Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Βίαια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και στη Σάμο-Δεκάδες τραυματίες και προσαγωγές

Πληθαίνουν τα περιστατικά έντασης και βίας μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα «φιλοξενίας» των ελληνικών νησιών, τα οποία μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης για χιλιάδες άτομα, κάτω από απαράδεκτες συχνά συνθήκες διαβίωσης.
Ετσι, μετά τις άγριες συμπλοκές και την πυρπόλυση ενός μέρους του κέντρου κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου.
Μαροκινοί, αφγανοί και πακιστανοί πρόσφυγες συνεπλάκησαν μεταξύ τους, σε εκταταμένα επεισόδια, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν και αιχμηρά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 30 άτομα ενώ έγιναν και πολλές προσαγωγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι εκτεταμένες συμπλοκές ξέσπασαν γύρω στις 21:30 για άγνωστη αιτία και σε αυτά ενεπλάκησαν περίπου 150 άτομα.Οι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε δύο οικίσκους, η οποία κατασβέστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Η κατάσταση εκτονώθηκε με την παρέμβαση μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στο νησί εδώ και λίγες ημέρες.

Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακρυά, στο Πυθαγόρειο της Σάμου, βρίσκεται σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Αγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν και χτες το βράδυ στον οικισμό της Μόριας, στην Λέσβο. Το κέντρο φιλοξενίας πυρπολήθηκε στη διάρκεια των συμπλοκών μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών.

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και τρία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο.

Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

1 σχόλιο: