Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τραγωδία των προσφύγων και μεταναστών παρά τα μεγάλα λόγια των Ευρωπαίων ηγετών, τις αμφισβητούμενες συμφωνίες και τις «δειλές» κινήσεις για εξομάλυνση της κατάστασης. Στο επίκεντρο τώρα οι ακτές της Ιταλίας, όπου υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους 880 έως 1.000 άνθρωποι μόνο την τελευταία εβδομάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με βάση μαρτυρίες επιζώντων, υπολογίζει ότι χάθηκαν περίπου 880 ζωές στο επικίνδυνο πέρασμα της Μεσογείου μόνο την τελευταία εβδομάδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων πάνω από τα 1.000.
(Italian Navy via AP)
Ο «φονικός» αυτός λογαριασμός προμηνύει ένα ακόμη καταστροφικό καλοκαίρι, καθώς, τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν οι ροές εξαιτίας της βελτίωσης του καιρού.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Ουίλιαμ Σπίντλερ, δήλωσε ότι αυτή η χρονιά είναι «ιδιαίτερα φονική» στη Μεσόγειο, καθώς έχουν χαθεί περίπου 2.510 ζωές σε σχέση με τους 1.855 νεκρούς τους περασμένου έτους.
Διεθνείς οργανισμοί έκαναν λόγο την Κυριακή για περισσότερους από 700 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες σε τρία ναυάγια στην Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα. Περαιτέρω συζητήσεις με τους επιζώντες ανάγκασαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον τραγικό απολογισμό.
Ο Σπίντλερ δήλωσε ότι,με βάση τα νέα στοιχεία που έχει ο ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι περίπου 100 άνθρωποι πέθαναν σε ένα ναυάγιο την Τετάρτη, 550 χάθηκαν σε άλλο την Τρίτη και από το τρίτο ναυάγιο της Παρασκευής αγνοούνται 170 και εκτιμάται ότι είναι νεκροί.
Ο ΟΗΕ λέει ότι οι επιζώντες που μεταφέρθηκαν στην Αουγκούστα της Ιταλίας ανέφεραν ότι άλλοι 47 μετανάστες χάθηκαν στη θάλασσα από ένα ξεχωριστό περιστατικό όταν μια βάρκα που μετέφερε 125 μετανάστες και πρόσφυγες ξεφούσκωσε.
«Υπάρχουν αναφορές για άλλους οκτώ που χάθηκαν από άλλο σκάφος και τέσσερις θάνατοι αναφέρθηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε σε άλλη βάρκα» προσθέτει η Ύπατη Αρμοστεία.
Αυξάνουν το ρίσκο για μέγιστο κέρδος
Ο Σπίντλερ δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν την αύξηση στους θανάτους, παρά το γεγονός ότι ξέρουν πως είναι η περίοδος που θα αυξηθούν οι ροές.
Η Ύπατη Αρμοστεία επικαλείται μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες πως οι λαθρέμποροι ίσως να προσπαθούν να «μεγιστοποιήσουν» τα κέρδη τους πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο Σπίντλερ ακόμη είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ να χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι τόσο επικίνδυνες μεθόδους όπως να δένουν μαζί δύο υπερφορτωμένες βάρκες.
Ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποιείται νέα τακτική από τους λαθρέμπορους τις τελευταίες εβδομάδες.
«Οι διακινητές και οι λαθρέμποροι που δουλεύουν στη Λιβύη χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερες βάρκες μεταφέροντας έως και 750 ανθρώπους, ενώ τους τελευταίους μήνες βλέπαμε πολύ μικρότερες πλαστικές φουσκωτές βάρκες» είπε ο Μίλμαν σε ένα συνέδριο στη Γενεύη.
(Italian Navy via AP)
Στις αφίξεις αυτής της εβδομάδες υπήρχαν Ερυθραίοι, Σουδανοί, Νιγηριανοί και πολλοί κάτοικοι χωρών της δυτικής Αφρικής. Μέχρι την Παρασκευή είχαν φθάσει στην Ιταλία 40.660 άνθρωποι.
Τα περισσότερα σκάφη απέπλευσαν από τη Σαμπράτα της Λιβύης, όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες , οι διακινητές τους κτύπησαν και βίασαν τις γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα που έχει αναπτύξει στην περιοχή τρία πλοία.
Οι άνθρωποι στοιβάζονται σε σαθρά φουσκωτά σκάφη που μπορούν να βυθιστούν ανά πάσα στιγμή παρασύροντας στο θάνατο τους επιβαίνοντες.
«Ηλθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει το θάρρος για να προσφέρει ασφαλείς επιλογές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να έρχονται χωρίς να βάζουν τις ζωές τους ή τις ζωές των παιδιών τους σε κίνδυνο», επιμένει ο Τομάσο Φάμπρι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για τους νεκρούς των τριών μεγάλων ναυαγίων νότια της Ιταλίας, τις προγούμενες ημέρες, αλλά και για τις απώλειες των τριών τελευταίων ετών |
Αλλαγή διαδρομής;
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επιστροφή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές στην Ευρώπη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθούν τις ενδείξεις πως οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλάζουν κατεύθυνση προς την πιο επικίνδυνη διαδρομή από τη Λιβύη στην Ιταλία.
«Μέχρι τώρα η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει στοιχεία για σημαντικά αλλαγή Σύρων, Αφγανών ή Ιρακινών προς τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου» δήλωσε ο Σπίντλερ. Επανέλαβε την έκκληση του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει πιο νόμιμες οδούς για να φθάσουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστικό» το γεγονός ότι η Ένωση των 28 έχει πάρει λιγότερους από 2.000 ανθρώπους με βάση το σχέδιο επανεγκατάστασης 160.000 ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου