Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Στον Παπάδο δε μπορούν να εγγυηθούν δομή 15 ανήλικων προσφύγων και στρώνουν το χαλί στους ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής!

Από την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δομή φιλοξενίας (φωτό facebook, M. Papouka Alexandrou)
Συμμετοχή κατέγραψε η πορεία που οργανώθηκε στον Παπάδο, προεξαρχόντων ακροδεξιών και ξενοφοβικών κύκλων, προκειμένου μερίδα κατοίκων να διαμαρτυρηθεί μπρος στο ενδεχόμενο δημιουργίας ανήλικων προσφύγων στην περιοχή, από την ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» σε συνεργασία με τη UNICEF. Η διαμαρτυρία έγινε την περασμένη Πέμπτη και δύο μέρες αφού το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να μη δημιουργηθεί η δομή.

Ειδικότερα, την Τρίτη 2 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Δημοτική Κοινότητα Παπάδου, παρουσία κατοίκων, οι οποίοι παρέδωσαν έγγραφο με τη συγκέντρωση πολλών υπογραφών, όπου διατρανωνόταν ο φόβος τους στην περίπτωση δημιουργίας της εν λόγω δομής.
Η πρόεδρος του Παπάδου, Ζαχαρώ Πρωτούλη, τόνισε ότι το θέμα έχει δημιουργήσει διχασμό και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. «Η καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας είναι ήδη δύσκολη εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς, συνδημοτών μας Αθίγγανων και όχι μόνο, λόγω ανεπαρκούς αστυνόμευσης της περιοχής, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού του Α.Τ. Γέρας».

Επίσης, τόνισε ότι «η Δημοτική Κοινότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της δομής, αφού είναι αναρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχό της. Επιθυμούμε την αρμονική λειτουργία της Κοινότητας χωρίς προβλήματα και εντάσεις».

Στο πλαίσιο αυτό διαφώνησε με τη λειτουργία της εν λόγω δομής και ομόφωνα συμφώνησε το τοπικό συμβούλιο, ενώ η απόφασή του κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Λέσβου.

Το ενδεχόμενο, πάντως, δομή εν τέλει να δημιουργηθεί σε άλλο χωριό της Γέρας, όπως συζητιέται για τον Παλαιόκηπο, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ακροδεξιούς κύκλους με προεξάρχουσες διαδικτυακές κινήσεις ρατσιστικού περιεχομένου, που εκμεταλλεύονται τα φοβικά αντανακλαστικά κατοίκων της περιοχής.

Η δομή

Η δομή φιλοξενίας θα εγκαθίσταντο σε σπίτι που είχε νοικιάσει η ΑΜΚΕ με τη UNICEF στον Παπάδο, προκειμένου να φιλοξενούνται μάξιμουμ 15 προσφυγόπουλα και το κτήριο θα φυλασσόταν τη νύχτα από ιδιωτική ασφάλεια. Οι ηλικίες των ανήλικων προβλέπονταν από 15 έως 17 ετών.

Σε καθεμιά από τις τρεις βάρδιες προβλέπονταν να εργάζονται δύο φροντιστές, (συνολικά 9), ένας κοινωνικός επιστήμονας και ένας μεταφραστής και επισκέψεις ψυχολόγου και άλλων ειδικοτήτων αναλόγως των αναγκών. Στις εξόδους οι ανήλικοι πρόσφυγες θα ήταν υπό διακριτική επιτήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου