Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μαίνονται, ξανά, οι συγκρούσεις στο Χαλέπι UPD

Εικόνα από βίντεο, που δείχνει ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τα κτίρια που κατέρρευσαν μετά τον βομβαρδισμό του Σαββάτου | Validated UGC via AP video, File
Συντάκτης: efsyn.gr
Στο Χαλέπι οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα παρά την επέκταση της εκεχειρίας και σε αυτήν την πόλη. Ήδη από την Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σήμερα οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, μέσα στο Σαββατοκύριακο και έως σήμερα το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη.

Επίσης, το Ισλάμικό Κράτος έχει καταλάβει το χωριό Χαν Τούμαν, που υπήρξε έδρα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ιρανών στρατιωτών που πολεμούν στο πλευρό τους, προκαλώντας τους μεγάλες υλικές ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» της Δαμασκού που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, στο Χαλέπι οι συριακές δυνάμεις έχουν χτυπήσει τεθωρακισμένα και σκοτώσει αντάρτες στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων.

Από την πλευρά των ανταρτών της αντιπολίτευσης, χτυπούν τις γειτονιές που είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων με όλμους.
Γαλλία: «Χτυπούν την αντιπολίτευση»

Επίσης, σε συνάντηση που είχε στο Παρίσι με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Αϊρόλ, είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χτυπήσει νοσοκομεία και καταυλισμούς προσφύγων.

«Δεν είναι το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) που δέχεται επίθεση στο Χαλέπι», είπε, «είναι η μετριοπαθής αντιπολίτευση».

Όπως σημείωσε, λίγο πριν από τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας και της Βρετανίας, καλεί τη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στον Άσαντ ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις οργανώσεις να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους.

Τόνισε δε ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Συρία, οι οποίες κατέρρευσαν πριν από περίπου ένα μήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος.

Πάντως έκκληση, με κοινή ανακοίνωσή τους, για κατάπαυση πυρός και σεβασμό της εκεχειρίας έκαναν το απόγευμα οι ΗΠΑ και η Ρωσία απευθυνόμενες στην κυβέρνηση της Συρίας και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Σε μια προσπάθεια να δείξουν τη δέσμευσή τους για υπεράσπιση της εκεχειρίας, την οποία ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να τηρεί, αναφέρουν στη δήλωσή τους ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή συμφωνία για τα εδάφη τα οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους το Ισλαμικό Κράτος και το μέτωπο Αλ Νούσρα, που έχουν εξαιρεθεί από την κατάπαυση πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου