Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Εκλογές στη Συρία, ενώ η εμπόλεμη κατάσταση παραμένει UPD

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ ψηφίζει στη Δαμασκό | Syrian Presidency via AP
Συντάκτης: efsyn.gr
Με την αβεβαιότητα να επιτείνεται, τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να κινδυνεύουν με αποτυχία και την εύθραυστη εκεχειρία, διεξάγονται σήμερα εκλογές στη Συρία για τις 250 έδρες του συριακού κοινοβουλίου.
Η διαδικασία πραγματοποιείται στις ελεγχόμενες από τις κυβερνητικές δυνάμεις περιοχές με την ελπίδα το αποτέλεσμα να ενισχύσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ εν όψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι κάλπες άνοιξαν τις 7 το πρωί, τοπική ώρα, με τη συμμετοχή 3.500 υποψηφίων που έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, ενώ 7.000 απορρίφθηκαν. 

Επίσης, για πρώτη φορά στις εκλογές ψηφίζουν και οι στρατιώτες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.


Σύρος αστυνομικός ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα | AP Photo/Hassan Ammar

Οι εκλογές στη Συρία γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και η κυβέρνηση της Δαμασκού υποστηρίζει ότι διεξάγονται ανεξάρτητα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και κατηγορεί την κυβέρνηση Άσαντ ότι δημιουργεί δυσμενές κλίμα, εν μέσω εμφυλίου πολέμου και συγκρούσεων που θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.

Αντίθεση με τη διεξαγωγή των εκλογών έχουν εκφράσει και οι δυτικοί σύμμαχοι, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πρόφαση και πρόκληση που υποβαθμίζει την ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ρωσία, σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης Άσαντ, πάντως τάσσεται υπέρ των εκλογών και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «είναι αναγκαίες για δημιουργήσουν ένα σταθερό κρατικό υπόβαθρο έως ότου φέρουν αποτελέσματα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όπως τόνισε, οι εκλογές θα προλάβουν τη δημιουργία «κενού εξουσίας» στη Συρία, δεδομένου ότι ξεκινούν πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Βρετανία: «Προσωπείο δημοκρατίας»

Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν συμβαδίζει με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μέτα από μεταβατική περίοδο 18 μηνών.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι εκλογές δεν μπορούν να πάρουν νομιμιποίηση χάρη σε «ένα λεπτό προσωπείο δημοκρατίας».

Τονίζεται απίσης ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς ζουν σε εμπόλεμες περιοχές ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ καταγγέλλει τη Ρωσία, που με την υποστήριξη που προσφέρει στο καθεστώς προσπαθεί να επιβάλει τους όρους της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Στο μεταξύ σήμερα επαναλαμβάνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, με το χάσμα να παραμένει τεράστιο μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

Ο νέος κύκλος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να διαρκέσει ένα δεκαήμερο, πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες έπειτα από έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών στον οποίο δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος.

«Η προσεχής φάση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης είναι καθοριστική, καθώς θα επικεντρωθεί στο θέμα της πολιτικής μετάβασης, της διακυβέρνησης και των συνταγματικών» αρχών, είχε πει τη Δευτέρα τη Δαμασκό ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Οι θέσεις όμως των πλευρών είναι μακριά και δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τα παρόντα δεδομένα.

Η αντιπολίτευση ζητεί τη συγκρότηση ενός εκτελεστικού οργάνου που θα έχει όλες τις εξουσίες, αλλά από το οποίο θα εξαιρείται ο Ασαντ.

Το καθεστώς Άσαντ από την πλευρά του ζητεί διευρυμένη κυβέρνηση, με μέλη της αντιπολίτευσης, η οποία όμως να τελεί υπό την προεδρία του Άσαντ.
Οβίδες κατά της Τουρκίας

Πλήγματα με οβίδες δέχθηκε για τρίτη ημέρα από τα συριακά εδάφη η πόλη Κιλίς στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Dogan.

Οι οβίδες χτύπησαν στο κέντρο της πόλης, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσουν θύματα, αλλά στην πόλη επικράτησε πανικός και οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Επίσης, δεν έγινε γνωστό αν προέρχονταν από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», υπό τον έλεγχο τους οποίου βρίσκεται η περιοχή στα συριακά σύνορα, την συριακή αντιπολίτευσης ή ακόμη από τους Κούρδους της Συρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός της Τουρκίας απάντησε με πυρά.
http://www.efsyn.gr/arthro/ekloges-sti-syria-eno-i-empolemi-katastasi-paramenei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου