Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Γαλλία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως το Euro 2016

Ενόσω ισχύει το μέτρο, η αστυνομία μπορεί να προχωρά σε προσαγωγές, ελέγχους και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία όποτε το κρίνει αναγκαίο | JEROME GROISARD/ MINISTERE DE L' INTERIEUER - DICOM VIA AP
Συντάκτης: efsyn.gr
Την επέκταση του μέτρου της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έως και τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου μελετά η γαλλική κυβέρνηση, για το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, η δίμηνη παράταση του μέτρου έως ότου διεξαχθεί το Euro 2016 (10 Ιουνίου-10 Ιουλίου), αλλά και ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας, στα τέλη Ιουλίου, «θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε καλύτερα στην τρομοκρατική απειλή».

«Θα προτείνουμε την παράτασή της για περίοδο δύο μηνών, η οποία θα αρχίσει από τα τέλη Μαΐου λόγω της απειλής (...). Καθώς απέναντι στην απειλή αυτή πρέπει να δώσουμε τις εξουσίες αυτές, τις δυνατότητες αυτές υπό τον δικαστικό έλεγχο, υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, για να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση στην τρομοκρατία», εξήγησε ο Βαλς.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Euro-2016 αλλά και ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας αιτιολογούν την παράταση έκτακτης ανάγκης, που δεν μπορεί να «είναι μια μόνιμη κατάσταση».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου, ισχύει έως τις 26 Μαΐου και νέα παράτασή της χρειάζεται την έγκριση του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ενόσω ισχύει, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε συλλήψεις, προσαγωγές και ελέγχους σε σπίτια και οχήματα. Επίσης, μπορεί να απαγορεύει την κυκλοφορία στους δρόμους και τις συγκεντρώσεις οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου