Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η Μόσχα θα αποτρέψει τη μετατροπή του Εύξεινου Πόντου σε «λίμνη του ΝΑΤΟ»


Η Ρωσία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην γίνει ο Εύξεινος Πόντος μια «λίμνη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο.
«Σήμερα το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μεταφέρει συγκρουσιακά συστήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε «ρωσική λίμνη».
Αλλά στο ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ «λίμνη του ΝΑΤΟ» και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξουδετερωθούν πιθανές απειλές και προσπάθειες πιέσεων στη Ρωσία από το Νότο», είπε ο Γκρούσκο σε συνέντευξή του στη «Ροσσιίσκαγια Γκαζέτα»- «Российской газете».
Ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα και στο νότο, δήλωσε ο Γκρούσκο.
«Πριν υπήρχε συντονισμός με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας, αλλά τώρα η συμμαχία αυτή απορρίφθηκε», είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, η Ρουμανία προτίθεται να προτείνει τη δημιουργία ενός στόλου υπό την ηγεσία της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα. 
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός τακτικού στόλου των πλοίων της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα πλοία του ΝΑΤΟ εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα τώρα, αλλά το κάνουν αυτό μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που εξέφρασε την προθυμία να συμμετάσχει.
Την ιδέα της δημιουργίας ενός στολίσκου επέκρινε η Μόσχα.
Ειδικότερα, η επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναγκασθεί η Ρωσία να «λάβει επαρκή μέτρα ως απάντηση ώστε να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια».
Ο Γκρούτσκο είπε ότι στη Μαύρη Θάλασσα δεν πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των έξω-περιφερειακών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου