα λεπτά δρόμος, άρα κάθε εξωτερική έφοδος είχε πιθανότητα μεγάλη να έρθει σε εμάς, και έτσι οι ΑΥΔΜ έπρεπε να μας τα πούνε όλα και τις 30 συνεχόμενες μέρες! Λες και χθες π.χ. δεν είχαμε πάλι σκοπιά, ή δε θα έχουμε αύριο. Σε συνθήκες υποστελέχωσης κάναμε 3ωρες σκοπιές εκτός του νυχτερινού.
Αυτό όμως που δεν με ακούμπησε αλλά πάντα το έχω παράπονο για τους καημένους τους συμφαντάρους μου, είναι ο μάγειρας. Αν και στο παρελθόν από τον αδερφό μου που ήταν με "αξιοκρατικά κριτήρια" στα ΧΩΚ ο μάγειρας είχε ΔΝ κάθε βράδυ, και ήταν λογικό, καθώς δεν είχαμε ποτέ μάγειρα ΕΠΟΠ. Όλα και όλοι βασιζόταν πάνω σε αυτόν που όλη μέρα μαγείρευε. Παρόλα αυτά σε εμάς, λόγω υποστελέχωσης, ο μάγειρας είχε τα ευνοϊκά νούμερα σκοπιάς, αλλά εκτός από το ότι όλη μέρα μαγείρευε, έκανε τα νούμερα του σαν σκοπός. όσο ευνοικό και να είναι χαλάλι του. Για μένα οι μάγειρες των Χωκ είναι οι πιο τραγικές φιγούρες.
Οι συμπεριφορές των στελεχών δεν ήταν αρνητικές ποτέ απέναντι μας, εκτός των περιπτώσεων που όλοι έχουμε βρεθεί. Ίσα ίσα είχαμε στελέχη αξιόλογα, τα οποία μας βοηθούσαν να λύσουμε μέχρι και θέματα διαφωνιών μεταξύ μας. Δεν μας έβλεπαν σαν "εμπόρευμα" όπως έχω ακούσει καταγγελίες από άλλα στρατόπεδα, και γενικά υπήρχε το κλίμα "όλοι έχουμε έναν τύπο που ξέρει έναν τύπο" και όλα κυλούσαν ομαλά, εκτός των υπηρεσιών. Ίσως ήταν και  ο λόγος που δεν είχαμε ποτέ καταγγελίες προς την μονάδα.
Εν κατακλείδι στα ΧΩΚ το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ κάτι περισσότερο από τις υπηρεσίες που ήταν ανυπόφορα πολλές, προβλεπόμενες εννοείται και σε κρατούσαν σαν ζόμπι άγρυπνο για πολλά πολλά πολλά βράδια. Ίσως ήταν και το μόνο που δεν έδειχναν κατανόηση τα στελέχη. Είστε στη πόλη σας, να κάνετε σωστά σκοπιά, να έχετε το νου σας, να φωνάξατε από μακρυά αλτ τοις ει μέχρι να σας ακούσει η αρκούδα του διπλανού βουνού, και όλα τα σχετικά που ο κάθε φαντάρος μπορεί να καταλάβει περί τίνος μιλάμε. Επίσης υπηρεσίες στην Άσσυρο που ήταν το επόμενο πιο κοντινό στρατόπεδο ήταν 1-2, και στο τρίτο σώμα στη χειρότερη 1-3...
Όμως στα ΧΩΚ στα οποία ο υπουργός άμυνας βλέπει "στελέχωση πχ 70 φαντάροι" δεν γνωρίζει ότι αυτά διαιρούνται σε 7 στρατόπεδα, και ίσως το κρίνει ως βυσματικό. Αφού μόλις ήρθαν κάποια άτομα να πέσει κάτω από 20-1 έλεγαν ότι πρέπει να ανοίξουν υπηρεσίες !! Καθώς έτσι διέταζε το ΓΕΣ.
Όπως είπα η εμπλοκή αποτελεί βασικό κανόνα του οδηγού επιβίωσης στα ΧΩΚ.

Ελπίζω μετά από χρόνια να έχει διορθωθεί αυτό, και αυτός να είναι ο λόγος που οι φαντάροι δεν καταγγέλλουν τίποτα από τα ΧΩΚ. Και όχι ο λόγος που δεν καταγγέλλαμε εμείς (βλ προηγούμενη παράγραφο).
Κουράγιο παιδιά στα ΧΩΚ, καλή δύναμη να έχετε, είμαστε μαζί σας.
Την πατήσατε όπως την πατήσαμε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437 

Θυμίζουμε και αυτή την πιο πρόσφατη καταγγελία:

181 ΜΚ/Β HAWK ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ‏: την τεμπελιά δεκάδων ΕΠ.ΟΠ. ανέχεται ο διοικητής και χώνει τους φαντάρους;

http://diktiospartakos.blogspot.gr/2015/06/181-hawk.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου