Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Βερολίνο: Παρέμβαση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας για τη σχέση της με τον ISIS


Μια ακτιβίστικη διαμαρτυρία για τη σχέση της Σαουδικής Αβαβίας με τον ISIS έγινε στο Βερολίνο, αλλά και για την απελευθέρηση ενός μπλόγκερ που είναι φυλακή επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση της Σ. Αραβίας.
Πήγαν λοιπόν στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο και πρόβαλαν ένα τεράστιο ολόγραμμα που γράφει «τράπεζα του ISIS» (Daech Bank)
Ενα άλλο μήνυμα γράφτηκε πάνω και αφορά τον Raif Badawi, εναν μπλόγκερ που έχει φάει 10 χρόνια φυλακή και 1000 χτυπήματα με μαστίγιο, επειδή έκανε κριτική στην κυβέρνηση. Το μήνυμα έγραφε «10 χρόνια και 1000 χτυπήματα επειδή έκανε μπλόγκινγ #FREERAIF.»
Ο Raif Badawi έχει φάει μέχρι στιγμής 50 χτυπήματα από πέρυσι το Γενάρη που μπήκε φυλακή, αλλά τα υπόλοιπα, λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής, δεν του τα έχουν δώσει ακόμα καθώς υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Στην πρεσβεία, οι διοργανωτές έγραψαν Daesh bank, θέλοντας να αναδείξουν πως η Σ. Αραβία έχει κατηγορηθεί πως δεν κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί για να πολεμήσει τον ISIS, και πως στηρίζει οικονομικά ομάδες φονταμεταλιστών που δρουν στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας αρνείται κάθε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ επισημαίνει την συνεργασία της με τις ΗΠΑ και την Ιταλία στο να μην μπορούν οι πολίτες να χρηματοδοτούν τον ISIS, αλλά και άλλες ενέργειες εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι διαμαρτυρόμενοι, ήταν ο καλλιτέχνης Oliver Bienkowski και η κολλεκτίβα Pixel Helper, που ήθελαν να τραβήξουν την προσοχή στην γενικευμένη και έντονη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην σχέση που φερεται να έχει η Σαουδική Αραβία με το Ισλαμικό Κράτος.

Διαδηλωτές, έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλες πορείες για την απελευθέρωση του μπλόγκερ Badawi σε πολλές πρεσβείες της Σ. Αραβίας και όχι μόνο στο Βερολίνο, με τη γυναίκα του και τα παιδιά του να ζουν πλέον στον Καναδά, αφού τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, μετά από απειλές κατά της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου