Ηθελαν «να ξεμπερδεύουν με τους εργαζομένους και να ξεφορτώνονται και τα χρέη τους» λέει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του Athens Ledra. | Μάριος Βαλασόπουλος
Συντάκτης:
Ενα μεγάλο «λουκέτο» στον κλάδο του τουρισμού: το ξενοδοχείο Athens Ledra στη Συγγρού κλείνει, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, έχοντας σχεδόν 100% πληρότητα και αφήνοντας ξεκρέμαστους 150 μόνιμους και 70 εποχικούς εργαζομένους.
Εδώ και 3 μήνες ήταν απλήρωτοι και δεν είχαν λάβει ούτε το δώρο του Πάσχα.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Αρκετοί από αυτούς δεν εξεπλάγησαν με τις εξελίξεις και τώρα παλεύουν όχι μόνο για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, αλλά και για το δικαίωμά τους στην εργασία εφόσον επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο.
Σκοπεύουν να παραμείνουν στον χώρο για να υλοποιηθούν και τα τρία αιτήματα.
Οπως λένε στην ανακοίνωσή τους, «το ξενοδοχείο δεν κλείνει λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς αυτός που το κλείνει είναι η ίδια η εργοδοσία».
Οι περισσότεροι εργάζονται εκεί πάνω από 20 χρόνια. Ανάμεσά τους κυριαρχεί αγωνία, αλλά και αποφασιστικότητα, καθώς τον αγώνα τους στηρίζουν τα συνδικάτα του κλάδου.
Το μεσημέρι, θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Οι περίπου 200 τουρίστες που βρίσκονταν στο Ledra προσπαθούν να δουν πού θα μείνουν από σήμερα. Ελαβαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση του ξενοδοχείου θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν εναλλακτικό κατάλυμα».
Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για επιστροφή χρημάτων σε όσους είχαν προπληρώσει τη διαμονή τους.
«Θα μιλήσω με τον ταξιδιωτικό μου πράκτορα και θα δω τι θα κάνω», μας λέει τουρίστας από την Αρμενία.
«Ηξερα για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά δεν περίμενα ότι θα τη βρω μπροστά μου», ακούμε από άλλον ένοικο προερχόμενο από τις ΗΠΑ.
Την ώρα που γίνεται αυτή η συζήτηση, εργαζόμενοι χειροκροτούν ειρωνικά δύο εκπροσώπους της διοίκησης που εμφανίζονται και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι το ξενοδοχείο κλείνει για οικονομικούς λόγους, γι’ αυτό έμειναν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι.
«Είχαμε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της διεύθυνσης, αναστέλλεται η λειτουργία του. Από την πλευρά μας ήταν αναμενόμενο, καθώς εάν είχαν διάθεση να συνεχίσουν τη λειτουργία του ξενοδοχείου θα ικανοποιούσαν και τα δίκαια αιτήματά μας, που είναι η πληρωμή μας από τα μέσα Μάρτη, το δώρο του Πάσχα, ο μισθός του Απρίλη και του Μάη», μας λέει ο Μπάμπης Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του Athens Ledra.
«Μας ξεφορτώνονται»
Στη συνέχεια κάνει λόγο για σχέδιο ώστε να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι:
«Φάνηκε ότι ήταν ένα σχέδιο μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με γεμάτα τα ξενοδοχεία σε όλη την Αθήνα, όπως και το Ledra, με πληρότητα 100%. Μετά τη δυσκολία που τους φέραμε με την επίσχεση εργασίας, αποκαλύψαμε το σχέδιό τους, που ήταν να ξεμπερδεύουν με τους εργαζομένους και να ξεφορτώνονται και τα χρέη τους.
»Ο τρόπος που μπορούν να το κάνουν είναι να βγάλουν το ξενοδοχείο σε πλειστηριασμό και να το ανοίξουν ξανά με εργαζομένους που είναι φτηνότεροι από μας και να μην έχουν κανένα χρέος στις πλάτες τους. Εμείς θα παραμείνουμε στον χώρο.
»Δεν πρόκειται για κατάληψη, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ξενοδοχείο σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορεί να ξαναδουλέψει. Θα το περιφρουρήσουμε όσο χρειάζεται μέχρι να βρεθεί η λύση και όλοι οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο».
Συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ
Η Αlpha Bank, που είναι και η βασική πιστώτρια, θα επισπεύσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις διαδικασίες ώστε μέσα στο καλοκαίρι να δοθεί λύση. | Μάριος Βαλασόπουλος
Εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερώθηκαν οι πελάτες του ξενοδοχείου Αthens Ledra ότι πρέπει να αποχωρήσουν και να βρουν άλλο ξενοδοχείο να διαμείνουν, ενώ όσοι είχαν κάνει κράτηση και κατέφτασαν χθες δεν μπορούσαν να κάνουν check in.
Με αυτόν τον τρόπο, ο όμιλος Παρασκευαΐδη αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά του γνωστού ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού, χωρίς να περιμένει το πέρας των εκδηλώσεων των «Ποσειδωνίων» (6-10 Ιουνίου) όταν και υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις στα αθηναϊκά ξενοδοχεία.
Ο κλοιός γινόταν ολοένα και πιο ασφυκτικός για τον όμιλο Παρασκευαΐδη τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι 150 μόνιμοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης παραμένουν απλήρωτοι λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών της εταιρείας από το ΙΚΑ (αποδεσμεύτηκαν πριν από 20 μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες) και την Alpha Bank, στην οποία έχουν συσσωρευτεί οφειλές περίπου 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Η Αlpha Bank, που είναι και η βασική πιστώτρια, θα επισπεύσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις διαδικασίες ώστε μέσα στο καλοκαίρι να δοθεί λύση.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την άνοιξη η τράπεζα είχε βγάλει σε πλειστηριασμό το Athens Ledra με αξία 41,1 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.
Σε ό,τι αφορά τον όμιλο, με μια λιτή και… απέριττη ανακοίνωση ενημερώνει για τη διακοπή της λειτουργίας λόγω οικονομικών δυσχερειών και «θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου όταν προκύψουν νέα στοιχεία».
Αν ανατρέξει κάποιος στην τοποθέτηση -πριν από μερικές εβδομάδες- του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θα καταλάβει εύκολα τι συμβαίνει στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Μιλώντας για το κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας:
«Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε».
Μάλιστα, ο Φ. Καραβίας είχε υπογραμμίσει ότι η χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα του τουριστικού κλάδου στην κρίση.
Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο και τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε υψηλά επίπεδα, «έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
Λίγες ημέρες αργότερα, Eurobank και Alpha Bank ανακοίνωναν ότι συμφώνησαν για την από κοινού ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων επιχειρήσεων μέσω πλατφόρμας της Pillastone – θυγατρική της αμερικανικής ΚΚR Credit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου