Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Αναμένοντας γραμματόσημο με τον δωσίλογο συνταγματάρχη Παπαδόγγονα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν πρόσφατα σειρά γραμματοσήμων με τέσσερις μορφές του εργατικού κινήματος της χώρας. Το γραμματόσημο των 5 λεπτών τιμά τονΝαπολέοντα Σουκατζίδη, τονκομμουνιστή κρατούμενο που εκτελέστηκε μαζί με τους 200 στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944 ως «αντίποινα» για την εκτέλεση Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Ο Σουκατζίδης ως γερμανόφωνος ήταν διερμηνέας στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και είχε το φριχτό προνόμιο να διαβάσει ο ίδιος το όνομά του καθώς εκφωνούσε τον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση, Όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.
Στο φόντο του γραμματοσήμου, δύσκολα διακρίνεται η «Ανακοίνωσις» των αρχών κατοχής, στην οποία ανακοινώνεται ότι θα εκτελεστούν οι διακόσιοι και ότι «Έλληνες Εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» μόλις έμαθαν για τον σκοτωμό του στρατηγού. Την έβαλα κι αυτήν να φαίνεται καθαρά.

Αυτοί οι «εθελοντές» ήταν τα «Πρότυπα Τάγματα Χωροφυλακής Πελοποννήσου» και η δολοφονία των 100 έγινε με διαταγή του αρχηγού του Β’ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου, του διαβόητου Συνταγματάρχη (τότε) Διονυσίου Παπαδόγγονα, γνωστού, μεταξύ των άλλων, και επειδή έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χίτλερ για την διάσωσή του μετά την απόπειρα της 20ης Ιουλίου 1944, όπου έγραφε «Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ». Ο Παπαδόγγονας και ο Γερμανός Στρατηγός Κρεχ που σκοτώθηκε στην ενέδρα είχαν συνεργαστεί και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, οπότε ο Παπαδόγγονας πήρε προσωπικά τον φόνο του στρατηγού και, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους του, Έλληνες και Γερμανούς, διέταξε την εκτέλεση «100 κομμουνιστών και υπόπτων ανταρτών που είχε συλλάβει». Έτσι είναι οι αληθινοί φίλοι.

Στον Διονύση Παπαδόγγονα, πρωτοπόρο της ελληνογερμανικής φιλίας, ίσως βγάλουν γραμματόσημο τα ΕΛΤΑ όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κούλης Μητσοτάκης. Άλλωστε, ο γιος του ήταν βουλευτής και υπουργός της ΝΔ και ο συνονόματος εγγονός του ήταν υποψήφιος της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου