Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Flash-Ball: το «αμυντικό όπλο» της αστυνομίας του Σαρκοζί ακρωτηριάζει ζωές!

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Οταν το 2002 ο Νικολά Σαρκοζί, ως υπουργός Εσωτερικών, άναβε το πράσινο φως για τη γενικευμένη χρήση του Flash-Ball στην αστυνομία, δήλωνε με πολλή ακρίβεια ότι το νέο όπλο δεν είναι θανατηφόρο, είναι για να «εντυπωσιάζει».
Επτά χρόνια μετά, πράγματι το όπλο εντυπωσιάζει, αλλά όχι με τις αποτρεπτικές του ικανότητες. Με τα θύματά του... Η τελευταία περίπτωση στο Μοντρέιγ, όπου η αστυνομία πυροβόλησε διαδηλωτές, απρόκλητα, κατά τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα ένας άνδρας 34 ετών να χάσει το μάτι του, είναι τουλάχιστον η έκτη περίπτωση σοβαρού τραυματισμού διαδηλωτή. Το 2005, ένας νεαρός 14 ετών επίσης έχασε το μάτι του. Το ίδιο έγινε και το 2006, στο Κλισί-σου- Μπουά, με νεαρό 16 ετών. Το ίδιο και τον Νοέμβριο του 2007 στη Νάντη, σε φοιτητική διαδήλωση, όπου τραυματίστηκε άλλος νεαρός, 17 ετών. Τον ίδιο χρόνο νωρίτερα, είχαν τραυματιστεί σε διαδηλώσεις ακόμα δύο νεαροί.

Μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο θα δείξει ότι το Flash-Ball είναι «αμυντικό όπλο» και «δεν σκοτώνει». Ρίχνει μπάλες ή αλλιώς ελαστικές σφαίρες. Στην πραγματικότητα σφαίρες από καουτσούκ, που καλό είναι να μη σε βρουν. Αλλά είναι αδύνατο να μη σε βρουν, γιατί το όπλο είναι ευθύβολο και εύκολο στη χρήση του. Και πολύ εντυπωσιακό, πράγματι, σε εμφάνιση. Με δύο τεράστιες κάννες, που παίρνουν διαφορετικά είδη πυρομαχικών, ανάλογα με την ανάγκη που έχει ο χρήστης. Οι οδηγίες του είναι σαφείς, πάντως. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόσταση άνω των επτά μέτρων και ποτέ δεν πρέπει να σημαδεύει ο χρήστης το κεφάλι. Εχει την ίδια ισχύ με ένα 38άρι Σπέσιαλ περίστροφο. Αυτός που δέχεται τη σφαίρα είναι σαν να τρώει γροθιά από πρωταθλητή πυγμάχο. Αλλά το όπλο «δεν σκοτώνει», λέει το εγχειρίδιο. Στη Γαλλία, όμως, ακρωτηριάζει ζωές, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η χρήση του. Και η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει επιτρέψει τη χρήση του όπλου από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Και εκεί, όμως, όπως και σε άλλες χώρες, η χρήση του όπλου αυτού έχει στην πραγματικότητα ανοίξει τεράστιες συζητήσεις για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Είναι σαφές ότι οι Γάλλοι αστυνομικοί έβγαλαν τα μάτια των νεαρών, γιατί σημάδεψαν στο κεφάλι, καταπατώντας τις οδηγίες. Οταν, μετά τη διαδήλωση, αποκαλύπτεται η τραγωδία τής ακρωτηριασμένης ζωής που θα πρέπει να ζήσει το θύμα, ύστερα από αλλεπάλληλες επεμβάσεις, είναι πολύ αργά. Και θα ήταν τουλάχιστον απάνθρωπο να σκεφτεί κάποιος από τους «κρατικούς ταγούς» να πει ότι καλύτερα μονόφθαλμος παρά νεκρός. Γιατί στην Ελλάδα, που η Αστυνομία έχει κανονικά όπλα, οι ζωές δεν ακρωτηριάζονται. Χάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου