Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Καλαμάτα: Αδρανοποιείται το στρατόπεδο - Ανοιγοκλείνει 20 χρόνια με πολιτικές πιέσεις

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Δεν κλείνει, αλλά αδρανοποιείται το στρατόπεδο του Στρατού Ξηράς στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Το υπουργείο, επιχειρώντας να μειώσει τις αντιδράσεις από τις χθεσινές δηλώσεις Καμμένου στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς το προσωπικό του στρατοπέδου θα μειωθεί στο ελάχιστο ώστε να εξυπηρετεί ανάγκες φύλαξης.
Παράλληλα θα ενισχυθεί η Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, με την μετατροπή και την πλήρη εξέλιξή της σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

Με την ανακοίνωση επιχειρείται να "χρυσωθεί το χάπι" των κατοίκων της περιοχής που βλέπουν τα στρατόπεδα ως "χρυσές αγελάδες" ενίσχυσης της οικονομίας του τόπου.

Το κοστοβόρο ανοιγόκλειμα του στρατοπέδου Καλαμάτας 

Το στρατόπεδο που φιλοξενούσε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα είχε κλείσει πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς. 

Ωστόσο, την περίοδο 2004-2005 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, υπέκυψε στις πιέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, και το στρατόπεδο ξανάνοιξαν με "δόξα και τιμή" ο τότε υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο τότε αρχηγός Νίκος Ντούβας, κάνοντάς το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων. 

Στη συνέχεια το Κέντρο Έκλεισε και μεταφέρθηκε στον Αυλώνα. Το στρατόπεδο μετέπεσε και πάλι στην αδράνεια.

Την περίοδο της πρωθυπουργείας Σαμαρά το στρατόπεδο έγινε ξανάΚέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το επανεργοποιησε. 

Ο στρατός Ξηράς έχει πολλές φορές αποφανθεί σε διάφορες μελέτες ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν πρέπει να είναι ενεργό. Οι πολιτικές ηγεσίες το ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν και φυσικά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν κάθε φορά το ανάλογο κόστος.

Θα έπρεπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ξεκαθαρίσει ότι σχεδιασμός εθνικής άμυνας δεν γίνεται με πιέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησηςκαι ας ενημερώσει επιτέλους την τοπική κοινωνία ότι κάποιοι τους φουσκώνουν τα μυαλά, καθώς δεν υπάρχει καν προσωπικό για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Η κίνησή του να ανακοινώσει ότι θα μεταπέσει σε αδράνεια και θα υπάρχει μόνο το απαραίτητο προσωπικό για την φύλαξη των χώρων είναι προς θετική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου