Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κυρώθηκε στην Βουλή η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ

Με συνοπτικές διαδικασίες η ψήφιση. «Παράθυρα» για επέκτασή της -πέρα από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις- προβλέπονται στην σύμβαση. Π.Καμμένος: Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στήριξη από Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με …παράθυρα στο μέλλον, κυρώθηκαν (Τρίτη 31/5) στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντίστοιχα.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Οι συμφωνίες –που σύντομα θα εγκριθούν από την ολομέλεια του κοινοβουλίου με διαδικασία συζήτησης 15 λεπτών- υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καθώς και από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμένος υποστήριξε ότι αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις και πώς η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, όμως το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας με το Ισραήλ αφήνει ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο όπως και την δυνατότητα της επέκτασής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 1 της συμφωνίας με το Ισραήλ αναφέρεται ο όρος «στρατιωτικές δραστηριότητες» στις οποίες περιλαμβάνονται «στρατιωτικές ασκήσεις», «εκπαιδεύσεις» ή «επισκέψεις πλοίων/αεροσκαφών» ενώ η παρ.5 του άρθρου αναφέρεται σε «οποιαδήποτε άλλη μορφή αμυντικής συνεργασίας η οποία συμφωνείται μεταξύ των Μερών». Παράλληλα στο άρθρο 2 της συμφωνίας με το Ισραήλ επισημαίνεται πως «σε περίπτωση κατά την οποία τα μέρη συμφωνήσουν ότι απαιτούνται περεταίρω διακανονισμοί προκειμένου να διευθετήσουν επιπρόσθετα ζητήματα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα μέρη είναι δυνατόν να πραγματοποιούν αυτούς τους διακανονισμούς στο πλαίσιο Συμφωνιών Εφαρμογής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Συμφωνίες Εφαρμογής» δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιοποιηθούν ή να εγκριθούν πλέον από την Βουλή.

Ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι «οι συμφωνίες αυτές ιδίως οι δύο πρώτες συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Στρατηγική επιλογή που από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως εταίροι αυτής της κυβέρνησης λάβαμε. Και να ξεκαθαρίσω όμως παράλληλα ότι αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν να κάνουν με την αποδοχή των θέσεων των χωρών με τις οποίες συνυπογράφουμε σε άλλα θέματα. Έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλους μας και προς τους εταίρους μας και προς το ΝΑΤΟ αλλά το έχουμε ξεκαθαρίσει και προς τις σύμμαχες χώρες ότι η Ελλάδα στην γειτονιά της δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις διαταράσσοντας τις σχέσεις μεταξύ των χωρών». Στην ίδια λογική η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνιτου ανέφερε ότι «δε σημαίνει ότι έχουμε πλήρη ταύτιση αντιλήψεων για όλα τα ζητήματα της περιοχής, αλλά όποιος θέλει να συνεργάζεται μόνο με εκείνους, με τους οποίους συμφωνεί απόλυτα στα πάντα, θα καταλήξει να μιλάει μόνο με τον εαυτό του».

Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Αθανάσιος Δαβάκης λέγοντας ότι «η ΝΔ χαιρετίζει και υποστηρίζει την Κύρωσης της Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ. Η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια από ραγδαία ανάπτυξη σε πολλούς τομείς πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διακυβερνητικές συσκέψεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι τριμερείς συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα με την Κύπρο. Όσον αφορά την αμυντική διάσταση, οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν μακρύ ιστορικό εντατικών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με πληθώρα κοινών ασκήσεων. Η συμφωνία σχετικά με το καθεστώς δυνάμεων την οποία καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα, αποτελεί ταυτόχρονα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων και ένα σημαντικό βήμα που διευκολύνει την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας».

Επίσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτριος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως «η παρούσα Συμφωνία αποτελεί σημαντική παράμετρο επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα βέβαια σε ό,τι αφορά τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ιδιαίτερα ενθαρρυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα δε μετά την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου το 2012 στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου