Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΗΠΑ: 5 αστυνομικοί νεκροί και 7 τραυματίες σε διαδήλωση κατά της αστυνομική βίας [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Μετά καζάνι που βράζει μοιάζουν οι ΗΠΑ όπου η αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει πυροδοτήσει ένα κλίμα τυφλής αντικδίκηση.
Πέντε αστυνομικοί πυροβολήθηκαν θανάσιμα και άλλοι 7 τραυματίστηκαν από πυράκατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας που πραγματοποιήθηκε μετά τις δυο τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις αστυνομικών κατά αφροαμερικανών την τελευταία εβδομάδα σε Μινεσότα και Λουιζιάνα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.
assss_0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι τηλεφώνησε στον δήμαρχο του Ντάλας κ. Μάικ Ρόουλινγκς για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει υποστήριξη του.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι γνωστά όλα τα γεγονότα σχετικά με τους πυροβολισμούς, τόνισε όμως ότι επρόκειτο για μια «άγρια, υπολογισμένη και ποταπή επίθεση», για την οποία «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας στο Ντάλας,  δύο ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από κάποιο υψηλό σημείο. Συνολικά 11 αστυνομικοι δέχθηκαν τα πυρά τους.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχουν συλληφθεί τρείς ύποπτοι ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση σύλληψης ενός τέταρτου, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει παγιδεύσει όλη την πόλη με εκρηκτικά λέγοντας στους αστυνομικούς ότι θέλει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους.
Σε συνέντευξη τύπου λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας κ. Μάικ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι η επίθεση είναι έργο τεσσάρων ανθρώπων.
dalllas-708
Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση με έναν ύποπτο που έχει ταμπουρωθεί σε γκαράζ. Κοντά στον ίδιο χώρο συνελήφθη μια γυναίκα ενώ έχουν συλληφθεί και άλλοι δύο άνδρες που επέβαιναν σε μια Μερσεντές.

«Ο ένας από τους υπόπτους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είπε στους συναδέλφους ότι »έρχεται το τέλος» και ότι θα κάνει κακό και θα σκοτώσει περισσότερους αστυνομικούς και ότι έχει γεμίσει με βόμβες όλη την πόλη» συμπλήρωσε ο Μπράουν.
Νωρίτερα η αστυνομία του Ντάλας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός εκ των υπόπτων δραστών του μακελειού, ο οποίος παραδόθηκε.
Πρόκειται για έναν αφροαμερικανό που φορά ένα κοντομάνικο μπλουζάκι παραλλαγής και φαίνεται να μεταφέρει κατι που μοιάζει με καραμπίνα καθώς στην πολιτεία του Τέξας η οπλοκατοχή είναι νόμιμη.
Συγγενείς του αφροαμερικανού, πάντως, υποστηρίζουν ότι παραδόθηκε γιατί δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι πυροβολισμοί έπεσαν στις 8:45 το βράδυ (τοπική ώρα) ενώ ήταν σε εξέλιξη μια από τις δεκάδες πορείες σε όλη τη χώρα για τα δύο περιστατικά αστυνομικής βιας σε Λουιζιάνα και Μινεσότα.
«Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Χαθήκαμε με τους φίλους μας καθώς προσπαθήσαμε να κρυφτούμε» δήλωσε ένας 21χρονος αυτόπτης μάρτυρας.
Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για αρκετούς περιορισμούς με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο δράστης ή οι δράστες πυροβόλησαν με καραμπίνα.
Τα δυο τελευταία περιστατικά κατά αφροαμερικανών 
Μινεσότα
Ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε  από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στη γυναίκα του και την τετράχρονη κόρη τους, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας.
Η αστυνομία τους σταμάτησε επειδή είχαν σπασμένο φλας. Ο Καστίλ ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε άδεια οπλοφορίας και ότι είχε όπλο μαζί του.
αστυνομικός τον πυροβόλησε 4 φορές, ενώ παρακαλεί: «Ω Θεέ μου. Σας παρακαλώ, μην μου πείτε ότι είναι νεκρός. Σας παρακαλώ, μην μου πείτε ο φίλος μου έφυγε έτσι. «
Σύμφωνα με την σύζυγο του, όταν ο Καστίλ πήγε να πιάσει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για να την δείξει στον αστυνομικό, αυτός τον πυροβόλησε.

Η σύζυγος κατέγραφε με το κινητό της τμήμα του περιστατικού και το μετέδωσε σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο.
Ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ από την αστυνομία της Μινεσότα, αναγνωρίστηκε ως ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Φιλάντο Καστίλ. Τον Γιάνεζ συνόδευε ο συνάδελφός του Τζόζεφ Καούσερ. Οι δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές.
Λουιζιάνα 
Ο Άλτον Στέρλινγκ, πλανόδιος πωλητής CD έπεσε νεκρός από  τα πυρά αστυνομικών στη μέση του δρόμου στη Λουιζιάνα.

Οι δυο αστυνομικοί φέρεται να κλήθηκαν από πολίτη που υποστήριξε ότι ο άντρας τον είχε απειλήσει με όπλο. Είχαν ήδη ρίξει τον Στέρλινγκ στο έδαφος και τον είχαν ακινητοποιήσει όταν τον πυροβόλησαν.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι δύο αστυνομικοί «τέθηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία σε προσωρινή άδεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου