Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Γερμανία εξοπλίζεται Κύριο άρθρο στη junge Welt Μετάφραση: Φαίη Λιάρα


Τρομοκρατούμε αντί να προσλαμβάνουμε προσωπικό για το νοσοκομεία: ο στρατός της ομοσπονδιακής Γερμανίας ενισχύεται για πρώτη φορά μετά το 1990 με χιλιάδες στρατιώτες
Αν και το κράτος δεν έχει υπό έλεγχο τους δήθεν εξοργισμένους πολίτες και πέρυσι είχαμε πάνω από 1.000 επιθέσεις σε χώρους διαμονής προσφύγων, αν και το ένα σκάνδαλο στις Μυστικές Υπηρεσίες ακολουθεί το άλλο: ο κόσμος θα σωθεί δήθεν από την Γερμανία.
Η αστυνομία υποτίθεται ότι δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις ακροδεξιές και άλλες εγκληματικές πράξεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και ο γερμανικός στρατός που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, ο στρατός θα πρέπει να αυξηθεί κατά τη γνώμη των κυβερνώντων: »Εκτός από 16 αποστολές στο εξωτερικό, ο στρατός μας χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, ως βοήθεια για τους πρόσφυγες, καθώς και -διαρκώς ενισχυμένα- κατά της Ρωσίας στο ανατολικό κομμάτι του ΝΑΤΟ,» μας ενημέρωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa), την Τρίτη.

Αφορμή υπήρξαν τα σχέδια της υπουργού Άμυνας Ursula von der Leyen (CDU) για ενίσχυση των στρατευμάτων, σχέδια που παρουσίασε λίγες ώρες αργότερα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου αντιδράμε έτσι «σε νέες απειλές και αυξανόμενες ευθύνες». Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό, 14.300 στρατιώτες και 4.400 πολιτικοί υπάλληλοι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας στον στρατό. Για παράδειγμα, θα προσληφθεί παραϊατρικό προσωπικό 7.000 ατόμων για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα υπάρχει έλλειψη 100.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Τα σχέδια της Υπουργού επαινούν, όπως αναμενόταν, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (DBwV): »Αυτή η εξέλιξη αποτελεί στην πραγματικότητα μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική για το προσωπικό του στρατού» , δήλωσε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων André Wüstner, στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο γερμανικός στρατός σταδιακά μειώνόταν -από 585.000 στρατιώτες στις 3 Οκτωβρίου 1990, έχει σήμερα 177.000. Ο αριθμός των αποστολών στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο εκ του μηδενός σε δεκαέξι. Ωστόσο, οι στρατώνες, το 1990 ήταν ακόμα σε μεγάλο ποσοστό κατειλημένοι απο στρατιώτες υποχρεωτικής θητείας, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν.

Από τότε έχει αυξηθεί αλματωδώς το ποσοστό των επαγγελματιών στρατιωτών -τάση που κορυφώθηκε με την αναστολή της υποχρεωτικής στράτευσης το 2011.

Κριτική στην προτεινόμενη αύξηση του προσωπικού ήρθε την Τρίτη από την αριστερή πτέρυγα του κοινοβουλίου: η εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής της παράταξης (της αριστερής πτέρυγας), Christine Buchholz, δήλωσε «Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, δεν υπήρξαν περικοπές στiς στρατιωτικές δαπάνες. Αντίθετα, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια περίπου κατά το ένα τρίτο.

Στο επόμενα 15 χρόνια θέλει η υπουργός Von der Leyen να επενδύσει 130 δισεκατομμύρια € στoν στρατό, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Αυτό αντιστοιχεί σε εννέα δισεκατομμύρια ετησίως, σχεδόν το διπλασιασμό του προϋπολογισμού των 4,7 δις στον τρέχοντα προϋπολογισμό. «Η Von der Leyen βάζει τέλος στην εποχή του αφοπλισμού» έγραφε η Handelsblatt οnline την Τρίτη σε ένα άρθρο για τα σχέδια διεύρυνσης του στρατού.

»Προσωπικό λείπει στις ένοπλες δυνάμεις τώρα, διότι η κα Von der Leyen είναι πρόθυμη σε κάθε ευκαιρία να στείλει Γερμανούς στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες ή σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά περίχωρα του εδάφους της Συμμαχίας», δήλωσε η Buchholz. »Αυτό δεν συμβάλλει στην ειρήνη, αντίθετα εντείνει τις διεθνείς αναταραχές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου