Η πρόοδος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, απο το καλοκαίρι του 2014 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ανεπανόρθωτη ζημιά οχι μόνο στην ίδια τη χώρα αλλα και στην ιδέα ενός ενομένου Ιράκ. Με τις Ιρακινές Δυνάμεις να προσπαθούν να ανακαταλάβουν την Φαλούτζατις τελευταίες μέρες η κατάσταση στο Ιράκ επανέρχεται στην δημοσιότητα με πολλά απο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ασκούν κριτική στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, το ιρακινό έδαφος μπορεί θεωρητικά να ανήκει σε μία από τρεις παρατάξεις: το ΙΚ, τους Κούρδους, ή την ιρακινή κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα, ο κομματισμός του Ιράκ ειναι πολύ πιο περίπλοκος.
Στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, το ιρακινό Κουρδιστάν και οι γειτονικές επαρχίες ειναι υπο την κατοχή πολλαπλών κουρδικών δυνάμεων που συχνά ειναι ενάντια η μία στην άλλη. Ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα της Συρίας ειναι στα χέρια του PKK και των δυνάμεων του YPG που δραστηριοποιούνται στη Συρία και στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα (στον χάρτη: Populated Area) υπό κουρδικό έλεγχο ειναι στα χέρια των Πεσμεργκά του KDP ή των Πεσμεργκά του PUK.
Το KDP και το PUK είναι πολιτικοί αντίπαλοι στο Κουρδιστάν και πολέμησαν τον δικό τους ενδο-κουρδικό εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 1990.
Τόσο το KDP όσο και απο το PUK έχουν τις δικές τους μόνιμες δυνάμεις Πεσμεργκά, παρά το γεγονός οτι το KDP είναι το πολιτικό κόμμα που σήμερα οδηγεί το ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δύο ομάδες εξακολουθούν να μην εχουν αφομοιωθεί πλήρως, ούτε και ειναι οι καλύτεροι πολιτικοί φίλοι.
Μάλιστα, το PUK και το PKK έχουν πολλές φορές κοινή γραμμή, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του KDP.
Στο κεντρικό και νότιο Ιράκ, η κατάσταση είναι εξίσου ρευστή. Οι περιοχές αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό κάτω από τον έλεγχο της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης (Στον χάρτη: ISF - Iraqi Security Forces). Εκτός οταν, σε μεγάλο βαθμό, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αυξάνονται, ή αντικαθίστανται πλήρως από διάφορες σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής.
Και αυτές οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής είναι συχνά εξαιρετικά διαφορετικές μεταξύ τους με διάφορους "προστάτες". Μερικές από τις ομάδες ειναι ουσιαστικά ιρανικές και έχουν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου εναντίον των σουνιτών αμάχων, ενώ άλλες ομάδες περιλαμβάνονται απο σουνίτες και Χριστιανούς.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη κεντρικής εξουσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για ένα ενωμένο Ιράκ στο μέλλον.
Τέλος, το ΙΚ συνεχίζει να ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ θέτοντας υπο αμφιβολία την παραμικρή ιδέα οποιασδήποτε ιρακινής ενότητας. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εχουν υπο την κατοχή τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Και η ιρακινή κυβέρνηση μόλις τώρα κατάφερε να ξεκινήσει την προσπάθεια για να ξαναπάρει την Φαλούτζα, μια πόλη που ειναι μια ώρα μακριά από τη Βαγδάτη, και που το ΙΚ έχει υπο την κατοχή του απο το 2014.
BusinessInsider
Απόδοση: OnAlert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου