Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ενίσχυση της «άμυνας» σε νότια και ανατολικά σύνορα

Ο αναπληρωτής γγ εμφάνισε τη λυκοσυμμαχία ως κλειδί για τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια

Copyright 2016 The Associated
Ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ στη συνάντηση των Τιράνων
ΤΙΡΑΝΑ.--
Την ανάγκη «να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις σε εκείνους τους συμμάχους (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) που νιώθουν ότι η ασφάλειά τους απειλείται, εστιάζοντας στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της συμμαχίας» σημειώνει - σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» - η Δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα στην εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες, στα Τίρανα της Αλβανίας.
Η ενίσχυση των μέσων αποτροπής κοινών αλλά και πυρηνικών επιθέσεων και της στρατιωτικής ετοιμότητας καθορίστηκαν ως βασικές προτεραιότητες, ενώ η Δήλωση τόνισε ότι μέχρι το 2020 όλα τα μέλη πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις σχετικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις ανέδειξαν τη σημασία επέκτασης της συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, ώστε να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος», αλλά και για να διασφαλιστεί ότι «τρομοκράτες» δε θα καταλάβουν τη Λιβύη.

«Η Μόσχα αποφάσισε ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα αν εργαστεί ενάντια σε μας, παρά μαζί με μας» τόνισε ενδεικτικά ο προεδρεύων της Συνέλευσης, Αμερικανός Μάικλ Τέρνερ, προσθέτοντας: «Η απειλή από τη Ρωσία είναι αληθινή και σοβαρή».

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Φερσμπάου, τόνισε πως η λυκοσυμμαχία θα επιδιώκει συνέχιση του «διαλόγου» με τη Ρωσία, αλλά οι διμερείς σχέσεις «δεν μπορούν να είναι όπως πριν... μέχρι η Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Πάντως, η Δήλωση ανέφερε ως στόχο και τη «συνέχιση αναζήτησης τρόπων για τη μείωση των εντάσεων με τη Ρωσία και την αποφυγή λανθασμένων υπολογισμών και επεισοδίων».

Ο Φερσμπάου δεν παρέλειψε να επισημάνει και ότι «η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ζήτημα - κλειδί για τη σταθερότητα εδώ στα Βαλκάνια» και πρόσθεσε ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει τον Ιούλη στη Βαρσοβία, προσδοκά οι ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στα ανατολικά της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών ταγμάτων, «έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε όποιον θέλει να μας πλήξει, από την Ανατολή μέχρι το Νότο, ότι μια επίθεση ενάντια σε οποιονδήποτε σύμμαχο θα τον φέρει αντιμέτωπο με δυνάμεις όλης της Συμμαχίας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απάντηση του ΝΑΤΟ σε προκλήσεις για την ασφάλεια θα είναι «περιεκτική και πολύπλευρη», αλλά και ότι η βασική συμβολή του ΝΑΤΟ «θα αφορά πιθανώς στην προώθηση της αμυντικής ικανότητας των εταίρων μας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική».

Στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ συμμετέχουν μέλη των Κοινοβουλίων από τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου