Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Αντικατάσταση 60.000 εργατών από ρομπότ στην πολυεθνική «Foxconn»


Η πολυεθνική «Foxconn», μεγάλος προμηθευτής των «Apple», «Samsung» καθώς και άλλων πολυεθνικών εταιρειών, ανακοίνωσε ότι αντικατέστησε 60.000 εργάτες με ρομπότ στο εργοστάσιό της στην περιοχή Κουνσάν της επαρχίας Τζιανξού, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «South China Morning Post».
«Το εργοστάσιο της Foxconn έχει μειώσει τους υπαλλήλους του από τις 110.000 στις 50.000 χάρη στην εισαγωγή των ρομπότ. Έχει καταφέρει να μειώσει τα εργατικά κόστη», δήλωσε στην εφημερίδα ο Σου Γιουλιάν, εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης.
Η «Foxconn» δεν είναι η μόνη που μειώνει το εργατικό δυναμικό στην περιοχή Κουνσάν, καθώς συνολικά 35 εταιρείες επένδυσαν πέρυσι 4 δισεκατομμύρια γουάν (546 εκατομμύρια ευρώ) για τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούνται στον αυτοματισμό. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, αναφέρει η «South China Morning Post».

Σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το BBC, ο όμιλος «Foxconn» επιβεβαιώνει ότι επενδύει στα ρομπότ, ισχυρίζεται όμως ότι θα διατηρήσει το εργατικό δυναμικό του.

Το έργο είναι γνωστό και παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι θα αξιοποιήσει τους εργαζόμενους σε άλλα τμήματα, είναι κοινό μυστικό η κατάληξη της υπόθεσης. Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι τεχνολογικά θαύματα -όπως αυτό της ρομποτικής- που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των εργαζομένων, αξιοποιούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, λειτουργώντας πάντα με κριτήριο της κερδοφορία του κεφαλαίου και τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Η ίδια ακριβώς τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να απαλύνει τους εργάτες του εργοστασίου από βαριές και επικίνδυνες εργασίες, να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο. Συνεπώς, η λύση δεν βρίσκεται στην εναντίωση στην τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, αλλά στην αξιοποίησή της προς όφελος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους των μονοπωλίων. Κάτι που μπορεί να γίνει σε μια κοινωνία με άλλον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, με την εργατική τάξη στην εξουσία και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, όπου η τεχνολογία και η επιστήμη προσανατολίζονται, αναπτύσσονται και αξιοποιούνται με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Να σημειωθεί επίσης ότι παλιότερα η πολυεθνική έχει κατηγορηθεί για τη ...μέχρι θανάτου εκμετάλλευση των εργατών της, καθώς αρκετοί εργάτες είχαν αυτοκτονήσει. Το γεγονός είχε πρακτικά «θαφτεί», με την τραγική αιτιολογία ότι είναι μεν ανησυχητικό, αλλά το εργατικό δυναμικό της «Foxconn» είναι τόσο μεγάλο ώστε οι αυτοκτονίες ίσως είναι στατιστικά αναμενόμενες ανεξαρτήτως εργασιακών συνθηκών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου